Skok do fantazie - Most do země Terabithia

Skok do fantazie - Most do země Terabithia
Sdílej
 

Stačí jen sebrat trochu odvahy a překročit řeku. Rázem se ocitnete na místě, kde se fantazii meze nekladou a sny se mění ve skutečnost. Vítejte v zemi Terabithia.
Společnost Walden Media, která má na svědomí komerčně velmi úspěšné Letopisy Narnie, nyní uvádí nový film Most do země Terabithia. Tentokrát je však pohádková země, ve které se děj filmu odehrává, naprosto odlišná. Existuje totiž jen v hlavách hrdinů. Je to země, kde nejsilnější zbraní je síla představivosti, odvaha a víra.

Těžký život

Jess Aarons je chlapec, o kterém by se rozhodně nedalo říct, že je IN. Doma žije se svými čtyřmi všetečnými sestrami a jeho rodiče mu nevěnují příliš pozornosti. Ve škole je oblíbeným terčem posměšků a šťouchanců školních rváčů. Proto většinu svého volného času tráví skloněn nad stránkami svého skicáku, do něhož kreslí své představy a pohádkové bytosti. Celé léto navíc trénoval na školní soutěž v běhání, ale když přijde den závodů, stane se něco neuvěřitelného. Do chlapecké kategorie se přihlásí i nově příchozí dívka Leslie Burkeová a všechny porazí! Jess je na ni nejdříve naštvaný, ale brzy se z nich stanou největší kamarádi a začnou podnikat společné výlety do lesa blízko jejich domova.
Země zaslíbená

Při jedné takové výpravě najdou divokou říčku, u které visí starý provaz. Jako praví dobrodruzi se přehoupnou na druhou stranu a naleznou místo, kde jako by se zastavil čas. Opraví tam starý dům na stromě a celý kraj nazvou Terabithií. Díky jejich fantazii se začne celé místo měnit a věci kolem nich ožívat. Z malých veverek se stávají vzteklí posluhovači temného pána, z oblohy na ně útočí nebezpeční ptáci a lesem křižuje obrovský lesní troll. I přes všechna nebezpečí, která číhají na každém kroku, chodí Jess s Leslie do Therabithie každý den. Vždy tam na ně totiž čeká dobrodružství a mohou si tam odpočinout od svých starostí.
Z knihy na plátno

Příběh Terabithie vychází ze stejnojmenné dětské knížky Katheriny Patersonové vydané v roce 1977. Tento u nás téměř neznámý román je v Americe i po celém světě velmi oblíbený. Dodnes by však zůstal nenatočen, kdyby si ho na doporučení svých dětských přátel nepřečetla britská producentka Lauren Levineová. Té se zalíbil natolik, že okamžitě začala jednat s majitelem práv, autorčiným synem Davidem Patersonem. Oba se brzy dohodli na spolupráci a rozhodli se oslovit studio Walden Media, které už má s podobnými snímky zkušenosti. Režie filmu se ujal režisér Gabor Csupo, který po natáčení řekl: „Mým jediným cílem bylo vytvořit nádherně zpracovaný a vizuálně ohromující film, do kterého se, jak doufám, přesuneme a dotkneme se divákova srdce“. Jak se mu to povedlo se budeme moci přesvědčit už od 22. března, kdy film přichází do kin.


Jess

Ve škole ani doma to nemá lehké. Moc toho nenamluví, ale když se do něčeho pustí, tak se jen tak nevzdává. Nikam se nehne bez svého sešitu, kam kreslí nejrůznější pohádkové bytosti.
Leslie

Na první pohled křehká dívka, která to ale dokáže natřít všem klukům v kterémkoliv sportu. Její rodiče jsou spisovatelé a ona po nich zdědila velkou fantazii. Nikdy nezkazí žádnou legraci.
Jennys

Své vrstevníky přerůstá výškou i stavbou těla. S oblibou šikanuje ostatní. Nejčastěji si vydělává vybíráním peněz od mladších spolužaček za puštění na záchod.
Maya

Maya je ze všech čtyř Jessových sester ta nejmenší a nejupovídanější. Snědla spoustu chytré kaše a každou věc dokáže trefně okomentovat.
Obyvatelé Terabithie
Veverčí bandité

Vzteklý služebníci temného pána patří k nezákeřnějším bytostem Terabithie. Útočí ve skupinách ze země i ze stromů.
Hmyzí bojovníci

Patří k hodným obyvatelům Terabithie. Pokud jste v nouzi, přiletí tito malí vojáčci na pomoc a zaženou každého nepřítele.
Lesní troll

Je vysoký několik desítek metrů. Dokáže vyrvat z kořenů stoleté duby. Jedním krokem urazí dvacet metrů. Má ovšem také své slabé místo: na nohou je lechtivý.
Ptáci

V Terabithii není bezpečná ani obloha. Útočí z ní dravý ptáci s ostrými a silnými pařáty. Nejúčinnější zbraní proti nim je šiškový granát.