Potkan šampion

Sdílej
 

Třináctiletý Jonáš Hájek má doma potkánky. Na tom by nic tak zvláštního nebylo – kdyby ovšem neměl rovnou celou chovatelskou stanici šesti nezbedných samečků s průkazem původu.

Jeho nejoblíbenější sameček, Jolly of Navel, zvaný Žolíček, ruský modrý solid, získal na podzim 2006 první místo za nejlepšího samce na výstavě potkanů v Ostravě. „Našeho prvního potkánka jsme dostali od kamarádky, která má doma užovku Žofku. Měl sloužit jako krmení, ale užovka jím pohrdla. Nám bylo potkaního miminka líto, a tak jsme si ho vzali domů. Protože jsme moc nevěděli, jak se o potkánka starat, začali jsme hledat informace a k našemu velkému překvapení jsme zjistili, že existují stanice, kde chovají potkany s průkazem původu. Vypravili jsme se do jedné takové na návštěvu a neodjeli s prázdnou. Pro našeho Stuarta, jak jsme prvního potkana pojmenovali, jsme pořídili kamaráda. Brzy jsme měli myšáků šest,“ vypráví Jonáš.

Péče o mě není obtížná, ale časově náročná. Nemám rád, když se mi nikdo nevěnuje a taky potřebuju kamaráda, ve dvou jsme rozhodně spokojenější. Rád se ale každý den pomazlím a proběhnu po pokoji. Kromě směsi zrní mi chutná i čerstvá zelenina, ovoce, rýže, těstoviny, brambory, vařené kuřecí maso.

Který je lepší

Potkaní miminka z chovné stanice jsou odmalička vedena k důvěře k lidem a mnohem méně je ohrožují dědičná onemocnění. Naproti tomu potkani ze Zverimexu jsou levnější, ale pocházejí většinou z příbuzenské plemenitby, častěji umírají na nádorová onemocnění, bývají bázliví a někdy jsou dokonce napadeni vnějšími parazity.

Potkaní domov

K ubytování je nejlepší velká prostorná klec, oblíbené jsou závěsné pelíšky (tzv. hamaky), ovocná větev na broušení zoubků a bezprašná podestýlka (např. kukuřičná).

Ze stránek stanice Grove:

Cena za krytí 200 Kč, v případě Jollyho 300 Kč.
V ceně je zahrnuto pohodlné ubytování ve velké kleci,výživná strava a individuální péče o samičku, kterou je možno přivézt i s kamarádkou, aby se necítila osaměle a stresovaně. Kamarádku na dobu krytí samozřejmě oddělíme. V případě nezabřeznutí je opakované krytí zdarma samozřejmostí, po předání samičky majiteli neneseme žádnou zodpovědnost za případné komplikace při březosti nebo porodu.


Chovné a chovatelské stanice

Potkani s průkazem původu se smějí účastnit soutěží, dožívají se delšího věku a netrpí tolik nemocemi. Lze je koupit v chovných stanicích, kde mají samičky a mláďata. Stanice s označením chovatelské naopak chovají samce a nabízejí za poplatek krytí. Mezi ně patří i stanice Hájkových. Byla založena v létě 2005 a je oficiálně zaregistrována pod Českým svazem chovatelů. Všichni samečci mají průkaz původu a jsou zapsáni v Základní organizaci chovatelů morčat a jiných drobných hlodavců.


Tip ABC

Navštivte webovou stránku Hájkových www.grove.unas.cz


Typy potkanů podle:

- tvaru oušek (standard nebo dumbo)
- typu srsti (standard, rex, velveteen, fuzz aj.)
- barvy srsti (mnoho různých barev – lila, modrý,černý, siamský a mnoho dalšího dělení podle kombinace barevných znaků)



Potkan (Rattus norvegicus)

Hlodavec původem z východní Asie
Barva šedohnědá, v případě laboratorních různá
Vysoká inteligence
Divocí potkani žijí v koloniích po stovkách jedinců
Laboratorní potkani jsou mírní, klidní, přátelští, čistotní, velice inteligentní, přítulní a učenliví