Spirála času - Historie mobilů

Sdílej
 

Mobily procházely a stále procházejí bouřlivým vývojem. Miniaturizace a růst výpočetního výkonu umožňují do mobilů integrovat další a další funkce. Převratné změny se ale dějí i v mobilním byznysu.
Počátky mobilních telefonů sahají pro někoho až překvapivě daleko do minulosti. Vždyť v souvislosti s mobilními telefony bychom se mohli bavit o Popovově a Marconiho vynálezu rádia, i když si asi ani jeden z nich nepředstavoval, že by jejich bezdrátovým telegrafem bylo možné přenášet lidský hlas. Ve 20. letech minulého století začala detroitská policie do svých vozů montovat první vysílačky (i když jen jednosměrné) a tento systém dále ve 40. letech rozvinuly firmy Bell a Motorola. V roce 1954 vyvinuli v Texas Instruments křemíkový tranzistor a v roce 1971 sestrojil Intel první mikroprocesor označený 4004. V letech 1974 a 1975 získává nejprve Bell a pak i Motorola patent na systém radiotelefonů a v květnu 1978 je zprovozněna první soukromá síť radiotelefonů na světě. Překvapivě ne v USA, ale v Bahrajnu, kde ji využívala královská rodina. Stejnou technologii používala i japonská policie. O měsíc později byl spuštěn první AMTS (Advanced Mobile Telephone System) i v okolí Chicaga, ale jen coby zkušební provoz. Komerčně byl zprovozněn až o pět let později.
Češi nezaostávali
Ve stejném roce se rozjela mobilní síť dokonce i u nás, šlo o experimentální provoz sítě AMR (také AMRAD – automatizovaný městský radiotelefon) pocházející z pardubické Tesly. Japonsko zprovoznilo první mobilní síť v roce 1979 v Tokiu. Rok 1981 pak přinesl NMT450 (Nordic Mobile Telephone System), zpočátku jen do Skandinávie, jiné evropské státy používaly své systémy. Vzájemná nekompatibilita byla jedním z hlavních důvodů, proč se již v roce 1982 začal celoevropsky vyvíjet systém GSM (Groupe Spéciale Mobile). Naproti tomu USA používaly svůj standard (analogové AMPS) a tlak na uvedení nové sítě se začal objevovat až koncem 80. let, kdy s dramaticky rostoucím počtem uživatelů začaly docházet volné frekvence.
Od analogu k videohovorům
U nás síť NMT zprovoznil v září 1991 Eurotel. V té době neexistovaly SIM karty, telefony byly velké jako kufříky, stály desítky tisíc korun, aktivace kolem deseti tisíc korun a uživatelé platili nejen odchozí, ale i příchozí hovory. Rok 1996 byl rokem velkých událostí. Do telefonů se dostávaly SIM karty, Eurotel zprovoznil síť GSM a v polovině roku se také objevil druhý operátor, Radiomobil, který rozjel síť Paegas. Koncem roku 1997 se objevily předplacené karty Twist a Go, které zaznamenaly velký úspěch, přestože z nich ještě nebylo možné posílat SMS zprávy. Nové technologie se jen sypaly - přicházely barevné displeje, fotoaparáty, obrázkové EMS a MMS zprávy, mobilní hry, wap, datové služby GPRS, CDMA, EDGE a konečně i UMTS. A co nás čeká dál? V nejbližší době třeba interaktivní rádio, mobilní televize či videohovory.

Časová osa
1876 Založena firma Ericsson
1895-6 Alexandr Stěpanovič Popov zkonstruoval první bezdrátovou telegrafickou stanici za využití hromosvodu coby antény a Guglielmo Marchese Marconi telegrafuje na vzdálenost přes tři kilometry.
1906 Na Štědrý den se v USA uskutečnil první přenos lidské řeči na vzdálenost asi 18 km.
1910 Lars Magnus Ericsson namontoval na svůj vůz telefon a pomocí rybářských prutů s háky se napojil na telegrafní dráty, čímž v podstatě zkonstruoval první „mobilní“ telefon.
1928 Bratři Galvinové založili Motorolu.
1954 V Texas Instruments byl zkonstruován křemíkový tranzistor, který nahradil staré germaniové. Základní krok vedoucí k miniaturizaci elektroniky byl učiněn.
1967 Ve Finsku byla založena Nokia. Zpočátku vyráběla jen telefonní ústředny.
1978 V květnu byla zprovozněna v Bahrajnu první komerční síť radiotelefonů, v červnu byla spuštěna experimentální síť v Chicagu, ale téhož roku také v ČSSR (síť AMR).
1979 První komerční síť radiotelefonů spuštěna v japonském, Tokiu.
1981 V Dánsku, Norsku, Finsku, Švédsku byla spuštěna analogová síť NMT450.
1982 Pro nekompatibilitu evropských analogových sítí se evropské telekomunikační úřady dohodly na vývoji nové sítě GSM.
1983 V USA konečně začíná první opravdu komerční provoz AMPS.
1991 Eurotel v září rozjíždí mobilní síť NMT.
1996 Eurotel v létě uvádí do provozu síť GSM, Radiomobil zahajuje provoz své GSM sítě pod názvem Paegas.
1998 Na trhu se objevuje první telefon s barevným (tříbarevným) displejem Siemens S10 a také první vysouvací telefon Siemens SL10.
1999 Eurotel spouští v prosinci wap – připojení k internetu.
2000 V březnu na trh vstupuje společnost Český mobil, třetí mobilní operátor Oskar. Stejný měsíc Eurotel spouští technologii HSCSD a na podzim dokonce uskutečňuje první videohovor pomocí experimentální 3D sítě WCDMA a zároveň spouští GPRS.
2001 Tradiční výrobce Ericsson končí v lednu s mobilními telefony a o půl roku později se vrací, ovšem ve spolupráci se Sony. V tomto roce se začínají objevovat obrázkové zprávy EMS a také telefony vybavené rozhraním Bluetooth a prostředím Java.
2002 Na trh přichází první opravdu barevný telefon (Ericsson T68 s 256 barvami), Paegas se v červnu mění na T-mobile, objevují se MMS zprávy a také první smartphone se systémem Symbian. Dále první telefon s integrovaným fotoaparátem (Nokia 7650).
2004 I v Čechách se objevuje hybrid handheldu a telefonu vybavený Symbianem (Nokia N-Gage). Eurotel spouští datovou službu CDMA a T-Mobile mu konkuruje s EDGE.
2005 Oskar získává licenci UMTS a stejně jako Eurotel spouští EDGE a jedním dechem oznamuje, že jej kupuje britský Vodafone. Eurotel pro změnu spolu s Českým Telecomem spadl do klína španělské Telefónice. T-Mobile rozjíždí UMTS (ovšem jen pro přenos dat) a na Invexu předvádí příjem mobilní televize, Eurotel jej s UMTS následuje.
2006 Oskarovský úsměv definitivně nahrazuje uvozovka Vodafone, Eurotel spolknutý Telefónicou mění název na bublavé O2. UMTS ale stále nikde. Kdy přijde doba videohovorů a mobilní televize?

Seriál Mobilní telefony
1. ABC č. 2 - Jak funguje mobilní telefon
2. ABC č. 4 - Jak funguje mobilní síť (1. část)
3. ABC č. 6 - Jak funguje mobilní síť (2 část)
4. ABC č. 8 - Vývoj mobilu
5. ABC č. 10 – Datové služby a připojení na internet
6. ABC č. 12 – Přehled operátorů
7. ABC č. 14 – Telefon na hraní
8. ABC č. 16 – Telefon jako multimediální nástroj

Názory dětí
Jan Tomáš, 10 let
Odhaduji, že první mobil byl vynalezený tak před deseti lety. Jak to bylo předtím, si vůbec nedovedu představit. Normální telefon na pevnou linku je podle mě tak o dvacet let starší.
Honza, 12 let (honza1)
Kdy začali lidé telefonovat? To opravdu nevím. Možná tak před padesáti lety? Mobily jsou ale určitě mladší. Myslím, že se používají tak maximálně dvanáct let.
Dennis, 11 let
S mobilem se začalo fotit tak před pěti lety, dřív asi ne, protože to ještě ani nebyly digitální foťáky. Hudební přehrávače v mobilních telefonech budou asi ještě mladší. Možná tři roky?
Honza, 10 let
Myslím, že mobilní telefon vznikl už někdy v šedesátých letech 20. století. Kdybych si měl tipnout, která firma byla první, tak bych řekl asi Alcatel.