Spitfire

Sdílej
 
LIGA KITŮ

SpitfireSpitfire, jeden z nejpo-pulárnějších letounů všech dob, byl předlohou mnoha "kitařským" firmám. Nebyly to však vždy stavebnice slavných verzí Mk.V nebo Mk.IX, ale i verzí pozdějších. Ke spitfirům, vyráběným koncem druhé světové války a používaným mnoha letectvy světa po jejím skončení, patřila stíhací verze Mk.XIVC a průzkumná ver-ze F.R.Mk.XIVE. Jmenované stroje se od předcházejích spitfirů diametrálně lišily. Drak byl rekonstruován k zástavbě výkonného motoru Griffon 65 nebo 66 s výkonem 1529 kW, jenž poháněl pětilistou stavitelnou vrtuli. Také výzbroj byla mohutnější.

Spitfire Mk.XIVC (1:48)

"Spit" Mk.XIVC patří k nejlepším "čtvrtkám". Nemám na mysli jen výlisky s dokonalým povrchem, ale hlavně propracování některých detailů - například vnitřní prostory kabiny. Boky trupu mají znázorněnu konstrukci, do ní zapadají tři trupové přepážky a několik drobných dílů (plynová páka, páka vztlakových klapek či kyslíkové nádrže). To vše podtrhuje dobře provedená přístrojová deska, ovládací táhla ručního i nožního řízení a konstrukce stavitelného sedadla. Navíc tento "čtvrtkový spit" je, pokud vím, jediný, který má odnímací panely křídlových zbraní a makety kanonů.

Spitfire F.R.Mk.XIVE (1:72)

Je logické, že "dvaasedmdesátina" se nemůže rovnat "čtvrtce" (nemluvím o povrchu modelu, ten je i v tomto případě vynikající). Stavebnice má jednodušší provedení kokpitu, což lze napravit použitím leptaných dílů. Protože se však jedná o průzkumnou verzi letounu, je stavebnice vybavena čirými díly imitujícími čiré kryty bočních kamer. Na trupu se nachází nový překryt kabiny, který tentokrát tvoří "bublina" mustangovského typu. Modelářům, kteří by chtěli stavět spitfire s maketovým motorem, výrobce usnadnil práci odnímatelným krytem motorového prostoru. Tím dal malému spitfiru šanci stát se dokonalým soutěžním modelem.

Spitfire Mk.XIVC

Měřítko: 1:48 Počet dílů: 88 Výrobce: Academy

Spitfire F.R.Mk.XIVC

Měřítko: 1:72 Počet dílů: 60 Výrobce: Fujimi

Stavebnice modelu Spitfire Mk.XIV nacházející se na trhu

1:72 Spitfire R.F.Mk.IXE - Fujimi 1:48 Spitfire Mk.XIVC - Academy 1:48 Spitfire R.F.Mk.XIVE - Academy