Internetový průvodce XII

Sdílej
 
BANKOVNICTVÍ A FINANČNÍ OPERACE PŘES INTERNET

Vstupní stránka pro přihlášení do klientského systému Expandia banky. Je nutné vepsat klientské číslo přidělené bankou a z elektronického klíče vygenerovat kód pro vstupElektronické bankovnictví umožňující vyřizovat veškeré bankovní operace z vašeho počítače připojeného do internetu, s výjimkou hotovostních vkladů a výběrů, se nazývají homebanking. K vybírání peněz lze využít bankomaty, takže do banky musíte jen v případě, že tam chcete vložit nějakou částku. Všechny další operace, jako například převody peněz mezi účty, bankovní příkazy, vytváření a rušení termínovaných vkladů, transakce se zahraničím, a zejména zjišťování stavu účtu, můžete provádět přes internet. Přístup k účtu je neomezený a nezávislý na otevírací době banky.

Bankovnictví z domova

Bankovnictví přes internet je velmi mladý obor. Především proto, že je obtížné zajistit dostatečnou bezpečnost operací. V dílu o bezpečnosti na internetu jsme psali, že internet je zcela otevřená síť a že není bezpečné po něm posílat nechráněná data (např. heslo k účtu). Proto bylo nutné vytvořit takové mechanismy, aby internetem nešly údaje v otevřené podobě, ale byly zakódované a zabezpečené pomocí protokolu SSL. Možná právě proto, že jsou tyto technologie příliš složité a jsou velkým zásahem do systému banky, nenabízejí homebanking všechny banky v České republice. V současné době u nás nabízí opravdu komplexní bankovní služby na internetu jen Expandia banka na adrese www.ebanka.cz. Tam můžete mít neomezený přístup k účtu, a to prostřednictvím pouze klasického internetového prohlížeče. Při zřizování účtu dostanete elektronický klíč, tzv. "kalkulačku", která při každém vašem přihlašování vygeneruje jedinečný kód, jejž nelze zfalšovat a pomocí něhož se přihlásíte do systému banky. "Kalkulačka" se používá také pro ověření každé operace, která souvisí s pohybem peněz. Pokud například posíláte určitou částku na cizí účet, musíte tuto platbu certifikovat, to znamená, že z "kalkulačky" po zadání příslušných údajů dostanete jedinečné desetimístné číslo, kterým platbu potvrdíte. Výhodou účtu u Expandia banky je nejenom neustálý přístup k účtu a k aktuálnímu zůstatku, ale také možnost se kdykoliv podívat do historie operací a ověřit si, že vše proběhlo správně. Také si velmi snadno můžete vytisknout výpisy z účtu, kdykoliv je potřebujete. Banka dále nabízí aktuální tabulky kurzů zahraničních měn a jiné služby (vše si lze vyzkoušet v projektu eCity na adrese www.ecity.cz). Ukázka formuláře pro zadání platebního příkazu. Ť Ukázka formuláře pro zadání platebního příkazu (dole). Automaticky se vloží číslo vašeho účtu, je třeba vepsat číslo účtu, na který platbu poukazujete, částku a příslušné symboly. "Kalkulačka" vám pak vygeneruje certifikační kód. Vlevo na obrázku je vidět navigační nabídka pro pohyb v bankovním systému

Jiné systémy homebankingu

Určitou formu homebankingu poskytují také další české banky. Proti Expandia bance se však do klientského systému nepřipojujete pomocí prohlížeče, ale musíte si nainstalovat program, který vám umožní s bankou komunikovat. Tato komunikace je možná ve dvou režimech, on-line nebo off-line. V případě režimu on-line se klient připojí do systému peněžního ústavu, může zjistit zůstatek na účtu a provádět operace přímo. V režimu off-line lze spravovat účet pouze formou zasílání a přijímání speciálně uložených souborů, které obsahují požadované finanční operace. Výhodou těchto režimů je možnost jejich přímého napojení na účetnictví firmy. Mezi banky, které dnes nabízejí určitou formu homebankingu, patří IPB www.ipb.cz, Bank Austria - Nonstopbank www.nonstopbank.cz, Citibank www.citibank.com/czech, GE Capital Bank www.gecb.cz, ČSOB www.csob.cz, Komerční banka www.kb.cz, zástupcem záložen je FIO www.fio.cz. Na stránkách jednotlivých bank jsou k nalezení i podrobnější informace o poskytovaných službách elektronického bankovnictví. atlas

SLOVNÍČEK POJMŮ

homebanking (bankovnictví z domova) - obecně výměna bankovních informací mezi klientem a bankou prostřednictvím modemu a datové linky. přímé bankovnictví - kontakt klienta s bankou bez nutnosti navštívit přepážku. phonebanking - služba umožňující správu účtu pomocí telefonu nebo mobilního telefonu GSM. protokol SSL - protokol pro bezpečnou komunikaci na internetu. autentizace - ověření oprávněnosti klienta (autorizace).

SOUTĚŽ PRO TŘÍDNÍ KOLEKTIVY

Napište tři základní bezpečnostní cíle, jejichž plnění by měl důvěryhodný bankovní systém zajistit podle principů bezpečné komunikace, vydaných certifikační autoritou I.CA, a vložte internetovou adresu, ze které jste čerpali. Odpovídejte prostřednictvím internetu na adresu http://edu.iol.cz, kde naleznete i další informace o projektu, správné odpovědi a vítěze předchozích kol. Cena: multimediální encyklopedie letectví Avion I a II.

Autor

Antonín Drahovzal Repro autor