Telefon na hraní

Telefon na hraní
Sdílej
 
Mobilní hry

Vývoj mobilních her kopíruje vývoj her počítačových, avšak ve značně zrychleném tempu. První přišla Nokia s legendárním hadem, pak přibývaly další, až se mobilní hry dostaly na úroveň PC her poloviny 90. let, a to jak po grafické stránce, tak co do zastoupení žánrů.

Mobilní telefony nejsou primárně určené pro hraní, z čehož plyne řada omezení, s nimiž se musí vývojáři poprat. Mobily trápí ve srovnání s handheldy (např. PSP) malý výpočetní výkon, nedostatečná kapacita operační paměti, malé displeje, žádná podpora 3D akcelerace, ale také problematické a neergonomické ovládání. Navíc některé trendy (především miniaturizace) nutně omezují rozšíření větších displejů a vedou k horšímu ovládání. V tomto ohledu mobily nemohou konkurovat specializovaným herním konzolím (PSP, GameBoy Micro, Nintendo DS), o což se ale ani nesnaží. Výkonné, ale rozměrné PSP s sebou nemůžete mít vždy. Mobil ano. A právě ve chvíli, kdy je PSP nepraktické nosit nebo jej prostě zapomenete, se dostává ke slovu telefon. Hraní však nesmí omezovat jeho hlavní funkci, telefonování. Mobilní hry jsou proto většinou krátké, jednoduché a rychle pochopitelné, můžete je kdykoliv přerušit a po ukončení hovoru se ke hraní vrátit.

TISÍCE VERZÍ

I když jsou hry poměrně malé a nenáročné na výrobu, velký problém pro vývojáře představuje neuvěřitelně široké a roztříštěné spektrum platforem, na nichž musí hra fungovat. Nejde jen o základní programové prostředí a operační systémy, jako jsou Java nebo Symbian, ale také ohromné množství značek a modelů, které se mohou lišit výkonem, rozmístěním kláves i rozlišením displeje. Kromě relativně malých vývojářských týmů tak vydavatelé musí zaměstnávat celé armády dalších programátorů, jejichž úkolem je zajistit portování neboli přenos hry na různé telefony.

ZLATÁ ÉRA

I přes veškerá technická omezení již můžeme i v mobilních telefonech nalézt 3D hry někdy i s podporou hry pro více hráčů (a dokonce first-person střílečky), a ač jde zatím jen o první vlaštovky, ukazují směr, kterým se možná bude mobilní hraní ubírat. Jednoduchý prodej (stačí poslat SMS), známá jména filmových a herních předloh (King Kong, Prince of Persia, Colin McRae Rally, Splinter Cell) a stále výraznější pronikání mobilních her do povědomí uživatelů povedou k dalšímu růstu mobil ního hraní, které má v roce 2010 tržbami dokonce převyšovat prodejnost her pro osobní počítače.




Nezlamte si prsty
Mobilní hraní je známé tím, že je s ergonomií na štíru. Kyocera ve spolupráci se známým výrobcem hardwaru Alienware vyvinula pro telefon KX6 gamepad K500. Stačí do něj telefon uchytit a můžete si hrát pěkně pohodlně. Škoda, že u nás není k dostání, stejně jako celá řada dalších podobných ovladačů od jiných výrobců.



Společenské hry
Zatímco někdo sází na 3D multiplayerové hraní, některé společnosti se zaměřují na tzv. sociální hry. Co to znamená? To, že se bude hrát ve skutečném světě, se skutečnými protihráči. Poloha hráčů bude určena pomocí GPS nebo pomocí BTS stanice, a tak se budete moci po cestě domů ze školy tramvají nebo autobusem setkávat s dalšími on-line hráči, bojovat spolu a plnit různé další úkoly.



Jolana, 12 let
Hry na mobilu nejsou blbý, i když mám radši hry na po- počítači. Z mobilních her mám čítači. nejradši závody čtyřkolek, protože se dají zahrát najednou a hra se nemusí ukládat. nou

Jirka, 12 let
Mám mobil už šestý rok a hry hraju rok od roku častěji. Je pravda, že na počítači mě baví víc, ale i na mobilu se najdou dobrý, jako je například fotbal nebo závody aut.

Petr, 12 let

Mobilní hry moc nehraju, ale narazil jsem na pár, který mě bavěj, například BMX nebo závody moto- motorek. Hry si kupuju přes internet a zatím jsem s tím neměl žádné problémy.

Ladislav, 12 let

Na počítači mám nejradši akční 3D hry, třeba Viet- Vietkong. Takový hry ale na kong. mobilu bohužel nejsou. Tam je nejlepší snad je- jenom bowling.



Top ten mobilních her

Townsmen 4 - další pokračování oblíbené budovatelské strategie; barevné, hezké a výborně hratelné
2007 Real Football - nejnovější díl oblíbené fotbalové série s výbornou hratelností a hezkou grafikou
Miami Nights: Singles in the City - sociální strategie ve stylu The Sims navazuje na hit New York Nights
Streetfighter 2 - prakticky přesná předělávka legendární bojovky z dob Amigy a PC 386
Gangstar: Crime City - mobilní verze skvělé hitovky GTA připomíná nejvíce první díly této známé série
Super KO Boxing - vyvedená kreslená mlátička, která prověří vaše prsty, a především dlouho vydrží
Air Strike 1944 - shora viděná letadlová střílečka; spousta nepřátel, déšť střel a pořádná mela
Inspheration - logický rychlík se známým posunováním kuliček do trojic, rychlé a návykové
Super Monkey Ball Tip'n'Tilt - výborný remake konzolového hopsacího šílenství
Tom Clancy's Rainbow Six Vegas - povedená mobilní verze výborné počítačové akční hry



Seriál Mobilní telefony

1. ABC č. 2 Jak funguje mobilní telefon
2. ABC č. 4 Jak funguje mobilní síť (1. část)
3. ABC č. 6 Jak funguje mobilní síť (2. část)
4. ABC č. 8 Vývoj mobilu
5. ABC č. 10 Datové služby a připojení na internet
6. ABC č. 12 Přehled operátorů
7. ABC č. 14 Telefon na hraní

8. ABC č. 16 Telefon jako multimediální nástroj