Prchající černá díra

Prchající černá díra
Sdílej
 

Především v mladém vesmíru docházelo velice často ke srážkám galaxií (galaxie jsou seskupení několika stovek miliard hvězd). Tímto způsobem vznikly dnes známé velké galaxie. Uprostřed každé z nich "sedí" supermasivní černá díra - monstrum relativně malých rozměrů, ale s obrovskou přitažlivostí, pohlcující vše, co se dostane do jeho blízkosti.

Astronomové předpokládali, že při srážce galaxií dojde k setkání obou černých děr, které začnou navzájem obíhat kolem sebe. Vzdálenost mezi nimi se postupně zmenšuje, až nakonec splynou v jednu černou díru. Ale nemusí tomu tak být vždycky. Při vhodně nasměrované srážce obdrží výsledná černá díra obrovský gravitační "kopanec" a doslova "vystřelí" z místa činu rychlostí větší než 1000 km/s.

S sebou si odnáší i část materiálu, který ji obklopoval v podobě jakéhosi prstence. Astronomové jej označují jako akreční disk. Jak by měl celý proces probíhat, je naznačeno na připojeném obrázku. Po prchajících černých dírách nyní budou astronomové usilovně pátrat.