Červená baterka

Červená baterka
Sdílej
 
Pozorování oblohy 1/3

Lidské oči vnímají různé barvy s odlišnou citlivostí. Nejoslnivější je světlo bílé a žluté, nejméně červené. Když na vás v noci někdo posvítí bílým světlem, zvyknou si na ně vaše oči během pár desítek vteřin, dalších třicet minut však potrvá, než se oči znovu přizpůsobí úplné tmě.


POTŘEBY

plochá 4,5voltová baterie, červená vysoce svítivá dioda (tělo diody je vyrobeno z průhledného plastu), odpor 500 ohmů, černá izolační páska, nůžky, pinzeta


1. Pomocí pinzety ohněte kratší nožičku diody opatrně do strany (obvod diody je nad touto nožičkou vždy mírně zbroušený). Dalším ohnutím vytvarujte nožičku tak, jak vidíte na obrázku, a asi 1 cm od jejího konce zbývající část nožičky odstřihněte.


2. Zkraťte na jedné straně drátek odporu na délku necelého centimetru (je jedno, který z konců odporu se rozhodnete zkrátit).


3. Pomocí černé izolační pásky co nejpevněji přilepte kratší konec odporu k vytvarované nožičce diody a spoj pro jistotu ještě několikrát omotejte izolační páskou (vlevo). Pokud umíte pracovat s pájkou, můžete obě součástky spájet dohromady (vpravo).


4. Druhou nožičku diody omotejte kolem kratšího, kladného pólu baterie. Pokud se nyní dotknete delšího pólu baterie volným koncem odporu, měla by dioda svítit.


5. Přelepte celý kladný pól baterie izolační páskou a zkontrolujte, zda po spojení kontaktů dioda stále svítí. Pinzetou ohněte zbývající volný konec odporu do pravého úhlu tak, aby mírně zasahoval pod delší záporný plíšek baterie. Drátek odporu, který přesahuje do strany, můžete odstřihnout nůžkami.


6. Pokud si chcete baterií posvítit jen na okamžik, stačí přitisknout delší záporný pól baterie na konec drátku vyčnívajícího z odporu.
Pokud chcete, aby vám baterka svítila delší dobu, můžete plíšek záporného pólu snadno zastrčit pod vyčnívající drátek odporu.



TIP

Takto postavená červená baterka má řadu výhod, můžete ji dát pohodlně do kapsy, vždy bude snadno stát a v provozu vám vydrží určitě několik let. Při práci s mapkou hvězdné oblohy, kterou pro vás chystáme v příštím čísle, je téměř nezbytná.