Ratatouille

Ratatouille
Sdílej
 
"Vařit může každý!" Tohoto povzbudivého hesla se drží mimořádně nadaný kuchař Remy. Že to ale není vůbec jednoduché, se přesvědčuje na každém kroku. Remy je totiž krysa a tu v kuchyni nikdo rád nevidí.

Do českých kin přichází většina cizojazyčných filmů v původním znění, pouze opatřené českými titulky. Není to jen z úsporných důvodů, jak by se mohlo zdát,


ale také kvůli termínům premiér a hlavně kvůli originalitě původního znění, kterému dává přednost převážná část návštěvníků kin. U některých filmů, a to především pro dětského diváka, je však vhodnější český dabing. To je případ i nového filmu Ratatouille.

Český scénář


Výroba českého dabingu je u každého filmu odlišná. A také jednotlivé dabingové společnosti používají různé výrobní postupy. Některé úkony jsou ale vždy stejné. Na počátku stojí produkční dabingového studia, který dohlíží na samotnou výrobu dabingu, ale také zajišťuje vše, co je k jeho výrobě potřebné. Po shlédnutí prvních ukázek filmu od zadavatele, musí vytvořit realizační tým, který konzultuje se zadavatelem.

V týmu je režisér českého dabingu, mistr zvuku, překladatel a úpravce dialogů a další pracovníci. Nejprve se přeloží původní scénář a upraví dialogy. Tak vznikne scénář český, se kterým pak pracuje režisér. Ten často bývá i autorem českého scénáře. Dialogy se nepřekládají doslovně, protože by zněly přinejmenším velmi podivně. Někdy je nutné celý dialog znovu vymyslet a postavit tak, aby byl srozumitelný pro českého diváka a fungoval v kontextu podobně jako původní originální text. Během úpravy dialogů se přeložený text upravuje tak, aby všem filmovým figurám tzv. seděl do pusy.

Natáčení



Na hlavní figury filmu se pořádá casting (konkurs), v němž režisérem vybraní herci natočí krátkou ukázku dialogu. Nejlepší ukázky se zašlou zadavateli, který vybere herce, jež barvou hlasu, věkem i hereckým projevem nejlépe odpovídají dabovaným postavám. Vybraný hercům se pak sestaví natáčecí plán. Ve Studiu Virtual se nahrává každá postava zvlášť, s více herci najednou se točí pouze davové scény. Herec je uzavřen ve zvukotěsné místnosti, kde stojí, popřípadě sedí v zhruba dvoumetrové vzdálenosti od mikrofonu.

Před sebou vidí na obrazovce právě natáčenou scénu a na stolku má připravený scénář. Ve vedlejší místnosti oddělené skleněnou přepážkou sedí mistr zvuku a režisér, který dává herci pomocí mikrofonu příslušné pokyny. Režisér a mistr zvuku mají před sebou též obrazovky s právě natáčenou scénou filmu a pečlivě poslouchají hercův hlas, zda odpovídá rytmicky i intonačně originální předloze. Režisér sleduje scénář a pokud se mu něco nezdá, nechá si natočenou větu či celou scénu znovu přehrát, případně ji nechá natočit znovu. Mistr zvuku ovládá na mixážním pultu všechny zvukové stopy - jak právě nahrávaný hlas, tak již natočené dialogové hlasy ostatních herců, zvuky pozadí či hlasy originálu. Hlídá také kvalitu nahraného materiálu a dotváří pauzy.

Finální úprava


Natočený materiál se dále upravuje ve zvukové střižně, kde se všechny dialogy zbaví nežádoucí nedokonalosti lidské řeči, jako jsou prskance, mlaskance či nechtěné nádechy. Poté se dialogy filmovým postavám tzv. nasadí na pusu, čemuž se odborně říká synchronizace dialogů. Následuje finální mix. Ten v případě filmu Ratatouille vyrábělo centrálně pro všechny jazykové verze samotné studio Walt Disney Pictures. Při finálním mixu se dialogy smíchají s ostatními zvukovými složkami jako je hudba, okolní zvuky, atmosférické podbarvení. Výsledný mix se přepíše do filmového materiálu a po kompletaci s obrazem se v laboratořích vyrobí konečná filmová kopie, která putuje k divákům do kin. Celý výrobní proces dabingu trvá několik měsíců, přičemž vlastní natáčení jeden až dva týdny.

O filmu


Ratatouille lze z francouzštiny volně přeložit jako špatné jídlo. A kolem jídla, respektive kolem špičkové pařížské restaurace se točí děj celého filmu. Hlavním hrdinou je krysa, respektive krysák jménem Remy. Jeho celoživotním snem je stát se nejlepším kuchařem na světě. Pro uskutečnění svých plánů si vybere pětihvězdičkovou restauraci. Tam naštěstí narazí na spřízněnou duši, kterou je kuchyňský pomocník Linguin. Spojenectví krysy, byť šikovného kuchaře, a lidského nešiky, dává tušit, že cesta za uskutečněním snu nebude lehká.

Komedii Ratatouille uvádí do českých kin společnost Falcon a premiéra bude 13. 9. 2007. Film vznikl ve studiu Pixar Animation Studios a Walt Disney Pictures pod taktovkou oskarového režiséra Brada Birda.

Odborná spolupráce Ing. Marek Hrazdil, produkční společnosti AMP s.r.o - Studio Virtual.