Archeopark botanické zahrady

Sdílej
 
S ABC DO PRAVĚKU 22. 6. 2000 S ABC DO PRAVEKU 22. 6. 2000 Zveme jednotlivce i cele tridy do Archeoparku botanicke zahrady v Praze 8-Troji. Vyzkousite si na vlastni kuzi, jak se zilo lidem v praveku!

Z vlastnoručně namletého obilí si budete moci upéct chlebové plackyMilí čtenáři a příznivci ábíčka, také letos v červnu vás zveme na "Den časopisu ABC" do Pražské botanické zahrady v Troji. Tentokrát se však nesejdeme v expozici zahrady, ale v Archeoparku, který se nachází v přírodním areálu botanické zahrady na krásné vyhlídce nad přírodní rezervací Podhoří. Do Archeoparku se nejlépe dostanete autobusem č. 144 ze stanice metra C Nádraží Holešovice. Pojedete na konečnou a odtud už je to jen kousek pěšky po trase, která bude značena šipkami. Den s ábíčkem se uskuteční ve čtvrtek 22. června v rámci akce "Dva týdny pravěkých technologií v Archeoparku v Praze-Troji". Od rána od 9.30 až do 16.00 hodin se zde od archeologů a členů dětského oddílu Mamuti dozvíte, jak se v pravěku vyráběly kamenné nástroje štípáním z pazourků, jak se mlelo obilí na zrnotěrkách a později i na žernovech. (Že nevíte, co to je? O důvod víc přijít a zjistit to.) Z vlastnoručně namletého obilí si budete moci upéct chlebové placky. Vyzkoušíte si spřádání ovčí vlny i nití ze lnu. Nebudou samozřejmě chybět ani různé soutěže o drobné ceny. Tato akce se uskuteční ve všední den, můžete se proto ve škole domluvit např. s učitelem dějepisu a navštívit Archeopark v rámci vyučování - udělat si takovou malou exkurzi do pravěku v praxi. Půjdete-li celá třída, poproste vyučujícího, ať se předem ohlásí u někoho z organizátorů akce (Michal Kostka, Mirka Šmolíková z archeologického oddělení Muzea hl. m. Prahy - telefon 57 21 83 10 nebo Věra Bidlová z botanické zahrady - telefon 688 06 67 nebo e-mail: , abychom s vámi počítali a zároveň předešli případným tlačenicím u předvádění jednotlivých aktivit. Nemůžete-li se dočkat, můžete se pustit do soutěžení předem. V příštím čísle přineseme krátký návod, jak barvit textil pomocí rostlin. Přinesete-li ve dnech 22. - 25. června od 9.30 do 16.00 hodin ukázat svůj výrobek (obarvené tričko, kapesník nebo cokoliv jiného) do Archeoparku, můžete vyhrát některou ze zajímavých cen. Pro milovníky rostlin, kteří si neodpustí ani prohlídku vlastní botanické expozice, uveřejníme v čísle 12 volnou vstupenku, která bude platit po celý týden od 19. až do 25. června. (Do Archeoparku je vstup v rámci akce volný.)


Pokud se v uvedeném termínu nedostanete do botanické zahrady, stačí, když do konce června pošlete fotografii s obarveným výrobkem a popisem, čím a jak jste barvili, na adresu: Věra Bidlová, Pražská botanická zahrada, Nádvorní 134, 171 000 Praha 7-Troja. Nezapomeňte uvést zpáteční adresu.