Předělávka v. originál

Předělávka v. originál
Sdílej
 
V posledním loňském ABC (č. 25/26) jsem se dotkl tématu hudebních předělávek neboli remixů. Co to vlastně přesně znamená?


Když hudební producent složí opravdu velký hit, který se během několika měsíců totálně ohraje a lidem se přestane líbit, požádá další producenty o předělávku své písničky. Poskytne jim všechno potřebné - tedy použité vokály, hudební stopy i beaty. Zbytek práce je už na nich. Tak vznikají skladby nesoucí v sobě poznávací prvky originálu - remixy. Z techno skladby se tak třeba stane drum´n´bass nebo hip hop, ale třeba podle notoricky známého vokálu poznáte originál.


Před dvěma lety se takto podařilo novozélandskému triu Pendulum oživit deset let starou raveovou pecku Voodoo People britského projektu Prodigy. Začala si žít svým životem, podle mnohých předčila originál, a dokonce k ní natočili i nový video klip. Něco jiného jsou pak remaky. To si hudebníci poslechnou původní skladbu, nechají se jí inspirovat a nahrají úplně nový song. Zřejmě nejaktivnějším remakeovým projektem jsou v současnosti Nouvelle Vague a jednou z nejpředělávanějších skladeb jazzová The Girl from Ipanema.