El Matador

El Matador
Sdílej
 

Jak přežít

Foto

Hned na začátku hry se velmi rychle spřátelte s tlačítkem pro rychlé ukládání (F5).


Automatické savy nejsou zrovna dobře rozmístěné a bez manuálního ukládání byste často museli opakovat velkou část mise.

Buďte opatrní! Života není mnoho a krátká dávka ze samopalu nebo výstřel z brokovnice vás může lehce zničit. Postupujte vždy od jednoho krytého místa k druhému. Úrovně jsou z herního hlediska skvěle navržené a skýtají mnoho míst pro zákeřné přepady nepřátel. Je nutné být pořád ve střehu. Šikovné je využívat třeba výbušné sudy a kanystry. Ale pozor, totéž dělají i nepřátelé.

K dispozici máte mnoho typů zbraní. Dobře si každou z nich vyzkoušejte a využívejte jejich výhod. Každá zbraň je vhodná pro určité prostory a situace.

Pod tlačítkem TAB a levý Shift se skrývá zpomalovací režim (bullet-time), pomůže vám zejména na otevřených prostorech s mnoha nepřáteli. Bullet-time však není zázračný a je potřeba zvažovat, kde ho nejúčinněji použít.

Jste v koncích?


Každý správný hráč sáhne po cheatu až v nejkrajnější nouzi. I pro El Matador jich pár existuje a najdete je v tabulce. Rádi bychom vyzdvihli především cheat Ninja. Jde sice o menší podvod, ale také zajímavé oživení hratelnosti. Po aplikaci cheatu Ninja budete dělat velmi dlouhé a vysoké skoky, během nichž lze efektivně střílet. V kombinaci s bullet-time je to lahůdka.



Cheaty



Klávesou ~ zapněte konzoli a napište následující kódy včetně uvozovek:
"health" = nezranitelnost
"weapons" = všechny zbraně
"ammo" = neomezená munice
"ninja" = vysoký skok




Ze hry do reality

Puška AK74
Ve hře narazíte na velmi účinnou ruskou automatickou pušku AK-74 ráže 5,45 mm. Ta je moderní nástupkyní známé AK- 47, jejíž konstrukce byla inspirována německou puškou StG 44 z období druhé světové války. AK-74 je dobře ovladatelná, odolná a má skvělou kadenci 650 ran za minutu. Bohužel je také velmi oblíbená u teroristů.



Jak hrát


Na začátku věnujte pozornost tomu, abyste se sžili se stylem hry. Je to čistá akce. Už v prvním levelu jsem nesčetněkrát používal quickload. Je potřeba si zvyknout na zbraně a jejich využití, na postup, který musí být obezřetný, protože naběhnout jako Rambo mezi nepřátele i při využití zpomaleného modu může mít fatální následky. Využívejte prostředí, kde se dá krýt za množství věcí, některé můžete přesouvat a vytvářet si krytí jinde.

Efektivně využívejte také výbušné kanistry a barely, kterými si můžete pomoci při likvidaci nepřátel. Quicksave využívejte pravidelně po úspěšných postupech. Až si na to zvyknete, můžete se odreagovat při obyčejném střílení. Hra je velmi lineární, neposkytuje žádné vedlejší úlohy, žádnou volnost či vícero cest k cíli, má nulovou iteraktivitu s prostředím, krátké levely plné nepřátel, nulový příběh, žádné humorné či jinak zajímavé prvky pro oživení, žádné secrety. Pokud vám tedy nevadí, že hrajete to, co tu už víckrát bylo pouze v jiném kabátě, zkuste si to užít. Hrdina se vždy jen brání nepřátelům, kteří útočí jako první.


Prolog - Baracuda Jaws

Foto

Začínáte před vchodem do baru, ve kterém máte zjednat spravedlnost. Vběhněte dovnitř a postřílejte všechny nepřátele ve vstupní hale. Pozor na některé, kteří se kryjí například za barem nebo krabicemi na schodišti. Také jsou někteří na horní terase. V prostoru za barem máte lékárničku. Až je pobijete, vyběhněte nahoru po schodech. Projděte chodbou k barovému pultu a tam zabijte další tři.

Uvidíte scénku, kde Alberto Marica, chlap, po kterém jdete, umístil ve své pracovně dynamit, aby zničil důkazy. Máte jeden a půl minuty, abyste ji zneškodnili. Během této doby přejděte terasu podél automatů, je plná nepřátel. Na konci terasy zahněte doleva, v místnosti vlevo běžte k pracovnímu stolu a deaktivujte nálož. Vraťte se na chodbu, pokračujte jí dále a likvidujte další nepřátele.

Na konci chodby vám další policajt otevře dveře, projděte jimi do dalšího, většího sálu, kde je opět plno nepřátel. Po boji si můžete vzít lékárničku z baru a projít dveřmi u baru. Za nimi narazíte na Alberta, ale uteče. Postřílejte nepřátele, projděte do skladu, tam můžete využít výbušné sudy při likvidaci nepřátel. Až všichni padnou, u výtahu můžete použít lékárničku. Potom nastupte s kolegou do výtahu a sjeďte pod budovu.

Jste v kanálech pod budovou klubu. Jděte doprava a dolů po schodech. Pod schody je Maddog (minišéf), zabijte ho. Hoďte mu tam granát nebo ho shora zastřelte, nezapomeňte se krýt! Pokračujte rovně za Albertem a v další místnosti najdete unesenou dívku. Otevřou se poslední dveře napravo, jimi pokračujte a dále cestou dolů, na konci nahoru po lešení. V místnosti nad lešením na vás spustí Alberto zapálený sud, pozor na výbuch! Nalevo je lékárnička, napravo schody, po nich vyběhněte nahoru a vstupte do dveří vpravo. Tam čeká Bucho "The Bucher".

Je tu poměrně velká hala s prostorem pro krytí: nejdříve zlikvidujte běžné nepřátele a potom jeho. Poberte munici, lékárničky a dveřmi vlevo, které vám otevře kolega, pokračujte dále. Projděte do kruhové místnosti, kde vás napadnou nepřátelé z okolních stran. Po boji si můžete vzít výbavu zpoza ostatních dveří, ale dále pokračujte dveřmi vlevo. Na rozcestí v kanálech je vlevo neprůstřelná vesta a napravo dveře, těmi pokračujte. Běžte na konec tunelů, kde najdete mrtvé agenty. Ve scénce vylezete do místnosti nad vámi, kde vás čeká Alberto. Bojujte s ním a zabijte ho.


Mise 1: Snake in Paradise


Vitcor Corbett (vy) byl přeložen na protidrogové do Bogoty a vyslán na jednoduchou sledovačku. Ale mafiáni o něm věděli a vaše kolegy zabijou odpálenou střelou. Vyběhněte z hořícího bytu na chodbu. O poschodí výš máte lékárničky, o poschodí níž je otevřené okno, tím vylezte na požární schodiště. Seběhněte dolů na plošinu pod vámi. Čeká vás tam pár nepřátel. V místnosti za nimi je další lékárnička.

Potom běžte na levou stranu této plošiny a tam po lešení sejděte dolů na dvůr se zaparkovaným kamionem. U kanceláře potkáte chlapíka, který vám dovolí použít telefon uvnitř. Vejděte a zavolejte vašim, abyste je informovali. Ale tehdy dorazí opět nepřátelé, civilistu zabijí a vy musíte zase bojovat. Prostřílejte se nedalekou podzemní garáží a vstupte dveřmi do hotelu. Uvnitř projděte zadními místnostmi jedinou možnou cestou do vstupní haly. Podél recepce projděte k výtahům. V místnosti proti nim je lékárnička. Vyvezte se výtahy nahoru.

Vstupte do velké haly, kde vás po stranách opět čekají nepřátelé (tady zjistíte, že v hotelu se na některých věcech nešetřilo a mají nerozbitné počítače a vázy). Postřílejte je, projděte kolem restaurace s lékárničkou ke schodům a vyjděte po nich nahoru. Nahoře projděte do konferenční místnosti plné nepřátel. Po boji pokračujte chodbou za ní ke schodům, po kterých vyjděte na střechu. Nahoře proskočte okny vpravo do haly, kde už čeká El Corsario. Využijte prostředí haly ke krytí a zabijte ho.


Mise 2: The Factory for Dead


Policie odhalila drogovou laboratoř, vy tam máte vtrhnout a zrušit ji. Vstupte do budovy následováni vašimi posilami. Vyběhněte do poschodí, vyjděte na kovový ochoz a po schodech na střechu. Tam vás už čekají nepřátelé. Zbraň se zaměřováním, kterou máte, vám poskytne jistou výhodu a relativní bezpečnost při střelbě z dálky. Vstupte do haly s nepřáteli a probojujte se několika poschodími do přízemí. Vyjděte ven a zlikvidujte nepřátele u budovy proti vám. Pozor, jeden je i na střeše.

Vstupte do této budovy a probojujte se do poschodí, kde čeká minišéf Tonny. Kryjte se na schodech či za sloupy a zbavte se ho. Potom vstupte a umístěte na sloupy výbušniny. Čtyři vyznačená místa jsou v hale, kde na vás čekal Tonny, tři zbývající jsou o poschodí výš, kam se dostanete po schodech vlevo. Až umístíte všech sedm výbušnin, probojujte se přes dalších pár nepřátel na střechu, kde narazíte na správce této drogové laboratoře, kterým je Enrique Toro. Ale uteče vám a objeví se helikoptéra. Ani na ni neplýtvejte náboje, je to zbytečné.

V místnosti tady na střeše najdete raketomet, vezměte si ho a zničte jím helikoptéru. Otáčí se pomalu, proto se snažte být k ní z boku, abyste se vyhnuli jejím střelám. Až ji zničíte, dostaví se další nepřátelé dveřmi, které vedou na další schodiště. Zabijte je a seběhněte vnějším schodištěm na dvůr k jeřábu. Na dvoře jsou nepřátelé, které můžete likvidovat už ze schodů, odkud máte dobrý výhled. Projděte na sousední dvůr, k velkým nádržím a po schodech u nich běžte nahoru po plošině mezi nádržemi na druhou stranu a po schodech dolů na druhou část dvora.

Pozor, je na ní automatická střílna! V malé místnosti u budovy máte nějaké lékárničky a vestu. Dveřmi u ní vejděte do budovy. V hale vyběhněte do poschodí a hned po dalších schodech zase dolů do druhé části haly, kam byste se od vchodu jinak nedostali. Běžte na konec haly a tam v pravém rohu vlezte do ventilační šachty.

Jděte do výtahu a vyjeďte jím nahoru. V márnici čeká pár nepřátel a minišéf Pedro. Zabijte je, projděte márnicí na chodbu za ní a běžte po schodech nahoru. V meziposchodích jsou pouze nepřátelé a nějaká výbava. Jinak vyjděte až úplně nahoru, kde vás to automaticky přesune dál.

Postupujte jedinou možnou cestou po chodbách. Máte pár bočních místností, které nikam nevedou, ale můžete v nich najít nějaké lékárničky. Probojujte se až do větší místnosti. Cesta napravo z ní je slepá, takže jděte nalevo a v malé místnosti máte vestu. Vyjděte zpět na chodbu a opět se dejte doleva. Tam se prostřílejte pár místnostmi a chodbou až na konec, tam vejděte na záchod. Na záchodě vlezte do šachty, která je v rohu u země. V šachtě nejdříve zahněte doleva a na dalším rozcestí jděte rovně. Když vylezete, přejděte do haly s nepřáteli a z ní vyjděte dveřmi vlevo u recepčního pultu. Projděte dvěma menšími místnostmi před vámi a chodbou za nimi až k výtahu.



Mise 3: The City Eternal Spring


Stále sledujete Enriqua Tora, doběhli jste na malý dvůr, kde vás čeká pár nepřátel, rychle je skoste. V chodbičce pod terasou naproti vám je lékárnička a nějaké zbraně. Vyběhněte nahoru na terasu, zbavte se nepřátel, přejděte vpravo na stříšku a z ní seskočte na dvůr. Z něj přejděte do uličky s dalšími nepřáteli. Na jejím konci projděte dírou ve zdi do sousední uličky, uličkou na konec, kde za plotem jsou vaši kolegové pod palbou. K vám se spustí z vrtulníku další dva kolegové a odpálí vrata v sousedním plotě. Jimi pokračujte.

V další uličce vás čeká minišéf Ketivo. Nemáte příliš dobré postavení, tak se jen kryjte za bočními zdmi, skákejte mezi nimi ve zpomaleném módu a tehdy do něho palte. Po boji vyjděte k jeho tělu na balkon a vezměte si minigun, kterým po vás pálil. Vstupte do chodby, v místnosti vpravo je výbava, na konci chodby se dostanete opět ven na ulici.

Probojujte se na konec uličky a tam vlevo projděte úzkým dvorem do budovy. V ní napravo otevřete skříň, která odhalí tajný průchod. Projděte jím na konec do podzemní základny nepřátel. Po vstupu běžte do malé místnosti vlevo, použijte páku na zdi, tím vytáhnete kryt zpřed oken a můžete jimi proskočit do haly. Projděte hlavní halou až na konec a probojujte se hromadou nepřátel. Ti jsou i v několika bočních místnostech, kde můžete narazit i na výbavu. Na konci se dejte napravo a vyběhněte po schodech. Tam jen projděte několika místnostmi, než se přesunete dál.

Jste na dvoře plném nepřátel. V garáži naproti máte výbavu. Proti garáži je lešení, vyběhněte po něm nahoru. Z jeho horní části přeskočte na sousední střechu. Po ní přejděte k zavřené bráně a po střeše se snadno dostanete za bránu na sousední dvůr. Tam se probojujte do brány na pravé straně a projděte dál. Dorazíte ke dvěma schodištím, to napravo vede nahoru k balkonům, z kterých po vás pálí nepřátelé, najdete tam i výbavu. Pokračujte po schodech vlevo dolů. Probojujte se uličkou, na konci na rozcestí se dejte doleva a pokračujte, až potkáte svou kolegyni Rodriquezovou. S ní pokračujte až do kostela. V kostele na poschodí čeká Enrique Toro. Nejprve zlikvidujte všechny řadové nepřátele, potom vyběhněte po schodech nahoru, kde už zlikvidujte samotného Tora.



Mise 4: Green Hell


Vydali jste se do džungle, kde mají mít mafiáni tajnou skrýš. Až zlikvidujete strážce u jeepu, přejděte most a pokračujte dál. Zahněte doleva, u chatrče zabijte pár vojáků a z ní si vezměte sniperku. Pokračujte cestou vlevo, dolů údolím až k výtahu. Ten je zablokovaný, tak pokračujte vpravo po skalní římse, po ní sejděte až dolů do tábora. Vyčistěte tábor od nepřátel a prozkoumejte budovy s výbavou.

Na konci tábora vstupte do velké budovy a také ji vyčistěte. Na poschodí vyskočte z okna na stříšku a z ní skočte na skalní římsu (která je normálně zdola zablokovaná kameny). Přejděte na její konec, který blokují další kameny. Skočte na hřeben střechy a z něj opět na římsu nad blokádu. Pokračujte cestou dolů, pod most a do budovy. Ve skladu nastupte do výtahu a sjeďte jím do podzemního skladu. Tam jen vstupte do jeskyně.

V jeskyni vám stačí se držet pravé stěny a lineárně se dostat až na její konec. Venku si doplňte výbavu v budově vlevo a seběhněte do tábora na této straně, tábor stejně jako ten předtím vyčistěte od nepřátel. Za budovami pokračujte k velké stavbě. Vyběhněte nahoru po schodech.

V mezipatře máte v místnosti granáty a vestu. Vyběhněte až úplně nahoru k dvěma budovám. Vstupte do té vlevo. Na poschodí v ní je vesta. Vraťte se ven a na budově naproti vás čeká boss. Zatím bude jen tak symbolicky hrozit raketometem. Vběhněte do budovy, na níž stojí. Probojujte se na poschodí. Tam si pákou na sloupu přivolejte výtah, naskočte a vyvezte se o poschodí výš. Po schodech proti výtahu můžete seběhnout pro výbavu. Už vás tu čeká Jusuf Low, boss. Zlikvidujte opět nejdříve řadové nepřátele, potom soustřeďte střelbu na něj a zabijte ho.



Mise 5: In the Arms of Leader


U majáku přeběhněte na molo, prostřílejte se na jeho konec a vyběhněte nahoru po schodech. Tam vstupte do bunkru a na označené místo umístěte výbušninu a vyběhněte ven, než za 10 sekund vybuchne (jinak nezpůsobí žádné poškození). Potom dorazí posily a otevřou vám dveře ve vile. Vstupte dovnitř, poberte si výbavu z okolních místností a přes místnost vpravo přejděte dál a ven za vilu. Tam se objeví další posily. Projděte bránou, seběhněte ke skleníku a vstupte do budovy za ním. Z ní přejděte dveřmi na jejím konci.

Jste u vašich, kteří kryjí dvůr. Vyběhněte ven a pomozte jim zlikvidovat nepřátele v sousední budově. Potom do ní vběhněte a zabijte minišéfa Juana. Vyčistěte budovu a projděte na dvůr za ní. Pobijte nepřátele na dvoře a z místnosti zleva si můžete vzít lékárničku a granáty. Přejděte do budovy před vámi a v ní si vyčistěte pár místností, z kterých přejděte na dvůr za touto budovou. Tam dorazte poslední nepřátele a vstupte do hlavního vchodu s vlajkami.

Probojujte se jednotlivými místnostmi muzea. Jsou to velké haly s vitrínami, za nimi se schovávají nepřátelé a někteří jsou i na balkonech. Je to lineární putování několika místnostmi. Na konci dorazíte ke schodišti, po něm vyběhněte nahoru na balkon. Tam vás čeká už jen Helmut Koch a jeho ochranka. Zlikvidujte je všechny a ukončíte misi.



Mise 6: Fire on Water


Velká finální razie na drogové barony. Probojujte se skladem v přízemí, vyběhněte na konci po schodech nahoru a probojujte se skladem na poschodí. Na konci ve velké hale zabijte všechny nepřátele včetně minišéfa kapitána Gurovea. Projděte dále do chodby, kde dostanete rozkaz jít na molo. Pokračujte chodbou, u zavřené brány odstřelte zámek a za ní nastupte v levém rohu do výtahu.

Nahoře přejděte po potrubí na druhou stranu. Tam se prostřílejte skladem a na jeho konci vlezte do šachty. Prolezte jí, přeskákejte po zbytcích potrubí na druhou stranu a pokračujte šachtou na konec. Tam zabije neznámý minišéf vašeho kolegu Rica. Bojujte s ním, není tam nikdo jiný. Zabijte ho a zjistíte, že je to váš zrádný kolega Montega. Ozve se vám Mia, že vás zradil kapitán - vyběhněte z haly.

Projděte chodbou nahoru po schodech ven a po schodech dolů na dvůr. Za náklaďákem se prostřílejte doprava, za kontejnery doleva a přes jeden otevřený projděte k jeřábu. Podél vlaku postupujte dál k druhému jeřábu, kde vás čeká další minišéf Goméz. Zabijte ho a přejděte po okraji mola ke kontejneru, který je také otevřený, a jím projděte. Dostanete se k lodi. Vyběhněte na ni a prostřílejte se nahoru k můstku a odtud po schodech až jeho střechu. Tam naskočte k Mie do vrtulníku.

Vysadí vás uprostřed moře na lodi, na které uniká kapitán i s drogami. Pobijte nepřátele a sejděte do podpalubí. Přes skladovací prostory podél přepravních kontejnerů projděte na konec. V místnosti s několika osobními auty běžte nahoru po schodech vlevo. Nahoře přejděte doleva spojovací částí a po dalších schodech opět nahoru na palubu. Probojujte se na druhou stranu po schůdcích nahoru a dveřmi vlevo do kajut.

Chodbami se dostanete na konec lodi. Tam jedinými otevřenými dveřmi vstupte dovnitř, vyběhněte po schodech a chodbou přejděte k výtahu. Jím se převezte na sousední část téhož poschodí. Tam postupujte několika palubami nahoru, jsou to malá prostranství s nepřáteli. Úplně nahoře už na vás čeká Carlos Entarador. Jako bojové pole máte k dispozici celou tuto palubu s velitelským můstkem. Kapitán má opravdu života víc než dost, tak si už jen vychutnejte poslední tuhou přestřelku, zabijte ho a ukončete hru.



Edice PC her ABC vyšlo:

Nibiru (29. 1. 2008)
Polda 5 (12. 2. 2008)

PC hry z Edice ABC koupíte na stánku za cenu 37 Kč v období prodeje konkrétního čísla ABC

WEB:

(www.ABCgames.sk)

Autor

Andrej Eperješi