Zeptejte se Alice!

Zeptejte se Alice!
Sdílej
 

Nejslavnější sýr světa
VIDEO

U britského farmáře Toma Calvera byl Wedginald do 19. prosince, Vánoce však už strávil se svým novým majitelem. Byl totiž 19. listopadu vydražen za 1145 liber a jeho novým majitelem se stal Brit žijící na Novém Zélandu. Na aukčním serveru si ho vybojoval v konkurenci více než dvou set zájemců.
Ale kdo? Bochník sýra, konkrétně čedaru.
Nyní asi nejslavnější sýr na světě. Tenhle bochník měl ohromnou kliku, protože si ho Tom Calver vybral z mnoha stovek, které zrají v jeho speciálně klimatizovaném sklepě ve Westcombu. Celý proces zachytila webová kamera. Calver ji na svůj čedar zamířil proto, aby ukázal, že zrání je dlouhý a zajímavý proces. Co návštěvníci stránky cheddarvision.tv uvidí? Nic. Ale v tom to právě je. Zdá se neuvěřitelné, že Calverovu stránku navštívily miliony lidí. Psala o ní světová média včetně amerického deníku New York Times či britského Guardianu.
Na YouTube je k vidění klip, který zachycuje celé zrání dotyčného bochníku. A na http://whereswedginald.co.nz/ uvidíte, jak si Wedginald u nového majitele užívá - mají totiž teď léto.






Tři celé jedna čtyři jedna...

KURIOZITA

Každý zná vzorce, ve kterých je důležité takzvané pí. Asi ho znáte zpaměti minimálně na dvě desetinná místa (3,14). Někdy se pí označuje jako Ludolfovo číslo podle německého matematika Ludolpha van Ceulena, který na přelomu 16. a 17. století v Nizozemsku vyučoval šerm a matematiku, jeho celoživotní zábavou bylo však právě počítání pí. Později další matematici dokázali, že pí je iracionální a že má za desetinnou čárkou nekonečný počet číslic. Kolik si jich lze zapamatovat?
Českým rekordmanem je Jiří Pilecký, který si pí pamatuje na 276 desetinných míst. Máte-li vyšší ambice, potěší vás stránka, kde pí najdete s přesností na milion desetinných míst.

http://tinyurl.com/32bjc4




Vydejte si vlastní knížku

UŽITEČNÝ WEB

Nejdřív knížku musíte napsat. Chvilku počkáme... už ji máte? Bezva! Tak dále je to jednoduché. Otevřete si webovou stránku www.lulu.com. Zaregistrujte se. Klikněte na Start Publishing!. Vyberte si druh knihy (paperback, pevná vazba, fotopublikace, kalendář atd.). Zvolte pro svou knížku název, druh vazby, formát. Připravte si text knížky buď v textovém formátu (s příponami .doc či .rtf), nebo ve formátu PDF.

Finální soubor si můžete stáhnout, zkontrolovat a provést korektury. Vyberte si obálku z několika desítek předpřipravených nebo použijte vlastní. Vypočítejte prodejní cenu v internetovém knihkupectví. Vzorec je jednoduchý: náklady plus poštovné plus provize. Otevřete láhev sektu (samozřejmě bez alkoholu!) - právě jste vydali knížku!

www.lulu.com




Zeptejte se Alice!

ZÁSAH ABC

Chcete si pocvičit anglickou konverzaci, ale nemáte s kým? Popovídejte si s chatujícím robotem neboli chatterbotem. Tyto programy umějí předstírat inteligentní lidskou konverzaci. Kladete jim otázky a chatterbot na ně odpovídá, případně klade otázky on vám. Podstata je v tom, že má naučeno pár triků, jak se vyhnout přímé odpovědi, případně jak odpovídat tak, že přeformuluje položenou otázku (mimochodem, tyhle triky umějí nejen počítače, ale i spousta lidí, ale to je jiná kapitola). Schopností konverzovat v přirozené řeči se vážně zabývá výzkum tzv. umělé inteligence. Cílem je vytvořit programy, které se budou nejen opičit, ale budou nad odpověďmi i přemýšlet - anebo aspoň provádět výpočty či algoritmy, které se lidskému myšlení budou podobat. Už v roce 1950 formuloval slavný matematik Alan Turing test (zvaný po něm Turingův test), který říká, že stroj lze za inteligentní uznat v momentě, kdy nezávislý člověk konverzuje jednak s ním a jednak s jiným člověkem - a není přitom schopen rozeznat, který je který.

Dnešní chatterboty ještě Turingův test nezvládají, ale nabízejí někdy až překvapivě složitou konverzaci. Většina z nich se inspiruje ve slavném programu ELIZA, který napsal jeden z průkopníků počítačů a programování Joseph Weizenbaum v roce 1966. Ten původně parodoval způsob, jak se někdy ptají psychiatři svých pacientů - totiž že jen přeformulují to, co jim pacienti řeknou (Příklad: "Někdy je mi úzko." "Popište, jak je vám úzko." případně "Řekněte víc o tom, jak je vám úzko." nebo "Proč myslíte, že je vám někdy úzko?"). Podobně si dnes povídají chatterboty, na rozdíl od psychiatrů to však dělají zadarmo a kdykoliv. Jedním z nejdéle fungujících a nejlepších je program A. L. I. C. E. Zkuste jí položit nějakou otázku. Třeba: "Jsi opravdu inteligentní?" Odpověď bude znít: "Ano, jsem vysoce inteligentní. Opravdu. Mám spousty inteligentních funkcí."
http://www.alicebot.org




Postavte si město!

WWW GAMESY

Založit si město není jen tak. Musíte mít dost velký pozemek, pak taky obyvatele, pro ně postavit domy... Na internetu je pochopitelně všechno jednodušší. Na stránce MyMiniCity založíte město tím, že mu dáte jméno. Jedinou podmínkou je, aby stejné jméno už nezvolil někdo před vámi. Jaký je princip hry? Získat do tohoto města co nejvíc obyvatel. Nemusíte se registrovat vy ani nikdo jiný. Obyvatelem se stane kdokoliv tak, že dané město navštíví.

Vyzkoušejte to na adrese abececko.myminicity.com, kde najdete město Ábécéčko. A pokud vás to chytne, založte si vlastní město. Ve virtuálním Česku je zatím na prvním místě v počtu obyvatel jakýsi Harcov. Nezkusíme ho předehnat?

www.myminicity.com




Chytře na zvuk

PROGRÁMKY

Určitě máte plný počítač empétrojek, takže by se vám hodil program, který si s nimi ví rady. Umí exportovat a importovat zvukové nahrávky mezi různými formáty, umí tyto nahrávky stříhat a umí je také nejrůzněji upravovat - například měnit hlasitost, odstraňovat šumy nebo ladit basy. Výhodou programu Audacity je, že funguje na kterékoliv platformě (ať používáte Windows nebo Linux, případně máte Mac) a že má ovládání mimo jiné také v češtině.
http://audacity.sourceforge.net