Nová technologie Blu-ray

Nová technologie Blu-ray
Sdílej
 

Nová technologie Blu-ray

Každá epocha 20. století se dá popsat i podle toho, které záznamové médium v ní hrálo hlavní roli.
Pro naše předky to byl skoro zázrak, když se objevily první vinylové desky. Pak ale přišly na trh kotoučové magnetofonové pásky a přehrávače. Hudba už mohla chodit kamkoliv s vámi. Navíc bylo jednoduché i nahrávání - z rádia nebo z koncertu. Takhle se například šířily zakázané nahrávky za komunismu. Když už existoval pásek, skok k MC kazetě byl snadný. Až vynález optických disků však posunul svět do budoucnosti. Kvalita záznamu se na CD vyšplhala vzhůru.
Na konci 90. let minulého století vypukl velký boj: bude pro trh přijatelnější velkokapacitní DVD, nebo minidisc? Jak známo, DVD vyhrála. Časem se přeorientovala i na hudbu (stejně jako CD).


A co přijde po nich? Pomyslný konkurz na médium současnosti zřejmě vyhrál blu-ray. Modrý disk se na první pohled nijak neliší od CD nebo DVD. Má však sedmikanálový zvuk (7.1, u DVD je to jen 5.1), a především několikanásobně vyšší objem dat. Zatímco DVD nabízí při jednovrstvém záznamu 4,5 GB místa, při dvouvrstvém pak 8,5 GB, blu-ray nabízí 25 GB, respektive 50 GB. Nové výzkumy dokázaly umístit i tři vrstvy a kapacita disku se rázem vyšplhala na 100 GB!
Navíc už i společnost Toshiba, hlasitá podporovatelka HD-DVD technologie, umlkla a nechala se slyšet, že blu-ray od Sony jsou lepší.


KRÁTCE

* Sen vašich taťků se stal skutečností. Kdysi jsem na tomto místě psal o tom, že legendární rockeři Led Zeppelin by mohli po úspěšném londýnském koncertě vyjet na celosvětové turné. A je to tak. Sama kapela se na vystoupení tak bavila, že na podzim příštího roku by se chtěla vydat na šňůru. Jestli se zastaví i v Česku, se zatím neví. Ale i tak je to prda.

* Katalog aukční společnosti Sotheby´s nabídl další zajímavou položku. V New Yorku se bude dražit byt Mayfair, kde v roce 1963 strávila kapela Beatles několik společných měsíců. Vyvolávací cena je zhruba 63 milionů korun. Při klesajícím dolaru by se aukce měli zúčastnit majetní Češi, můžou tak jedině vydělat.
* Popová zpěvačka Gwen Stefani je opět těhotná. Když chvíli nezpívá, musí na sebe upoutat pozornost světových médií aspoň něčím, mohli by dodat škarohlídové.
* Hudební tip na těchto čtrnáct dnů: 21. února koncertovala v Praze legendární kapela kytarových chmur The Cure. Dneska si můžete poslechnout jednu z jejich nečetných veselejších skladeb Close to Me. Ale nenechte se zmást bezproblémově znějící hudbou. Pří jemný poslech! YouTube vyhledávací slova: Cure, close, to, me.



CO TY A HUDBA?

ANKETA

Zuzana, 13 let


Poslouchám všechno, ale nejvíc se mi líbí hip hop. V tomhle mě hodně ovlivňuje okolí, teda hlavně můj spolužák. Z Čechů mám ráda Bow Wave nebo třeba rappera Marpa. Jejich hudbu poslouchám na MP3 přehrávači.


ECHO

Foto

Čau Scuotty! V jakým formátu ti mám poslat svoji namixovanou hudbu?

PETR, 10 LET



Ahoj Petře! Ptá se hodně lidí, takže čtěte dobře a zapište si to na obaly cédéček: ideální by byla MP3 v kvalitě od 128 do 192 kbps. Ale klidně posílejte .ogg i .wav. A pospěšte si!
Těším se na další otázky!



Své otázky týkající se hudby a zvuku a všeho kolem posílejte DJi Scuottymu na stratilik@ringier.cz, do předmětu pište heslo SOUND.