Natoč to!

Sdílej
 
Jistě nám dáte za pravdu, že film je věc veskrze úžasná. Ovšem teprve technický vývoj videokamer a snížení jejich cen umožnily, aby si ten "svůj" film mohl natočit každý. Tedy pokud to umí!

Máte doma videokameru? Natáčíte? A nejste spokojeni s výsledky svého snažení? Pak právě vám je určen tento seriál. V něm se vám pokusíme vysvětlit, jak správně pracovat s videokamerou, jak využívat všechny její vymoženosti. Budeme se věnovat i střihu a doplnění filmu hudbou. Kresby Lukáš FibrichBudete-li náš seriál pečlivě sledovat, pak si možná jako vzpomínku na uplynulé léto připravíte krásný dokument se vším všudy, ke kterému se budete rádi vracet. A navíc třeba ze zmatku na svatbě vaší sestřenice či rodinné oslavě uděláte důstojnou památku.

Co potřebujete

Tak nejprve, co všechno budete vlastně potřebovat. Samozřejmě videokameru (hodil by se i stativ) a alespoň jedno video (je snad jasné, že nezbytnou část výbavy tvoří televize). V případě, že budete chtít vyrábět hraný velkofilm, je těch věcí trochu víc. Chtělo by to dva videorekordéry, hifi věž nebo počítač se zvukovou kartou (nejlépe oboje), spoustu kabelů, kterými to všechno pospojujete, a pak už jen tužku a papír na napsání scénáře, nápad a trochu volného času.

Videokamery

Nejpoužívanější typy kazet pro videokamery: VHS-C, S-VHS-C (vlevo); Video8, Hi8, Digital8 - systém Digital8 používá kazety typu Hi8 (vpravo)Než začnete filmovat, udělejte si ve vi-deokamerách jasno. Když pominete jejich rozdělení podle výrobců, narazíte na několik odlišných způsobů záznamu obrazu. V současné době jsou nejrozšířenější dva analogové systémy: Video8 s vylepšením v podobě Hi8 a VHS-C s novější verzí S-VHS-C. Vedle analogových jsou k dostání i videokamery pracující s digitálním záznamem obrazu (systémy Digital8 a Mini DV). Rozdíl mezi analogovým a digitálním systémem je asi jako mezi magnetofonem a CD. Digitální záznam je ale pořád novinkou a ceny kamer (a především videorekordérů) jsou stále poněkud vyšší. Jisté ovšem je, že má velkou budoucnost.

Porovnání jednotlivých systémů

V tabulce vám nabízíme porovnání jednot-livých systémů záznamu. Mezi Video8 (Hi8) a VHS-C (S-VHS-C) nejsou rozdíly nijak velké a je vlastně jedno, který systém zvolíte. Podobné je to i u digitálních systémů Digital8 a Mini DV (i když Mini DV je přece jen lepší než Digital8). Většinou si stejně nemůžete vybrat a točíte s tím, co máte.

Šířka pásku

Délky kazet

Výhody Nevýhody
Video8
(Hi8)
8 mm 60, 90 a 100 minut delší doba záznamu na jedné kazetě trochu dražší materiál
VHS-C
(S-VHC-C)
12,5 mm 30, 45, 60 minut pomocí adaptéru lze přehrávat v běžném videu kratší doba záznamu na jedné kazetě
Digital8 8 mm 40, 60, 80 a 90 minut velice dobrá kvalita záznamu;
záznam se provádí na standardní kazety typu Hi8
vyšší cena kamer a videorekordérů
Mini DV 6,35 mm 30, 60 minut
vysoká kvalita záznamu
vysoká cena kamer a videorekordérů

ZÁKLADNÍ POJMY

VHS - Video Home Service. Systém záznamu obrazu a zvuku vyvinutý firmou JVC. Téměř všechny domácí videorekordéry vy-užívají tento systém. SP/LP - Standard play/Long play. Dva režimy záznamu - dvě rychlosti posunu pásku. V režimu LP nahrajete na kazetu dvojnásobnou délku, avšak v horší kvalitě. Natáčejte jen v SP, jinak bude po dalším zpracování záznamu výsledná kvalita obrazu špatná. Analogový systém - obraz i zvuk jsou na magnetickou vrstvu kazety zaznamenávány přímo (samozřejmě že vše jde přes speciální elektroniku), při kopírování tohoto obrazu dochází vlivem přenosu ke ztrátám a zhoršení kvality obrazu i zvuku. Digitální systém - obraz i zvuk jsou převedeny do binárního kódu složeného z jedniček a nul, se kterými se pak pracuje stejně jako s daty v počítači. Ztráty při kopírování jsou minimální a při zpracování pomocí počítače je převod z kazet velice jednoduchý.

Autor

Vladimír Kváča a Dana Zlatohlávková