Společník na cesty

Společník na cesty
Sdílej
 

Masážní USB prsty
USB VYCHYTÁVKA


Možná to nevypadá, ale práce u počítače dokáže dát pořádně zabrat rukám a hlavně zápěstí. Klávesnice už proto nejsou jen obyčejnou skříňkou s několika řadami tlačítek, ale sofistikované a ergonomicky propracované nástroje.
Myšky rovněž prodělaly velký vývoj. Nicméně i u špičkové ergonomické klávesnice a sebelepší počítačové myši můžete po dlouhé práci pocítit bolest rukou a zápěstí. Pomůže masáž. V žádném salonu, ale klidně doma u televize. Stačí aplikovat dva masážní prsty, které jsou nabíjeny z USB portu počítače, a po chvilce je po bolestech.
Přístroj zvládne i ramena a záda.

VRATISLAV HARABIŠ




Samočistící textil

Co by za to maminy daly! Oblečení, které by nešlo umazat nebo by se samo od sebe čistilo. Vědci v bílých pláštích mají zřejmě stejný problém, a tak experimentovali. Nejdříve pokryli textil malinkatými krystaly oxidu titaničitého. Když na takhle upravenou látku dopadnou sluneční paprsky, vytvářejí se hydroxylové radikály, které jsou velmi reaktivní. Napadají špínu, reagují s ní a odstraňují ji, ale vlákna oblečení ani kůži nepoškodí. Radikály zároveň likvidují nebezpečné bakterie, takže samočistící oblečení by našlo dobré uplatnění i v nemocnicích.

PAVEL LINHART




Kamenné planety u blízkých hvězd
HVĚZDÁRNA

Astronomové objevili již více než 270 planet mimo sluneční soustavu. Jde především o obří plynné koule podobné Jupiteru. Planety velikosti Země zatím nalezeny nebyly. V oboru infračerveného záření však můžeme pomocí kosmických dalekohledů zjistit přítomnost prachu v okolí mladých hvězd. Tento prach je pozůstatkem po vzniku kamenných planet podobných Zemi. Na základě sledování výskytu prachu dospěli astronomové k závěru, že minimálně 20, ale možná až 60 procent hvězd podobných Slunci může mít kamenné planety nejrůznějších velikostí. Vypátrat by je mohly připravované astronomické družice.

FRANTIŠEK MARTINEK




Společník na cesty

Znáte ten pocit, kdy jedete někam daleko, ale cesta vám vůbec neubíhá? A to i přesto, že jste si s sebou do vlaku nebo autobusu vzali knížku a několik giga hudby na přehrávači. Dneska vás ale všechno nudí a nevydržíte poslouchat ani jednu písničku do konce. Jistě, existují už jednoduché DVD playery na cesty, ale ty u nás nejsou zatím moc rozšířené, a především jsou zavazadlo navíc. To platí i o laptopech. Řešením jsou video MP4 přehrávače. Avšak tu skutečnou iluzi kina můžou v přeplněném kupé vytvořit pouze speciální brýle designového studia FROG. Na jejich skla se promítá videosignál z iPodu. Při použití vám připadá, že sledujete televizi o úhlopříčce 115 centimetrů ze vzdálenosti dvou metrů. Jen pozor, abyste nepřejeli svou cílovou zastávku.

OST




Gekobvaz

Lepicí páska bývá první pomocí při nejrůznějších problémech a opravách. Co byste ale řekli, když by vám s ní chirurg místo několika stehů zalepil díru po slepém střevě? Na začátku tohoto nápadu byla gekoní tlapka. Její povrch umožňuje gekonovi pevně přilnout k podkladu, a to i na hladkých stěnách.

Lékaři se tedy inspirovali. Povrch jejich "lepicí pásky" je stejně zbrázděný, ale protože se nemá znovu odlepit, je na ní ještě lepidlo na bázi cukrů. Celá páska je z materiálu, který tělu nevadí a časem se sám rozpustí. Jednou tak budeme možná svoje jizvy měřit místo počtem stehů "jen" v centimetrech.

PAVEL LINHART





VŠEHOCHUŤ

Šneviár

Francouzi jsou známí gurmáni, ale jejich nová pochoutka vzbuzuje minimálně úšklebek. Začali totiž připravovat kaviár úplně novým způsobem a nepotřebují k tomu jikry jeseterů. Nyní si vystačí se šneky. Jestli je drtí v mlýnku, nebo přes klasické struhadlo, jsme se už nedozvěděli.

Velkoprase


Ze země netušených možností (rozuměj Číny) přišla další rekordní zpráva. Dvousetkilová prasnice rolníka z provincie Liaoning mu porodila 19 zdravých selátek. Rázem se z něj stal velkostatkář. Běžné prasnice před zabijačkou váží maximálně 140 kg.

Ultra mladá matka


Porodit v šestnácti, a ještě k tomu trojčata je kumšt. Jenže když vám řeknu, že "zkušené" argentinské rodičce Pamele se tohle podařilo už i před rokem a předtím porodila ještě jednoho syna, snadno podlehnete dojmu, že je z jiného světa. Pokud půjde tímhle tempem, za několik let si bude moct otevřít svůj fotbalový klub.

OST




Hodinky - jen vodotrysk chybí


Hodinky s vodotryskem představovaly vždy něco nedostižného. V dnešní době už jsou ale požadavky jiné. Ciferník v podobě LCD displeje s úhlopříčkou 1,8 palce (zhruba 4,6 cm) zaujme každého. Velký displej neslouží pouze pro přehledné zobrazení času, hodinky podporují zobrazení obrázků, přehrávání hudby, a dokonce i videa. K poslechu jsou připraveny sluchátka nebo zabudovaný reproduktor. V tramvaji si můžete přečíst knihu v elektronické podobě. Na vše je dostatek místa na 8 GB vnitřní flash paměti. Data lze nahrát přímo z počítače přes rychlý USB 2.0 port. Uf, tolik funkcí, a tady tak málo místa.

VRATISLAV HARABIŠ




Nábytek u Flinstoneů


Všimli jste si, že většina vašich známých a kamarádů má doma stejný nábytek? V obývacím pokoji televizní stěny, v pokojích pak podobné stoly a o kuchyních nemluvě. Podobná věc zřejmě vadila i nezávislé bytové architektce Stephanii Marinové. Tahle Francouzka navrhla sérii bytových doplňků vyrobených z materiálů, které se nápadně podobají kameni. Ale nenechte se zmást, i tyhle modely jsou pořádně pohodlné a i v nich lehce usnete večer u televize. A hlavně - jako kámen rozhodně nestudí.

OST




Modu - budoucnost mobilních telefonů?

Modu je nový mobilní telefon. Je o něco menší než kreditní karta. Na jeho těle chybí číselník. Můžete s ním volat, přijímat a odesílat zprávy a uložit si až 16 GB hudby. Výrobce jeho názvem odkazuje na slovo modul. To je to hlavní, v čem se Modu liší od klasických přenosných telefonů. Pomocí doplňkových modulů z něj můžete udělat úplně jiný stroj. Když například připojíte velký display, máte přehrávač médií. Po přidání číselníku vznikne tradiční mobil. V autě jej můžete použít jako MP3 přehrávač nebo jako GPS a další. Od října se začne prodávat v Itálii, Rusku a Izraeli. Od roku 2009 by měl být k dostání i v ostatních zemích.

PAVEL LINHART