Nekritická petice za DJe

Nekritická petice za DJe
Sdílej
 

Nekritická petice za DJe

Dřív než vyjedete na dovolenou, pečlivě si prostudujte zákony země, kam míříte. Jinak byste mohli dopadnout jako Raymond Bingham, v hudebním světě známější coby Grooverider.



Je jedním ze zakladatelů moderní taneční hudby a propagátor drum-n-bassu. Nutno podotknout, že nové skladby už dlouho nevydal a žije ze své slávy 90. let minulého století. I ta souvisí s jeho posledním extempore. Při prohlídce na letišti v Dubaji mu policisté ve věcech našli malé množství marihuany a několik pornografických DVD. Kvůli konzervativní a přísné legislativě byl odsouzen ke čtyřem rokům vězení. Zpráva okamžitě vyburcovala globální vlnu odporu (nekriticky se jí chytly i domácí hudební servery) a výsledkem je celosvětová petice za Grooveriderovo osvobození. Jenže než člověk něco takového podepíše, je třeba uvažovat. Kolik lidí po celé planetě je nespravedlivě odsouzeno a sedí v mnohem těžších žalářích jen za to, že mají odlišné názory než mocní? Anebo udělali stejný přestupek v Koreji a nyní je čeká dlouhotrvající mučení ve vězení. Za nikoho z nich se petice nepíšou.

Grooverider udělal školáckou chybu - pokud má marihuanu rád, měl si nejdříve prostudovat příslušné zákony nebo neměl do Emirátů letět - a musí za ni pykat. Stejně jako všichni ostatní. Možná mu to vězení pomůže. Bude mít čas uvažovat o nových písničkách a za čtyři roky bude ozdobou všech akcí.



Krátce
- Brazilští metaloví šílenci ze Sepultury pracují na dalším koncepčním albu. Zatímco předloni se nechali ovlivnit Božskou komedií spisovatele Danta Alighieriho, teď chtějí zhudebnit nadčasový opus Mechanický pomeranč Anthonyho Burgesse a jeho filmové zpracování Stanleyho Kubricka. Ale možná by měl někdo Sepultuře říct, že k tomuhle snímku už výborný soundtrack existuje. Ať si chlapci ušetří práci.

- Rapper Vec, jeden z praotců slovenského hip hopu, se za chvíli vytasí s novým albem. Funkčný veterán by měl vyjít 21. března na značce Escape.


- Dívčí kapela-nekapela Pussycat Dolls zřejmě ztratí další členku. Podle neoficiálních zpráv by měla odejít snědá Carmit Bachar. Snad se tempo odchodu posledních pěti členek zrychlí.

- Film Titanic si jedenáct let po premiéře pamatujeme jen díky jeho nesmírně dlouhé stopáži a tklivé písničce My Heart Will Go On. Její zpěvačka Célin Dion míří do Prahy, 26. června zazpívá v O2 Areně. Neskončí jako zaoceánský parník?

- Hudební tip na těchto čtrnáct dnů: trojice MIDI Lidi vloni rozhýbala českou elektronickou scénu albem Čekání na robota. To obsahuje několik povedených skladeb s vtipnými texty, jako první se oficiálního videoklipu dočkala písnička Bujón. Takováhle skromná videa se u nás příliš netočí. YouTube vyhledávací slova: Midi, Lidi, Bujón.


 


Co ty a hudba?

Jirka aka Appendix, 13 let


Poslouchám především český hip hop. Nejvíc se mi líbí projekt PIO Squad a rapper Indy. Hudbu si přehrávám na iPodu.



Echo

 

Jak se dá nejlépe prorazit v rapu a hip hopu? A jak docílit toho, abych našel producenta a získal smlouvu s nějakou nahrávací společností?


ONDŘEJ NOVOTNÝ, Z WWW.IABC.CZ

Ahoj! Ondro, univerzální poučka ne existuje. Stejně jako v ostatních žánrech jde o to přijít s něčím novým nebo o to podívat se na současnou hudbu z jiného úhlu. Když máš povedené demo, producenta seženeš poměrně jednoduše. S vydáním může být problém, ale nezapomínej na DIY, jak jsme psali v hudebním speciálu (ABC 22/2007). Hodně štěstí!

Scuotty