Rychlostní brusle

Rychlostní brusle
Sdílej
 

Paměťové zjednodušení
USB VYCHYTÁVKA


Flash disky patří k nutné výbavě každého z nás. Jejich tvary závisí jen na fantazii výrobců a k dispozici jsou různé kapacity. Se zajímavým řešením přišla společnost Ultraproducts. Výrobek Ultra Space Station je vlastně takové balení šesti malých flash disků. Každý disk může být určen pro různá data.
Jeden může být vyhrazen pro fotografie, druhý pro hudbu a další pro pracovní záležitosti. Přitom všech šest disků je součástí jednoho velice kompaktního a snadno přenositelného setu. Zákazník si může vybrat ze dvou sad. Jednu tvoří 1GB disky, celková kapacita tedy je 6 GB, druhou tvoří 2GB disky o celkové kapacitě 12 GB.

VRATISLAV HARABIŠ





Rychlostní brusle
DESIGN

In-line bruslení se zase dostává do módy. V parcích, na chodnících, na hřištích, ale třeba i na obyčejných silnicích. Většině stačí klasické brusle na pomalé rychlosti, ale někdo spěchá i při sportování. Pro ně je tenhle nový model, který dokáže vyvinout maximální rychlost přes 40 kilometrů v hodině.

Brusle Boosters jsou vybaveny nejen kolečky, ale i speciálním řetězovým mechanismem, který umí pořádně zrychlovat. Takže ještě dokoupit odolné chrániče a můžete předjíždět i pomalejší auta.

OST





Od velryb k větrníkům
PŘÍRODA

Keporkakové patří k největším akrobatům mezi velrybami. Zdrojem jejich nadprůměrných plaveckých schopností je prý podle vědců přední okraj dlouhých ploutví. Netvoří je elegantní hladká linka, místo toho je okraj nepravidelně zvlněný a připomíná hřebínek. Při testech v hydrodynamickém tunelu se ukázalo, že toto uspořádání je pro pohyb mnohem účinnější. Již v blízké budoucnosti se proto plánuje výroba větrných elektráren, jejichž vrtule budou mít podobný tvar. Tyto elektrárny by měly lépe odolávat silným větrům, ale zároveň by měly účinně vyrábět proud i při slabém větru.

PAVEL LINHART





Fanouškovská hrobka

Jak moc zarytými fanoušky filmové série Hvězdných válek jste? Děláte si zářivkové meče, nosíte hábity a za svého nejlepšího přítele máte robotka R2D2?
K dokonalosti vám chybí ještě psací stůl. Tedy ten od designéra Marka Halla. Pod klasickou skleněnou desku vytvaroval postavu Han Sola zalitého v tmavé hmotě. Působí sice trochu strašidelně, ale jako upomínka na skvělé Hvězdné války funguje.

OST





Jak vypadá virus?

Hlavička špendlíku má průměr asi jeden milimetr. Teď si zkuste představit něco, co je dvoumilionkrát menší. Nejde vám to? Nevadí. Už si nemusíme "jen" představovat. Klidně se podíváme! Umožňují to metody elektronové mikroskopie. Při takových zvětšeních je téměř možné pozorovat jednotlivé atomy.


Vědcům se touto technikou podařilo získat zatím nejdetailnější fotku viru. Odborníci mohou zkoumat i povrch virových částic. Všelijaké výrůstky a anténky na povrchu totiž představují "nářadí", které vir používá při vloupání do našich těl.

PAVEL LINHART





Fackuj, jak libo

Každý má občas chuť dát někomu pořádný políček. Dokonalým terčem na fackování je gumový obličej do USB. Stačí jej připojit, nahrát speciální program a začít sázet pořádné rány.
Obličej je vybaven akcelerometry, takže všechny údery pozná a zareaguje na ně patřičným zvukovým projevem.
Samozřejmě čím budou údery tvrdší a silnější, tím hlasitější budou výkřiky bolesti. U zvuků to nemusí skončit.
Díky rozhraní na webových stránkách výrobce si lze pomstu vychutnat se vším všudy. Stačí na stránky nahrát fotografii úhlavního nepřítele ve formátu JPG a konečně mu dát pořádně za vyučenou.
Při každé ráně se ozve autentický zvuk a obličej na fotografii se patřičně zdeformuje. Sok bude doslova kulit oči a vyplazovat jazyk. Tento fackovací obličej lze doporučit nejen všem boxerům, ale i obyčejným lidem, kteří se chtějí zbavit stresu a vybít se na někom, aniž mu opravdu ublíží. USB fackovací obličej by měl být k dostání od března tohoto roku.

VRATISLAV HARABIŠ





Všehochuť
Objevený vrak

Po námořních bitvách zůstala na dně oceánů řada vraků. U břehů Austrálie byla nyní objevena válečná loď HMAS Sydney, kterou v roce 1942 zničil německý křižník Kormorán. Při potopení tu zahynulo 645 mužů.

Nerozbitná autíčka

Hračkářský trh vstřebal další výstřelek.
Tentokrát jde o kovové modely autíček. Ale ne ledajaké - dodávají se zdemolované, rezavé a rozbité, takže vám je už vaši mladší sourozenci rozhodně nezničí.

Dlouhovláska

Tipněte si, jak dlouho byste museli čekat, aby vám vyrostla hříva dlouhá 3,4 metru. Liu Punhui, ženě z čínského města Kunming, to trvalo 50 let. Vlasy jí musí mýt její dcera. Stojí to vůbec za to?

OST





Evropský náklaďák míří k ISS
VĚDA

Od roku 2009 bude na palubě Mezinárodní kosmické stanice (ISS) trvale pracovat šest kosmonautů. Zvýší se tím spotřeba potravin, kyslíku, vody, osobního vybavení (prádlo, hygienické prostředky), nových vědeckých přístrojů a třeba i materiálů pro experimenty. Navíc od roku 2010 budou zastaveny lety raketoplánů.

K vyřešení této situace by měla přispět evropská zásobovací loď ATV, jejíž první model s názvem Jules Verne byl vypuštěn letos 9. března. Jde o těleso tvaru válce (průměr 4,4 metru, délka 10,8 metru) schopné vynést na své palubě náklad o hmotnosti více než sedm tun. Na Zem se už nevrátí, skončí jako kosmická popelnice. Celá loď i s odpadky shoří v naší atmosféře.

FRANTIŠEK MARTINEK





Na Marsu padají laviny!
HVĚZDÁRNA

Budoucí výpravy na Mars budou muset sledovat hlášení o lavinovém nebezpečí. A to především v blízkosti takzvaných polárních čepiček, což jsou oblasti kolem pólů planety pokryté až několik kilometrů silnou vrstvou ledu. V jarním období se mohou velké kusy ledu smíchané s prachem utrhnout a jako lavina se zřítit do údolí. Důkaz padajících lavin přinesla nedávno sonda MRO (Mars Reconnaissance Orbiter). Na fotografii je vidět oblak zvířeného prachu o průměru 180 metrů, který se vytvořil po pádu kusu ledu uvolněného ze svahu vysokého asi 700 metrů. Zatím byly téměř v přímém přenosu zaregistrovány pády čtyř lavin.

FRANTIŠEK MARTINEK





Prostorové obrázky

Zkuste své fotky nahrát na stránku http://make3d.stanford.edu a legrace je zaručena. Make 3D udělá z obrázků třírozměrné scény. Ovšem ty pravé vzpomínky musíte ještě pořád držet v hlavě.

PAVEL LINHART





Mořská střela

Závodní čluny jsou na moři něco jako formule 1 na pevnině. Zkrátka nejrychlejší monoposty. Na rozdíl od závodníků čtyřkolových vozidel jsou však piloti člunů většinou postarší zazobaní chlápkové, pro které je tenhle sport především koníčkem. Ale to nemění nic na tom, že je to lahoda pro oči.

Ostatně podívejte se na obrázky dostaveníčka Power Boats v sydneyském přístavu.

OST