Revival jako nesmrtelnost

Revival jako nesmrtelnost
Sdílej
 

Revival jako nesmrtelnost

Koncertů některých kapel se v životě zkrátka nedočkáte. Buď už neexistují, anebo jsou natolik úspěšné, že se v Česku ani neukážou. Nevěšte hlavu, ještě je tady jedna možnost - revival.


Pro někoho je to sice jen malá náplast, ale pro jiné fenomén, jemuž se dá podlehnout mnohem snadněji než skvostnému originálu.
Revivaly jsou kapely, které nemají vlastní repertoár, jen si vyberou známou hudební skupinu (rozpadlou, ale klidně i existující a čile koncertující) a napodobují ji.
Přejímají všechno. Od hudby přes texty až po image. A proto si většinou vybírají kapely, které všichni dobře znají a umí si je vybavit podle několika málo indicií, jako jsou zapamatovatelný zjev či muzika. Nejvděčnější je tak napodobovat hvězdy typu Beatles, Queen nebo ABBA.

Ty totiž daly světu zásadní hity, ovlivnily životy milionů lidí, a především: jejich hudba má dar oslovovat další a další generace. Pro revival mluví i další fakt. Kdyby sem někdy Beatles v historii přijeli, lístky na ně by stály majlant. Jenže revivaly hrají skoro v každé vesnici a vstupenku na ně pořídíte za několik kaček. A není lákavé užít si třeba ABBU live, i když původem z vedlejšího města, každý měsíc?



Krátce
- Čeští hudebníci vědí, kde hledat. Cembalista Ondřej Macek z Českého Krumlova objevil v německém Řezně podstatnou část opery Argippo skladatele Antonia Vivaldiho. Odborníci ji považovali za nenávratně ztracenou.

- Domácí popová hvězdička Ewa Farna vyrazila na turné. Zahájila ho už 23. března a do 17. června se stihne ukázat v 18 městech. Nevynechá přitom ani svou rodnou Vendryni u Třince.
- Hudební tip na těchto čtrnáct dnů: německá rapmetalová formace Guano Apes vydala své poslední album před pěti lety. Největší slávu si však vydobyla se svým debutovým Proud Like a God. Z něj také pochází jejich největší hit Lords of the Boards. Dobrý soundtrack na sjezdovky. YouTube vyhledávací slova: Guano, Apes, Lords.



Co ty a hudba?
ANKETA

Barbora, 13 let

Poslouchám především zahraniční rock a pop. Díky ségře taky taneční hudbu. Ale v současnosti se mi nejvíc líbí soundtrack ke Shrekovi. Muziku si pouštím na počítači a na iPodu.


Těšte se!
Příště se můžete těšit na úplnou novinku - Sound speciál. Ten bude vycházet jednou začas a jeho první díl se zaměří na mladou českou kapelu Navigators a její skvělé aktuální album Skytravellin'. Připravujeme i soutěž, kde si zahrajete o tuto desku a módní doplňky od Billabongu.


Echo
Tě péro, Scuotty. Abécéčko čtu strašně rád. Vždy nalistuju stránku Sound a koukám, jestli se neobjevila novinka o nějaké známé metalové nebo gothicrockové skupině. A ne! JAN KESL, E-MAIL


Ahoj Honzo! V podrubrice Krátce dost často píšeme o tvrdším rocku. Jinak připravujeme i text o tvém oblíbeném žánru, chvilku vydrž.
Díky za reakci, těším se na další!

Mějte se, Scuotty