Není bota jako bota

Není bota jako bota
Sdílej
 

Není bota jako bota

I když tenhle model vypadá na obrázku jako klasická barevná teniska, nenechte se zmást. Ve skutečnosti jde o metr dlouhou skulpturu. Výrobce retro tenisek Onitsuka Tiger chce tímto dílem a jeho vnitřním panoramatem vyjádřit složitost a záludnost městského života v Japonsku. Nesmutněte, v menším měřítku se tohle umělecké dílo dostane i do Evropy. Jako součást celosvětové kampaně na podporu značky.

OST




Akvárko pro relaxování
USB VYCHYTÁVKA


Taky stále žádáte rodiče, aby vám koupili rybičky? Jistě oceníte miniaturní akvárium do USB. Lze jej dozdobit dodanými barevnými kamínky a plastovými nebo živými rostlinami, pak už si stačí jen vybrat tu pravou rybku.
Sice se jich do akvária moc nevejde, ale o to je propracovanější. Základní funkce lze snadno ovládat pomocí speciálního softwaru přímo na počítači, takže rybky nebudou mít nikdy nouzi o vzduchové bublinky a světlo.

Barevné světlo rozptylované vodou dokáže navodit příjemnou atmosféru, a navíc pohled na rybičky dokonale uklidňuje. Jen krmit musíte pořád ještě rukou.

VRATISLAV HARABIŠ




Hatérie -živá zkamenělina

Přírodovědci jí říkají hatérie novozélandská (Sphenodon punctatus), domorodci tuatara. Tajemný drak nebo také živoucí zkamenělina. To proto, že je téměř stejná jako její předci a příbuzní z doby před 220 miliony lety. Tuatara, symbol neměnnosti, přichystala vědcům zvláštní překvapení. Na úrovni DNA je to zatím nejrychleji se vyvíjející organismus, který známe. Jak je možné, že hatérie tak rychle mění svou dědičnou informaci, a přesto stále zůstává stejná? Tato otázka zůstává zatím záhadou.

PAVEL LINHART




Noční přistání raketoplánu
VĚDA


Dvacátého sedmého března 2008 se úspěšně vrátil ze své 16denní cesty k Mezinárodní kosmické stanici (ISS) raketoplán Endeavour. V nákladovém prostoru vezl japonský modul Kibo, který se stal součástí ISS. Během letu si dvojice kosmonautů připsala rekord - do volného vesmíru vystoupili pětkrát. Zajímavé je i to, že start a přistání proběhly v nočních hodinách.

Sice nejde o mimořádnou událost, ale NASA tím připravila amatérským pozorovatelům nevšední zážitek. Z noční tmy se vynořil raketoplán, který ještě před několika desítkami minut kroužil kolem Země.

FRANTIŠEK MARTINEK




Se sprejem na medvěda

Za nepříjemně blízkým setkáním s medvědem si stačí vyrazit na Slovensko. V takových oblastech je lepší mít s sebou ochranu pro případ, že by se méďa chtěl přehnaně tulit. Účinné řešení je mít v kapse sprej. Je v něm látka velmi podobná té, která má na svědomí ďábelské pálení chilli papriček. Pořádná dávka chilli v obličeji medvěda jej podle aktuální studie zastraší v 92 procentech případů, zatímco puška pomohla jen v 70 procentech. Přesná muška v momentě, kdy se na vás řítí půltunový kolos, je prostě fuška.

PAVEL LINHART




VŠEHOCHUŤ

Závislá želva

U kuřáků, kteří si zapalují cigarety v místech, kde jsou v menšině nebo kde se to nehodí, si klepeme na čelo. Jenže jsou i blázni, kteří učí kouřit svá zvířata. Tak jako Číňan Jun z provincie Jilin. Jednou zkusil dát zapálenou cigaretu své želvě, ta se naučila potahovat a nyní je už na cigaretách závislá.

Zvláštní maraton

V neděli 30. března začal v Maroku 83.ročník známého pouštního maratonu dlouhého 245 kilometrů. Běžci si museli na zádech nést všechny potřebné věci, pořadatelé jim poskytli jen jednoduché přístřešky a devět litrů vody na den.

OST





V Pekingu prý nezaprší

Čínští organizátoři se rozhodli, že během letošních olympijských her v Pekingu pršet nebude. Národní stadion přezdívaný Ptačí hnízdo totiž nemá střechu, a tak na počasí musí dohlížet kancelář pro úpravu počasí. Na oblast kolem čínské metropole, jež je velká jako polovina Čech, se upřou pátravé oči satelitů a radarů. S pomocí superpočítače budou mít inženýři každou hodinu k dispozici detailní regionální předpověď. Letectvo a dělostřelectvo pokropí mraky jodidem stříbrným a suchým ledem, aby se vypršely ještě před Pekingem.
U stadionu budou naopak použity látky, které dešti načas zabrání. Čína má už s ovlivňováním počasí zkušenosti a plán komunistickým pohlavárům pravděpodobně vyjde.

PAVEL LINHART




Znovu objevená planeta Merkur
HVĚZDÁRNA


Planetu Merkur zkoumala pouze jediná kosmická sonda: před 34 lety americký Mariner 10. V současné době míří k planetě sonda Messenger, která před navedením na oběžnou dráhu prolétne třikrát kolem Merkuru. Při prvním průletu na začátku letošního roku pořídily její fotoaparáty velké množství dokumentace o velmi řídké atmosféře a magnetickém poli. Astronomové data průběžně zpracovávají.

Tento snímek, zachycující část povrchu, je vyhotoven v takzvaných falešných barvách (naše oko by totiž povrch Merkuru vnímalo poněkud jinak). Různé barevné odstíny poskytují doplňující informace o stavbě a mineralogickém složení povrchu planety.

FRANTIŠEK MARTINEK




Kouzelná hůlka

Vytvořit nápis mávnutím hůlky je jednoduše možné. Tedy pokud je tvořena 32 LED diodami a lze ji pomocí USB připojit k počítači. Na vnitřní paměť hůlky se vejde zpráva o délce 85 znaků. A jak vlastně nápis vzniká? Pokud se hůlkou mává, diody se rozsvěcují a zhasínají.
Tyto blikající světélka se budou jevit jako opravdový nápis. Jde o výborný vynález nejen na party a oslavy. Například všichni zamilovaní mohou mávnutím proutku vykouzlit ve vzduchu srdíčko a oslovit tak svou tajnou lásku.

VRATISLAV HARABIŠ