Švýcarský nožík i pro ajťáky

Švýcarský nožík i pro ajťáky
Sdílej
 

Turbo USB vysavač

USB VYCHYTÁVKA


Mnohé výzkumy prokázaly, že nejvíce bakterií je na klávesnici od počítače.
Rádi nad ní jíme, pijeme a občas u ní sedí i kamarádi. Všechny ty zapadlé drobky, nečistoty a kapky nápojů jsou doslova rájem pro různé mikroby. Proto by měl každý svou klávesnici občas pořádně vyčistit. Pomoct v tom může malý a praktický vysavač. Svými rozměry nepřesahuje běžné počítačové myši, výkonem jistě překvapí. Nabízí dva módy, v normálním se motorek otáčí rychlostí 18 tisíc otáček a v turbo módu až 24 tisíc otáček za minutu.

S vyměnitelnými nástavci se dostane do všech mezer. Špinavé komůrky dokáže osvětlit zabudovanou LED diodou, takže žádnou nečistotu nepřehlédnete. Nejlepší zprávou je, že si vystačí s napájením z USB portu počítače.

VRATISLAV HARABIŠ




Švýcarský nožík i pro ajťáky
DESIGN


Švýcarsko není proslavené jen výbornou čokoládou a referendy. Tuhle zemi skvěle reprezentují i klasické červené nožíky Victorinox. Multifunkční kudly, doplněk každého správného chlapa, které se vejdou opravdu do každé kapsy, můžete využít ve většině úkonů. Nyní firma reaguje i na moderní trendy.

Nabídku nůžek, pilníků, párátek a nebo třeba pinzet schovaných v těle nožíku nově doplňuje i "IT sada". Obsahuje laserové ukazovátko a USB flashdisk o velikosti až jeden GB.

OST




Na plné koule

Někdo nosí na krku náhrdelníky a drahé kameny, někdo tam má kouli. Nejde o věštecký doplněk, ale o stylový a snadno přenosný reproduktor. Tenhle reprák jde připojit ke všem možným MP3 přehrávačům, diskmanům, notebookům a mobilním telefonům.
Prostě ke všemu, co má standardní audio výstup na 3,5milimetrový konektor. Výstupní výkon koule jsou 2 watty. Nejde tedy o žádné ořezávátko, reproduktor je aktivní. Zesilovač je napájen ze zabudované baterie. Ta se nabíjí rovnou z USB portu počítače.
S audio koulí budete moct poslouchat hudbu na cestách spolu s přáteli.

VRATISLAV HARABIŠ




Předci slonů žili ve vodě
PŘÍRODA


Zuby o vás řeknou skoro vše. Je zkrátka potřeba dávat si na ty žvanily pozor. A to i po smrti. Izotopy kyslíku a uhlíku v zubní sklovině dvou předků dnešních slonů - moeritheria a barytheria - o nich prozradily, že trávili velkou část života ve vodě, kde se živili sladkovodními rostlinami. Izotopy jsou atomy jednoho prvku, třeba kyslíku, které mají v jádru různý počet neutronů. V každém prostředí je koktejl izotopů kyslíku namíchán v jiném poměru.

Vzorky zubů tak stačilo zvážit na speciálním přístroji, aby se zjistilo, kolik procent tvoří těžké izotopy. Podle výsledku se pak určilo odpovídající prostředí.
Dnešní sloni nakonec dali přednost souši. Kapustňáci a dugongové, jejich nejbližší žijící příbuzní, si naopak zvolili vodu.

PAVEL LINHART




Poněkud tvrdé přistání kosmonautů
VESMÍR


Návrat kosmonautů z půlročního pobytu na Mezinárodní kosmické stanici (ISS) byl letos 19. dubna mimořádně tvrdý. Na palubě kosmické lodě Sojuz TMA-11 se vracela posádka Jurij Malenčenko (Rusko), Peggy Whitsonová (USA) a I So-jon (kosmonautka z Jižní Koreje). Vzhledem k problémům při vstupu do atmosféry probíhal sestup k zemskému povrchu po strmější dráze, než bývá obvykle. Na kosmonauty působilo dvakrát vyšší přetížení a loď přistála více než 400 kilometrů od plánované oblasti.
Opláštění Sojuzu bylo natolik rozpálené, že v místě dopadu začala hořet okolní step. Kosmonauti naštěstí drtivý dopad a následný oheň přečkali ve zdraví.

FRANTIŠEK MARTINEK




VŠEHOCHUŤ
Nový mamut

Na konci dubna byl v německém Cleebronnu zahájen testovací provoz horské dráhy Mammut. Pár čísel: při stavbě spotřebovali dělníci jeden tisíc kubických metrů dřeva, z nich bylo vyrobeno 70 tisíc dílů. Délka tratě je 800 metrů, vozíčky dosahují rychlosti až 80 kilometrů v hodině.

Pizza soutěž

Češi mají soutěž v pojídání knedlíků, Němci zase třeba v pití piva. Ani Italové se nenechali zahanbit a před sedmnácti lety se vytasili se soutěží s národním jídlem pizzou. Poslední dubnový týden předvedli kuchaři z celého světa umění výroby jídla Želv Ninja (rozuměj pizzy) ve městě Salsomaggiore Terme.

OST




Nejstarší strom
PŘÍRODA


Střídání stráží v čele žebříčku nejstarších stromů! Borovici osinatou jménem Metuzalém, starou téměř 4800 let, vystřídal obyčejný smrk. Oproti borovicím vůbec nevypadá impozantně. Uprostřed pustiny na náhorní plošině v centrálním Švédsku trčí pahýl ne o moc větší než vánoční stromeček.

Ačkoliv nadzemní křoviska a kmínky odumřou nejdéle po 600 letech, ze společných kořenů je vždycky nahradí nové výhony. A kořeny tohoto smrku na místě rostou už 9500 let. Od smrků je to ale tak trochu kulišárna. Borovice totiž nefixlují a těch téměř 5000 let si vystačí s jediným kmenem.

PAVEL LINHART




Roztomilé letadlo

Člověk chtěl vždy létat. Letadlo na fotografii sice nevypadá jako klasický stroj nebo sběratelský model, ale o to působí roztomileji. Nepotřebuje rozletovou plochu, jde o stolní ventilátor. Motorku stačí jeden USB port, odtud si načerpá veškerou energii. Za dvacet dolarů může toto letadlo zdobit pracovní stůl každého nadšence. Přicházející horké dny s ním můžou být daleko snesitelnější.

VRATISLAV HARABIŠ




Novinka pro záření gama
HVĚZDÁRNA


Při vesmírných procesech za vysokých teplot vzniká neviditelné záření gama, které je pro živé organizmy velmi nebezpečné. Naštěstí nás před ním chrání hustá zemská atmosféra.
K pochopení vesmírných jevů potřebují astronomové studovat i toto záření, což jim umožňují dalekohledy na oběžné dráze kolem Země. Nejnovější takto specializovaná družice, jejíž start je naplánován na konec letošního května, nese označení GLAST. Bude schopna rozpoznat mnohonásobně intenzivnější záření než dosavadní družice. Přispěje k výzkumu pulsarů, kvasarů, supernov, černých děr, gama záblesků a podobně. Měla by také poodhalit tajemství takzvané temné hmoty, která tvoří 23 procent hmatatelného vesmíru.

FRANTIŠEK MARTINEK