Skotové musí ztišit dudy

Skotové musí ztišit dudy
Sdílej
 

Skotové musí ztišit dudy

Pokyny Evropské unie zasáhly i do skotské národní hudby. Podle bruselských úředníků jsou dudy příliš hlasité a nebezpečné pro lidské uši. Konzervativní milovníkové v sukních se bouří.



Pokud jste někdy byli ve Skotsku nebo slyšeli jejich dudáky naživo, určitě jste si museli pořádně zacpat uši. Tenhle hudební nástroj totiž dokáže být pořádně hlučný - naměřili mu až 122 decibelů. Jenom o osm víc má přitom startující Boeing 747 (když jej sledujete ze sto metrů) a o dva míň řinčící pneumatické kladivo.

Je tedy pochopitelné, že odborníci z Bruselu se zhrozili. Podle zdravotních norem nesmí hluk překročit 85 decibelů. Řešení je jednoduché: buď budou hudebníci nosit špunty do uší (bez nich můžou podle směrnic trénovat jen patnáct minut denně), nebo ztiší své hraní. Jenže to je pro mnohé z nich problém. Kapelníci tvrdí, že hrát na dudy potichu je nemožné. A pokud budou mít hráči ochranné vycpávky uší, může se podle nich proměnit skladba v kakofonii, neboť se muzikanti navzájem neuslyší. V hudebních školách po celém Skotsku už žáci trénují se špunty v uších, profesionální soubory se však bouří a předvídají zánik této hudby. Direktiva se přitom dotýká i všech ostatních muzikantů.

Třeba klasické orchestry zvažují zavedení tichých zkoušek, aby pak na představení mohly hrát v původní hlasitosti.



KRÁTCE
- Bratři Ebenové, originální úkaz na českém folkovém obzoru, vydávají po šesti letech novou desku. Jmenuje se Chlebíčky a najdete na ní dvanáct písniček. Ve skladbě Houston hostuje třeba Jaroslava Kretschmerová.

- Zato irští U2 mají se svým albem problémy. "Během nejbližších měsíců rozhodně nevyjde," prohlásil kytarista The Edge.


- Poslední dubnový víkend se ukázal Lenny Kravitz v Praze. Nevystoupil tu sice v rámci svého turné, ale před budovou Rudolfina natáčel videoklip pro americkou módní značku.

- Skupina Tata Bojs hledá prostor ke zkoušení. Protože jim zavřeli domovský klub Delta, jsou nyní bezprizorní. Podmínky jsou na jejich webu. Víte o něčem?

- Hudební tip na těchto čtrnáct dnů: Před pár dny (17. května) v Praze po dlouhé době koncertovala místní kapela Southpaw. I když každá jejich deska zní zcela jinak a originálně, pro českou hudbu znamenaly velkou událost především Boys Make Noise a Pop Secret. Právě z druhé jmenované pochází letní skladba Healthy Drug. YouTube vyhledávací slova: Southpaw, healthy, drug.


CO TY A HUDBA?
ANKETA

Oliver, 13 let

Nejvíce poslouchám rock a poprock.
Může být český i zahraniční. Z kapel se mi líbí Pink Floyd nebo třeba U2, dobrý je i rapper Akon. Teď poslouchám muziku z rádia, protože se mi rozbil MP3 přehrávač.


ECHO
Chci se tě zeptat, jestli na stránku Sound uvedete světoznámou rockovou skupinu Pink Floyd. LUBOMÍR KŘÍŽ, E-MAIL


Ahoj! Věnujeme se tady hodně žánrům, v každém čísle můžeš najít pestrý mix. Pravidelně zařazujeme i rockové věci, takže Pink Floyd se tu jednou prostě musí objevit.
Díky a měj se!

Scuotty