Nebojí se pádu

Nebojí se pádu
Sdílej
 

Nebojí se pádu

DISK


Externí disk Freecom ToughDrive má na první pohled obyčejné parametry. Uvnitř ukrývá 2,5" disk s kapacitou 80 až 320 GB otáčející se rychlostí 5400 otáčet za minutu. Také udávaná přístupová doba 12 ms a kapacita cache paměti 8 MB patří ke standardu. Výrobce však vsadil na mnohdy podceňovanou vlastnost - na odolnost. V krytu o rozměrech 140 x 80 x 19 mm a hmotnosti 175 g vydrží disk ve vypnutém stavu přetížení až 1000 G, což představuje pád ze dvou metrů na zem. Běžný pevný disk vydrží pouze 300 G.


HODNOCENÍ: 80 %

- ODOLNOST, KVALITA PROVEDENÍ
+ ŽÁDNÝ JINÝ NADSTANDARD

VÝROBCE: FREECOM
WEB: WWW.FREECOM.COM



Ve znamení 16 bitů - AMIGA
EXTRA


Zhruba před rokem jsme se vraceli do éry osmibitových domácích počítačů. Nyní v tomto seriálu o pár let pokročíme, a to do roku 1985. Tehdy firma Commodore uvedla na trh počítač Amiga 1000. O dva roky později přišla Amiga 500, která se stala jednou z legend. Byla založena na procesoru Motorola 68000 s taktem 7,1 MHz a s 512 kB paměti. Procesor interně pracoval s 32 bity, ale datovou sběrnici podporoval pouze 16bitovou. V době pípajících PC bodovala především výbornými grafickými a zvukovými možnostmi a kralovala na trhu domácích počítačů spolu s Atari ST až do počátku 90. let.


Ekologičtější počítač?
EKOLOGIE


Firma Lenovo ukazuje, že je to možné. Lenovo ThinkCentre M57 Eco je nejekologičtější počítačová sestava výrobce. Proč? Důvodů je více. Počítač je vyroben z recyklovaných spotřebních plastů. Má certifikáty Energy Star 4, EPEAT Gold a Greenguard. Poslední z jmenovaných certifikátů je založen na testu až 2000 chemických emisí.

Hlučnost sestavy v žádném z pracovních režimů nepřekročí 40 dB. Sestava je nejen ekologická, ale dbá i na zabezpečení dat. Na klávesnici tak například naleznete snímač otisku prstů pro bezpečné přihlášení.


HODNOCENÍ: 75 %

+ ZPRACOVÁNÍ, ZABEZPEČENÍ + EKOLOGIE
- NIŽŠÍ MOŽNOSTI ROZŠÍŘENÍ

VÝROBCE: LENOVO
WEB: WWW.PC.IBM.COM


Informace po ruce
TUNING


Pokud máte ve svém počítači nějaké volné pozice pro DVD mechaniky, můžete do nich osadit multifunkční displeje od společnosti Alphacool. Nabízí se ve dvou verzích, pro jednu nebo dvě 5,25" pozice.
Rozdíl je pouze ve velikosti a rozlišení displeje. To je 200 x 64 nebo 200 x 128 bodů. A co umí displej zobrazit? Prakticky jakékoliv informace o vašem počítači.

Výrobce s displejem dodává několik přednastavených standardních profilů, například pro sledování kapacity pevného disku, využití pamětí, procesoru nebo třeba zobrazení RSS zpráv, vlastní fantazii se samozřejmě meze nekladou.


HODNOCENÍ: 60 %

+ ŠIROKÉ MOŽNOSTI ZOBRAZENÝCH INFORMACÍ
- ŠPATNÁ PODPORA ČESKÝCH ZNAKŮ

VÝROBCE: ALPHACOOL
WEB: WWW.ALPHACOOL.COM