Album za pár sekund

Album za pár sekund
Sdílej
 

Hop... a už letíte!

VIDEO


Láká vás skok padákem, ale zároveň si říkáte, že nikdy nebudete mít dost odvahy, abyste si to vyzkoušeli na vlastní kůži? To jste na tom podobně jako většina lidí. A přitom je prý takové vykročení do prázdna ve výšce několika kilometrů jedním z nejúžasnějších zážitků. Díky zajímavému prográmku, který využívá googlovské mapy, si ho můžete vyzkoušet nanečisto.

Stačí zadat přesnou adresu a za pár minut (přece jen takový let do požadované čtyřkilometrové výšky chvíli trvá) se vám načte video s nafilmovaným letem i přistáním. Není to pochopitelně tak věrohodné, jako kdybyste si video natočili sami, ale zase se nemusíte bát, že se vám neotevře padák.

Drobná nevýhoda tkví v tom, že zmíněný web funguje pouze pro adresy v Nizozemsku. Dobře však ukazuje, jaké možnosti svět zmapovaný Googlem nabízí. A třeba někdo udělá něco podobného i pro Česko.

www.superskydive.nl



Dobře se rozhlédněte!
KURIOZITA


V poslední době se hodně mluví o takzvaně virtuálně-reálných fotografiích. Jsou to panoramatické digitální snímky, které se zobrazují ve speciálním prohlížeči (nejčastěji QuickTime) a které simulují situaci, jako když stojíte na určitém místě a rozhlížíte se kolem (případně i nahoru a dolů). Proto se tyto fotky někdy označují číslem 360. Můžete také zoomovat - části snímku si přiblížit či oddálit.

Pokud je taková fotografie dobře technicky udělaná, dává uživatelům celkem dobrou představu, jak to na daném místě skutečně vypadá (proto se používá termín virtuální realita). Na stránce 360 Cities lze najít více než 6000 takových fotek ve zhruba padesáti městech světa včetně Prahy. A nové fotografie stále přibývají.

http://prague.360cities.net



Za kolik?
UŽITEČNÝ WEB


Skoro každý den slyšíme ve zprávách, jaký je kurz koruny vůči dolaru či euru. V bance nebo ve směnárně se pak dozvíme, jak si koruna stojí vůči dalším běžným evropským měnám, zejména sousedních států. Ale kolik dostanete například singapurských dolarů nebo indických rupií za stokorunu? To se dozvíte na webu xe.com. Samozřejmě na základě aktuálních převodních kurzů.

www.xe.com/ucc/convert.cgi



Album za pár sekund
ZÁSAH ABC


Hromadí se vám na hard disku digitální fotografie a rádi byste je ukázali ostatním?
Založte si na webu fotoalbum. Nejznámějším a nejužívanějším webem tohoto typu je Flickr. Umožňuje nejen fotografie třídit a ukládat (a to i zasíláním z mobilních telefonů), ale také jednoduše opět publikovat (například na svém blogu) a sdílet s ostatními. Fotky lze označovat tzv. tagy neboli štítky, podle kterých se dají třídit.

Flickr můžete používat buď bezplatně, nebo jako placenou službu. Neplatící uživatelé mají určitá omezení, ale pokud nejste fotomaniaci, bez problémů si vystačíte. Můžete nahrávat až 100 MB fotek měsíčně, vytvořit si tři sady snímků a zobrazovat posledních 200 publikovaných fotek. Jedinou povinností je registrace. Fotky se nahrávají pomocí programu Flickr Upload, který si nainstalujete do počítače. Když ho otevřete, vybrané fotografie do něj jednoduše přetáhnete myší. Můžete je pojmenovat, dát jim štítky a hromadně je publikovat na svou stránku na Flickru.

Některé fotografie můžete označit jako veřejné (uvidí je každý), jiné jako soukromé (pouze pro pozvané uživatele). Zajímavou funkcí je umístění fotky na mapě. Flickr bohužel neumí číst zeměpisné souřadnice (které do fotek zakódují některé fotoaparáty či telefony), a tak musíte místo, kde jste snímek pořídili, na mapě určit ručně. Flickr existuje od února 2004. V roce 2005 koupila službu americká firma Yahoo, která provozuje stejnojmenný vyhledávač. Od roku 2008 mohou platící uživatelé nahrávat na server nejen fotografie, ale i videa. Flickr údajně nechce konkurovat YouTube: videa nazývá "pohybujícími se fotografiemi" a bere je pouze jako doplňkovou službu.
Odhaduje se, že celkem je na Flickru přes dvě miliardy fotografií. Přidejte k nim bez obav i ty svoje.

www.flickr.com



Pohodový let
WWW GAMESY

Naučit se létat není snadné, a to ani na počítačových leteckých simulátorech. Pokud tedy nezvolíte nějakou minimalistickou variantu. Kdo si chce zalétat nad známými americkými nebo evropskými městy, nechť si vybere jednoduchý prográmek na webu jednoho britského studenta. Potřebovat bude jen šipky na klávesnici.

A pozor, na webu je také návod pro ty, kteří si chtějí zalétat v místě podle vlastního výběru. Třeba v okolí svého bydliště.

www.isoma.net/games/goggles.html



Hod nebožtíkem
WWW GAMESY


Před pár lety patřilo k největším internetovým hitům odpalování tučňáků baseballovou pálkou, teď to vývojáři her zkoušejí s rakvemi. Jak daleko dokážete mrštit nebožtíkem v rakvi, a to tak, že v pravý čas dupnete na brzdy pohřebního vozu? Můžete si to vyzkoušet. Návod je v němčině, ale vy ho nepotřebujete. Stačí si pamatovat, že plyn přidáváte pravou šipkou na klávesnici - a když se před vámi objeví hřbitovní zeď, prostě šlápnete na brzdu (rychle zmáčknete mezerník). Hra se jmenuje Six Feet Under, česky Dva metry pod zemí. Tak hluboko totiž vašeho nebožtíka pak zakopou.

www.vox.de/flash/game.html



Jarní úklid!
PROGRÁMEK


Máte pocit, že váš počítač - kdysi rychlý jako blesk - najednou nějak moc supí a fňuká?
Jestliže máte relativně nový model, a přesto se jeho výkon viditelně snížil, může pomoct malý úklid hard disku. Zbavte se nepotřebných dat, a především programů! Programy lze odinstalovat přímo z Windows (funkce Přidat nebo Odebrat programy), ale ne vždy to funguje. Pomoci může program Revo Unistaller. Dělá to chytře, takže nejen vymaže dotyčný program, ale zbaví hard disk i všech zbytkových souborů a záznamů v registrech. Program má i funkce navíc: umožní zkontrolovat, které programy se automaticky spouštějí po zapnutí Windows, případně některé z nich ze seznamu odebrat. Jarní úklid počítače přijde vhod nejen na jaře.
www.revouninstaller.com