Mistři zvláštní hudby Bauchklang

Mistři zvláštní hudby Bauchklang
Sdílej
 
Hudba se dá dělat i bez jakýchkoliv nástrojů. K bezkonkurenčnímu zážitku stačí jen mikrofon, odolné hlasivky a zvládnutá práce s pusou. Říká se tomu beatbox a jeho nejvěhlasnější vyslanci Bauchklang míří do Prahy.

Nezasvěcený posluchač si může myslet, že beatbox je výsadou především hip hopu. Jenže chyba lávky. Možná tak v Česku, kde se rappeři, když jim dojdou slova a plytké rýmy, pokoušejí zaujmout aspoň bzučením do mikrofonu. Jako událost hodnou zaznamenání tak lze brát jen loňské vydání desky Beat Apetit tria Jara Cossigy a Fanny@Nastyho.

Jenže poslechněte si kterékoliv album rakouského projektu Bauchklang a zjistíte, že beatbox míří k mnohem vyšší úrovni dokonalosti. Šest mužů zní sice na desce neuvěřitelně, ale až při jejich živém vystoupení si uvědomíte, jak jednoduché, a přesto geniální je jejich zvukové umění. K taneční párty nebo až k popem zavánějícím písničkám jim stačí jen několik mikrofonů.

Žádné elektronické pomůcky ani akustické nástroje. Všechno od tanečních podkladů, jemných melodií a samozřejmě vokálů a MC deklamace vytvářejí čistě jen ve svém hlasovém ústrojí. Jako by do současné přetechnizované hudby přinesli něco základního, co dosud stále chybělo. Když Bauchklang spustí některé ze svých tanečních pecek, napadají posluchače kacířské myšlenky, jestli se současná muzika opravdu netočí v uměle vykonstruované póze. Ostatně, posuďte sami 21. června na pražském festivalu United Islands of Prague.



KRÁTCE
*I hudebníci už mají z bulváru legraci. Alespoň tedy v zahraničí. Jak jinak si vysvětlit, že Norman Cook, známější v hudebním světě coby Fatboy Slim, prohlásil pro britský megabulvár The Sun, že své umělecké jméno už nebude používat. Následně ale pro prestižní hudební magazín NME informaci popřel a dodal, že nyní dodělává desku Brighton Port Authority.

*Nezpochybnitelný a temný vypravěč Tricky se chystá vydat novou desku. Album Knowle West Boy by mělo dorazit do obchodů v červenci. Cédéčko má už nyní svůj vlastní web, podívejte se na něj přes

(http://www.knowlewestboy.com )




*O měsíc později se můžete těšit na další legendu. Tentokrát se sluší dodat dosti přeceňovanou. Autoři jednoho megahitu The Bitter Sweet Symphony, kapela The Verve, ji prý do světa pošlou v srpnu. A aby posluchače opravdu nalákali, prohlásili, že má podobný sound jako právě album Urban Hymns, odkud hořkosladká symfonie pochází.

*Hudební tip na těchto čtrnáct dní: nebudeme chodit nikam daleko. Abyste viděli, jak vypadá ten nejsehranější beatbox na světě, nabízíme vám dneska song Rhythm of Time projektu Bauchklang. Dobrá ukázka toho, že "hudba na pusu" nepatří jen hiphoperům s rozkrokem mezi koleny. YouTube vyhledávací slova: Bauchklang, rhythm, time. Anebo bez složitého hledání na



ECHO

Čau! Chtěl jsem se tě zeptat, jestli je lepší mpd24, nebo mixážní pult.

Marek, e-mail

Nazdar Marku! MPD24 se dá jednoduše popsat jako sekvencer, tedy malá produkční stanice. S mixážním pultem jej nemůžeš vůbec srovnávat, jde o dva odlišené komponenty. Pokud chceš hudbu skládat, je empédéčko jistě dobrá volba, pokud chceš jen hrát, je to podle mě zbytečná investice. Měj se! Scuotty