Sladká 4 giga

Sladká 4 giga
Sdílej
 

Sladká 4 giga

DESIGN


Na takový kousek dortu se hned začnou sbíhat sliny, jen kdyby byl opravdový.
Uvnitř každého kusu je ukrytý USB flash disk. Zákazník si navíc může vybrat jak z kapacity disku, a to až do 4 GB, tak samozřejmě z několika druhů zákusků.

Pro labužníky je tady třeba jahodový dort, opravdu velcí gurmáni jistě nepohrdnou francouzským mille-feuille. Zájemce si rovněž může na vybraný flash disk natisknout své logo, 3D nálepku nebo předinstalovat vybraný software. Jediná škoda je, že se do něj opravdu nelze zakousnout.

VRATISLAV HARABIŠ





Mohutná exploze
HVĚZDÁRNA


Astronomové občas pozorují na Slunci výrony velkého množství energie do okolního prostředí - milionkrát větší než v případě atomové bomby. Jde o takzvané erupce. Naše Slunce je však v těchto parametrech poměrně klidná hvězda. To hvězdička EV Lacertae v souhvězdí Lištičky je bouřlivější.

Astronomická družice Swift zaregistrovala koncem dubna u této hvězdy tisíckrát silnější explozi než ty největší na Slunci. Šlo zatím o nejsilnější hvězdný výbuch, jaký kdy byl pozorován na povrchu hvězdy. Zdá se, že hvězdná aktivita EV Lacertae souvisí s jejím mládím a rychlou rotací.

FRANTIŠEK MARTINEK





Všechno dohromady
USB VYCHYTÁVKA


Tyto hodinky v sobě kombinují hned několik přístrojů. Lze z nich telefonovat, je do nich zabudován mikrofon a reproduktor, malý organizér a fotoaparát s rozlišením 640 × 480 bodů. A tím to nekončí!
Jsou vhodné i na delší cesty, protože zvládnou přehrát hudbu v MP3, nebo dokonce video v AVI formátu.
Samozřejmostí je rozhraní USB pro připojení k počítači. Potěší i možnost rozšíření vnitřní paměti pomocí microSD karty.

VRATISLAV HARABIŠ





Lenochodi lenoší jen v zoo
VŠEHOCHUŤ

Kdyby lenost měla tvář, určitě by jí byl lenochod. V jednom bodě se ale lenochodům křivdí. Lidé je považují za největší spáče mezi zvířaty. Podle údajů ze zoologických zahrad prospí lenochod denně patnáct až osmnáct hodin. Někdy se však volně žijící zvířata chovají jinak než ta v zajetí. Lenochod v přírodě prospí jen devět a půl hodiny. A to se, přiznejme si to, leckdy povede i nám!

PAVEL LINHART





Unicykl

Jsou pro vás motorkáři blázni? A co teprve unicyklisté. Ty jste možná ještě neviděli, ale to se zřejmě brzy změní. Nejde o nijak převratnou myšlenku, nápady na jednokolovou motorku existují už dlouho. Ale až nyní jim vývojáři vtiskli realizovatelný vzhled. Gone, jak se elektrický stroj jmenuje, stojí díky spojenému dvoukolí a gyroskopickému umění jezdce. Avšak kvůli absenci druhého kola a klasického motoru dosahuje maximální rychlosti jen 40 kilometrů v hodině.

OST





Slož si protein - Foldit

Chcete pomoci při vývoji nových léků, a ještě se při tom pobavit? Zahrajte si Foldit! Je to logická hra, ve které budete skládat proteiny. Ty jsou klíčové v celé řadě biologických dějů. Některé z nich, jimž říkáme protilátky, chrání naše zdraví. Proteinový inženýři se je snaží vyrobit na zakázku - třeba proti viru HIV. Získat úplně novou protilátku ale není jednoduché a vědci k tomu potřebují provést miliony složitých výpočtů a vyzkoušet miliony kombinací. Proto byla navržena hra Foldit. Lidský mozek totiž často dokáže ušetřit počítačům výpočty, které nikam nevedou. Foldit je k dispozici zadarmo na internetu.

PAVEL LINHART





Do vody z kosmu

Oceány, které pokrývají více než 70 procent povrchu Země, hrají velmi důležitou roli při vytváření počasí. Z dlouhodobého hlediska mají vliv i na klimatické změny. Patnáctého června vystartovala do vesmíru družice Jason-2, která má sledovat změny v tomto "vodním světě". Bude například měřit výšku hladiny oceánů s odchylkou menší než tři centimetry. Úkolem družice je rovněž zmapovat proměnlivost cirkulace oceánských vod. Nová data by měla přispět k lepšímu pochopení vztahu mezi oběhem vody a změnami klimatu.

FRANTIŠEK MARTINEK