Recyklované umění

Recyklované umění
Sdílej
 

Ukecaný kamarád

USB VYCHYTÁVKA


Každý správný pirát má na rameni papouška. Podobný pták se může usídlit na stole hned vedle počítače. A k čemu je vlastně dobrý? Při práci nebo hraní na počítači si většinou nemáme s kým povídat. Občas spíláme počítači, když nepracuje, jak má, někdy zase vzrušeně komentujeme nějakou akční hru. A právě na to reaguje tenhle papoušek. Dokáže si zapamatovat každé slovo a následně v náhodném okamžiku něco zopakuje. Je těžké si pamatovat, co jsme během dne pronesli a co může papoušek v nejméně vhodnou dobu zopakovat. Záleží tedy na každém, jak bude papoušek nakonec upovídaný a jaké výrazy bude používat. Pokud majitel bude přece jen tichý, papoušek pronese několik svých frází.

VRATISLAV HARABIŠ





Pavouk do lesa

Lesáci se konečně mohou radovat. Technikům se po dlouhých testech podařilo vyrobit stroj, který se pohybuje po nohách jako pavouk, takže se vyhne polámaným kmenům a hlubokému bahnu. Na rovném terénu sice není rychlý jako traktory, ale na strmých kopcích na něj nedají dřevorubci dopustit.

OST





"Zelené" město v poušti

V poušti Spojených arabských emirátů vyrůstá zvláštní město. Jeho jedinečnost spočívá v tom, že spotřebuje minimum energie. Ve srovnání s podobně velkými městy jen 25 procent. Energii si bude vyrábět samo z obnovitelných zdrojů, většinu ze slunce. Město se tak zřejmě stane rájem fanoušků science fiction. Fasády a střechy pokryjí tenoučké solární panely. V ulicích budou jezdit bezpilotní elektromobily, které vás odvezou až ke dveřím. S energií se ale bude muset šetřit. Spotřebu budou kontrolovat čidla. Kdo bude příliš plýtvat, zaplatí. Pokud se projekt povede a lidem se bude v novém městě dobře bydlet, mohlo by se stát vzorem a laboratoří budoucnosti.

PAVEL LINHART






Recyklované umění

Předposlední květnový den se v londýnské zoologické zahradě objevilo 21 nových zvířat. Nejsou živá, ale také nejde o žádné vycpaniny. To jen několik umělců vytvořilo sochy pro Love London Recycled Sculpture Show. K jejich tvorbě nepotřebovali kámen ani dřevo, ale jen opotřebované a zničené věci. Například tento žralok vznikl výhradně ze starých umělohmotných automobilových poklic.

Vedle něj se v zoo vyjímají Tyranosaurus rex ze starých pneumatik nebo třeba lední medvěd z útržků plastikových sáčků. Že by nástin zoologické zahrady budoucnosti, kdy člověk vybije zvířata a bude se chodit dívat na výsledky svého konzumního života? Snad ne.

OST





VHS stále aktuální

Videorekordéry, kdysi jediná spojnice se světem kvalitních filmů, dnes pomalu patří do muzea. Jenže pokud máte velkou sbírku VHS, jistě byste ji jen tak nevyhodili. Nejlépší je staré sbírky na VHS kazetách zálohovat do digitální podoby. S tímto videorekordérem to bude jistě hračka. Je vybaven USB portem, takže dokáže VHS kazety digitalizovat a rovnou nahrát na disk počítače.
Pomocí dodávaného softwaru lze vytvořit vhodný formát pro přehrání na iPodu nebo rovnou vypálit na DVD. Maximální rozlišení digitalizovaného videa je 720 × 576 pixelů.

VRATISLAV HARABIŠ






Práskni do bot

Nebaví vás ploužit se šedými ulicemi kolem zachmuřených lidí? Nezbývá vám než prásknout do bot a nudnou cestu si pořádně užít! Vyzkoušejte boty na kolečkách Rolling & Skate.
Najednou se vám bude zdát, že se svět kolem vás točí o poznání rychleji a ten rozčilený pán v obleku s bluetoothovým handsfree je docela fajn.

PES






VŠEHOCHUŤ
Zimní sezona

V chilských Andách začala 6. června letošní zimní sezona. Agenturní fotky z lyžařského střediska El Colorado, umístěného 2300 metrů nad mořem a vzdáleného třicet kilometrů od hlavního města Santiago, dokazují, že i Jihoameričané to na sněhu umí.

Nazí cyklisté

O den později, tedy 7. června, se konal Mezinárodní den jízdy nahých cyklistů. Jen v Madridu zaplnili většinu silnic.
Protestovali tak proti autům, emisím a agresivním řidičům.

OST






Uvolni se!

Nestíháte tréninky tak často, jak byste chtěli? Abyste nevypadli z formy, postačí vám multifunkční cvičební zařízení powerball. Je to vlastně koule, která rotuje kolem osy. Její konce jsou zapojeny do ocelového prstence. Při roztočení powerballu můžete dosáhnout až 13 tisíc otáček za minutu, aniž byste výrazně pohybovali paží.

Pouze reagujete na "živý objekt", který zpětně působí na pohyb vaší ruky. Při cvičení s ním zažijete spoustu zábavy. Ale pozor - jeho používání je návykové!

PES





Houbička na ropu

Havárie, při kterých dochází k velkým únikům ropy, jsou pro život v moři pohromou. Na odstraňování následků se přitom stále používají stejné metody jako před dvaceti lety, a proto se hledají nové postupy, jak s uniklou ropou zatočit. Vědci nyní vyvinuli speciální látku z nanovláken. Funguje jako houba na mytí. Když ji ponoříte do tekutiny, látka jí do sebe nasaje až 20krát víc, než sama váží. Díky speciální úpravě do sebe navíc nepropustí vodu.

Ropa se z ní dá odstranit a houbu je možné použít opakovaně. Vědci mají zatím k dispozici jen kousky o velikosti kapesníku. Pro praktické použití ji ale chtějí vyrábět ve velkém.

PAVEL LINHART





Ukliďte si cédéčka

Prodejem levných DVD filmů na novinových stáncích se domácí filmotéky stále rozrůstají. Mnohdy je složité najít ve skříni to správné DVD s požadovaným filmem. Pro tento případ se nabízí výborný zásobník.
Má kapacitu 150 CD/DVD a je vybaven malou číselnou klávesnicí a displejem. Po zadání čísla zásobník vysune požadovaný disk. Daleko pohodlnější práce je se zásobníkem připojeným k počítači pomocí USB. Disky lze pak vybírat třeba podle názvu, interpreta nebo žánru.

VRATISLAV HARABIŠ





Sběrači bobků

Brazilská oblast Cerrado patří mezi druhově nejbohatší savany světa s osobitou faunou.
Prohání se tam třeba pes hřivnatý, jaguár, nandu, tapír nebo mravenečník velký. V okolí národního parku Emas můžete potkat ještě jeden zajímavý druh - bláznivého pejskaře s celou sadou pytlíků na bobky. Jsou to strážci a vědci se speciálně vycvičenými psy. Hledají trus divokých ohrožených zvířat, který poté v laboratořích analyzují. Dozvíme se tak, kolik jedinců určitého druhu tam žije, čím se živí nebo jestli jsou zvířata zdravotně v pořádku. Psí čenich pomáhá vyhledávat oběti katastrof i ukryté drogy. Namísto narkotik teď jdou někteří psi v Brazílii třeba po stopách jaguárů a pomáhají při jejich ochraně.

PAVEL LINHART





Spirální ramena naší Galaxie

Naši galaxii Mléčnou dráhu tvoří společně se Sluncem dalších čtyři sta miliard hvězd. Galaxie má tvar disku a představuje jeden z mnoha hvězdných ostrovů ve vesmíru.
Protože pozorujeme tuto galaxii zevnitř, je velký problém určit její strukturu. Na obrázku vidíte nejnovější představu o její stavbě na základě pozorování družice Spitzer. Na vnější okraje eliptického galaktického jádra navazují dvě velká spirální ramena.

Jedno má označení Štít-Kentaur (podle souhvězdí, kam se promítá jeho převážná část při pohledu ze Země), druhé má označení Perseus. Dále vidíme vzdálenější méně výrazná spirální ramena (Střelec a Pravítko), v nichž mohou vznikat nové hvězdy.

FRANTIŠEK MARTINEK