Festivaly jsou tu

Festivaly jsou tu
Sdílej
 

Festivaly jsou tu

S prázdninami přichází skoro do všech profesí dvouměsíční klidový provoz. Takzvaná okurková sezona. Jenže existuje výjimka. A tou jsou hudební kapely a projekty, které díky letním festivalům zažívají "pracovní" hody.


Hudební festivaly jsou letním fenoménem. A je dobře, že už i v Česku a okolních zemích si máme z čeho vybírat. Nebylo to tak vždycky. Ještě před několika lety byly hudební přehlídky pořadatelsky odbyté, vystupovaly na nich většinou jen české kapely, když se náhodou podařilo získat zahraniční jméno, bylo to hlavně proto, že se jej už v cizině přejedli. Jistý zlom přišel na konci května roku 1998, kdy dodnes existující agentura D Smack U připravila v Praze akci Jelení příkop. Dorazili tehdy světoznámí The Orb nebo třeba Transglobal Underground. Pamětníci na tenhle víkend vzpomínají dodnes jako na začátek nové éry. A o to větší škoda je, že na úspěch navázala později opět jen stejná agentura s festivaly Planet Love, Love Planet a letos Planet Festival. Až na výjimky však zůstaly zatvrdlé u stejných jmen, a tak se na tyhle festivaly chodí hlavně z jisté sentimentality. Jenže vedle podobných stálic, jako jsou ještě pardubický Summer of Love či aktivistický Trutnov, který funguje už od roku 1987, vyrostla na české hudební mapě další legenda. Z maličkého multižánrového festiválku Dolnolhotský buben se před sedmi lety oddělila jeho část a v prostoru ostravské Stodolní ulice vzklíčila až k dnešnímu sedmému ročníku snad nejkvalitnější domácí přehlídky Colours of Ostrava. Svou originalitu staví na sympatické atmosféře, a především na kapelách ze všech koutů světa, na které jen tak nenarazíte.
Ani ABC nezůstane vůči letnímu hudebnímu běsnění imunní. Připravujeme velké téma, kde vám popíšeme, jak takový festival vzniká a co všechno se musí stát před tím, než na pódiu vystoupí první kapela.



CO TY A HUDBA?
Anna, 14 let

Nejvíce se mi líbí zahraniční pop. Mou nejoblíbenější zpěvačkou je nyní Gwen Stefani. Hudbu poslouchám hlavně na discmanu.



ECHO
Jsem zklamanej, protože tady není Divokej Bill nebo Kabát.

RADEK, 9 LET


Ahoj Radku! Nevím, proč bychom měli psát o kapelách, o nichž všichni všechno vědí a hraje je každé rádio. Chceme ukázat, že existuje i jiná hudba. A navíc - o Kabátech už tu něco bylo v souvislosti s jejich účinkováním na Eurosongu. Čus, Scuotty



KRÁTCE
- Zřejmě zásadní zpráva pro fanoušky už neexistující kapely Nirvana. Popel jejich dlouhovlasého frontmana Curta Cobaina prý podle serveru NME.com zmizel. Vdova po zpěvákovi Courtney Love měla totiž jeho ostatky skryté v plyšovém medvídkovi, kterého si odnesli zloději. Zmizí s prachem i Cobainův duch?

- Iva Frühlingová zazpívala na začátku června českým vojákům v Kosovu. I když dělá pěknou muziku, už nezjistíme, jestli si ji vojáci vybrali podle hudby, nebo zjevu.
- Multižánrová česká kapela United Flavour uspěla v mezinárodní soutěži. V International Live Award, které se zúčastňují kapely z Česka, Itálie, Maďarska, Rakouska, Slovenska a Slovinska, se umístila na výborném druhém místě. Jejich mix latiny, reggae, ska, hip hopu a twostepu zkrátka umí zapůsobit.
- Hudební tip na těchto čtrnáct dní: protože prázdniny jsou především časem nikdy nekončící párty, budeme se i my snažit přinášet oddechové písničky s letní atmosférou. Hned ze začátku zalovíme v historii. Vlna eurodancu smetla kdysi i Česko, vzpomínejte s námi. Kapela Double You a její Please Don´t Go. YouTube vyhledávací slova: Double, you, please. K vidění přímo na www.iabc.cz.