Hudební humanoid

Hudební humanoid
Sdílej
 

Stolní vodopád

USB VYCHYTÁVKA


Po dešti nebo v lese u vodopádu se nám dýchá daleko lépe než třeba doma v obýváku. Je to způsobeno přítomností záporných iontů v ovzduší. Jejich významným zdrojem jsou především gejzíry, divoké vodní řeky, místa na pobřeží a vodopády. Každý den ale nemůžeme vyrazit na výlet k nějaké kaskádě. Pro takové případy je tady miniaturní vodopád na stůl. Kouzlo zurčící vody dokreslují barevné LED diody. Jeho napájení obstarávají tři AA baterie nebo USB port počítače.

VRATISLAV HARABIŠ





Hudební humanoid
ZÁBAVA


Americký hračkářský gigant Hasbro představil humanoida A. M. P. - automatizovanou hudební osobnost. Hračka se pohybuje na dvou kolech, které zároveň slouží jako reproduktory. Jejím hlavním plusem je vestavěný přehrávač digitální hudby. K zákazníkům by se měl A. M. P.
dostat na konci letošního roku. Pokud vás už nudí co nejmenší kapesní MP3 playery, lepší vánoční dárek nenajdete.

OST




Štít proti zvuku

Představte si, že vejdete z rušné ulice domů a rázem je naprosté ticho. Představte si sluchátka, která absolutně odstíní hluk z okolí. Představte si ponorku, která uniká sonaru. Už si nepředstavujte. Na světě je materiál, který odstíní zvukové vlny. Jeho mikrostruktura zajišťuje, že se zvuková vlna odrazí jen určitým směrem.

Zvuk by po povrchu objektu "stekl" stejně, jako voda v řece obtéká kameny. Uvnitř objektu bude naprosté ticho.
I když menší provoz a více zeleně by městům od hluku pomohly lépe, na sluchátka, která člověka odříznou od okolního světa, si rád počkám.

PAVEL LINHART




Když se zavaří závity
VĚDA


O tom, jaké to je, když se zavaří závity, by vám mohly vyprávět mouchy. Ne snad proto, že by trávily celé dny usilovným přemýšlením.
Mají jednu zvláštnost. Stejně jako ostatní živočichové i ony neustále měří teplotu svého okolí - pomocí smyslových tělísek uložených v kůži. U much nejprve vědci pátrali po podobných senzorech dlouho a marně. Nakonec je ale našli. Uvnitř hlavy! Speciální molekula, která teplotu měří, "sedí" přímo na řídících centrech pro teplotu. Funguje jako vypínač. Když je moc horko, přecvakne se do jiné polohy a spustí alarm.
Moucha se potom rychle snaží uklidit do chládku, kde jí závity vychladnou.

PAVEL LINHART





Nová sonda k výzkumu Slunce
HVĚZDÁRNA


Život na Zemi si nedovedeme představit bez Slunce. Proto se o něj astronomové intenzivně zajímají. Americká organizace NASA schválila projekt kosmické sondy Solar Probe, která se má přiblížit ke Slunci rekordně blízko. Na vzdálenost pouhých sedmi milionů kilometrů (planeta Merkur obíhá Slunce 58 milionů kilometrů daleko).

O podobném výzkumu se uvažuje již dlouho, problémem však byla ochrana sondy před vysokým slunečním žárem. Dokázal ho vyřešit teprve odolný tepelný štít, který vydrží až 1400 °C. Tím umožní vědeckým přístrojům získávat data o Slunci a jeho horké atmosféře. Start nové sondy je naplánován na rok 2015.

FRANTIŠEK MARTINEK




Kombinovaná myš
GADGET


Počítačová myš znamenala naprostý převrat ve způsobu používání počítače.
Vývoj probíhal postupně od neohrabaných kuličkových hlodavců přes optické až po dnešní laserové myši, které nabízejí maximální rychlost a přesnost nejen ve hrách, ale i při práci v grafických editorech. Přitom tahle počítačová myš toho může zvládnout daleko více. Po odklopení horního dílu se z ní stane kalkulačka. U toho nekončí, výsledky posílá přímo do počítače. Myš také může sloužit jako náhrada za numerickou klávesnici, což ocení zejména majitelé notebooků. Velice praktický pomocník, který pomůže nejen účetním, ale i školákům s domácím úkolem.

VRATISLAV HARABIŠ






NĚMECKÁ VŠEHOCHUŤ
Muzeum BMW


Jedna z nejstylovějších automobilových značek světa BMW letos 19. června znovu otevřela po dvouleté rekonstrukci své muzeum v Mnichově. Původní budova z roku 1973 byla přestavěna v architektonický skvost.
Uvnitř čeká na návštěvníka 120 vozů včetně prototypu BMW H2R 2004, který v roce 2004 zlomil rekord v maximální rychlosti osobního auta.

Sraz trabantů

O trošičku méně stylová značka Trabant má své obdivovatele stále.
Ti však nechodí do muzeí, ale své vozy předvádějí a okukují na věhlasných srazech. Jeden z největších - 15. mezinárodní setkání řidičů trabantů - proběhl letos 21. června v německém Zwickau (Cvikově). K vidění bylo 2000 podomácku vylepšených modelů. Od "trabiho" s chaloupkou na střeše po zdvojený osmimístný "siamský" vůz se dvěma volanty a dvěma motory.

Horská lama jako domácí miláček

Pokud v létě náhodou pojedete německým městem Mülheim v Porůří, dejte si pozor na místní blondýnu Nicole Doepperovou a jejího domácího miláčka. Socke, jak ji Nicole říká, je totiž lama s amputovanou nohou.
Bydlí spolu už tři roky a Nicole se stále nedaří vrátit lamu do přírody.

OST





Robot podle vážky
PŘÍRODA


Při hledání kandidátů na nejlepší letce mezi živočichy nelze vynechat vážky. Létají pozpátku, třepotají na místě, dokážou rychle měnit směr a rychlost. Ideální objekt pro inženýry, kteří vyrábí létající robůtky. Sestrojili model vážky a ponořili jej do nádoby s olejem. Postupně měnili režim kmitání křídel. Aby zjistili, který ze způsobů kmitání je nejvýhodnější, svítili do nádoby zeleným laserem. Podle toho, jak se paprsky odrážely od vzduchových bublinek, vyhodnotili chování tekutiny kolem křídel. Robot byl téměř o čtvrtinu výkonnější, pokud spodní křídla máchala o chvíli dříve než vrchní pár křídel. Nyní vědci spřádají své sny o létajících robotech za šumění křídel vážek.

PAVEL LINHART




Rovery pro Měsíc
VESMÍR


Rok 2020 je cílovým datem pro návrat amerických astronautů na Měsíc.
Naposledy jej navštívili v roce 1972.
Připravuje se nová kosmická loď, konstruují se nosné rakety. Pracuje se na vývoji přistávacího modulu, který dopraví posádky na povrch Měsíce, konstruktéři řeší výstavbu stálé měsíční základny. Neopomíjejí ani způsoby přemisťování kosmonautů po povrchu Měsíce. Na fotografii je záběr ze zkoušky dvoumístného vozidla.
Zařízení se může pohybovat nejen dopředu či dozadu, ale vzhledem k tomu, že každá ze šesti dvojic kol má vlastní pohon a může se samostatně natáčet, bude schopno zdolávat i členitý terén.

FRANTIŠEK MARTINEK




Hlasový e-mail

Komunikace pomocí e-mailů dnes hýbe světem. Přitom nemusí jít pouze o psané zprávy. Přístroj Voicemail slouží sice také k posílání mailů, ale těch hlasových. Po stisku tlačítka namluvíte hlasovou zprávu, potom stačí jednoduše stisknout Send a hlasová zpráva se jako multimediální soubor pošle na e-mail zvolenému adresátovi. Při časté komunikaci je tohle mnohem rychlejší než klasické psaní na klávesnici. Voicemail se k počítači připojuje pomocí USB portu a lze jej využít i pro nahrávání vlastních poznámek.

VRATISLAV HARABIŠ