Proč je hudba tak drahá?

Proč je hudba tak drahá?
Sdílej
 

Proč je hudba tak drahá?

Taky někdy uvažujete nad tím, proč se hudební alba prodávají za tak vysokou cenu? Často si ani nemůžete koupit cédéčko svého oblíbence jen proto, že na něj prostě nemáte.


V několika velkých tématech jsme vám už popsali, že současný hudební byznys je začarovaný kruh a muzikanti z něj čím dál častěji utíkají a staví se na vlastní nohy nebo alespoň přecházejí k menším labelům.

Velké nahrávací společnosti nejsou pro hudebníky zárukou rostoucí popularity ani výdělku - mnohem větší sumy vydělávají koncertováním. Nákladná výroba hudebních nosičů, jejich následná distribuce do obchodů a nároky vydavatele totiž spolknou tak vysoké procento zisku, že muzikantům jde jen zlomek z jejich odvedené práce. A tak podpis smlouvy už není tak slávyhodným počinem, jak tomu bývalo kdysi. Z toho důvodu se současná hudba zmítá v krizi - posluchači sice nic nevidí (nebo spíše neslyší), ale velké vydavatelské domy už nemají moc možností a především času, jak hudební trh oživit. I proto začínají labely dříve zaměřené jen na výdělečnou pop music přijímat pod svá křídla i alternativní kapely, aby rozšířily počet zákazníků. Jenže díky internetu a jeho službám přestal být hudební fanoušek odkázán jen na diktát mainstreamových rádií a začal hudbu hledat sám. Avšak tahle cesta bude dlouhá. Čas od času se totiž objeví jméno, které je pro vydavatele záchranou.
Jako naposledy americký rapper Lil Wayne, který prodal během jediného červnového týdne milion kusů svého nového alba Tha Carter III, a to i přesto, že sedm dní před oficiálním vydáním ho bylo možné stáhnout z internetových obchodů.


KRÁTCE
- V kýči si libující hiphoper Snoop Dogg znovu míří do Česka. V Areně HC Sparta Praha na holešovickém Výstavišti se představí týden po zahájení školy - 8. září.

- I když slovenská kapela Peha ještě koncertuje, s posledním letním festivalem skončí i její život. Frontmanka Kateřina Knechtová se rozhodla vydat na sólovou dráhu. "Peha se nachází na rozcestí, ke kterému dospěje dříve či později většina hudebních těles s frontmanem, jehož tvůrčí i interpretační potenciál výrazněji převýší ostatní členy kapely," říká oficiální zpráva z vydavatelství.
- Po megalomanském znovuspojení kapely The Police přichází hořké, ale očekávané vyústění. Na 7. srpen ohlásila skupina se zpěvákem Stingem v čele definitivně poslední koncert v londýnské Madison Square Garden.
- Hudební tip na těchto čtrnáct dní: i dnes pokračujeme v letní párty jízdě po starých časech. Britská kapela Wubble U sice dosáhla svého největšího úspěchu jen v Česku díky filmu Šeptej, ale jejich jediné album Smoking Pote je zbytečně podceňováno a přehlíženo. Posuďte sami jejich největší hit Petal.
YouTube vyhledávací slova: wubble u, petal. Nebo jednoduše a rychle přímo na www.iabc.cz.


CO TY A HUDBA?
ANKETA

Adam, 14 let

Poslouchám hlavně zahraniční rock. Tedy spíš se na něj dívám na MTV a českém Óčku. Muziku si jinak pouštím na discmanu a MP3 přehrávači. Oblíbené kapely jsou jednoznačně Red Hot Chili Peppers a Green Day.


ECHO
Chtěl bych se věnovat hudbě, protože můj strýc a táta jsou diskžokejové, a tak se chci zeptat, za kolik pořídím solidní mixák. PATRIK, E-MAIL


Čus Patriku, pokud máš diskžokeje přímo v rodině, zeptej se jednoduše jich. Jinak solidní mixák do začátku seženeš už za něco málo přes tisíc korun. Lepší je samozřejmě úplně nový, starší mají často problémy s opotřebováním tlačítek a "šavlí". V obchodě s hudební technikou ti určitě poradí. Ať to vyjde!

Scuotty