Nomen omen

Nomen omen
Sdílej
 

Mravenci

VIDEO


Polámal se mraveneček, ví to celá obora? Nenechme se ošálit dětskou klasikou. Mravenci jsou malí nebezpeční ďáblíci, což ví každý, kdo se je někdy snažil vypudit z bytu nebo z chaty. Z dobrodružných filmů víme, že armáda velkých mravenců v džungli bez problémů sežere padoucha i s koněm. Ale že by něčeho podobného byli schopní i obyčejní malí mravenci z našich zeměpisných šířek?



Pokud nevěříte, podívejte se na video, které zrychleně zachycuje, co umí pár mravenců, které najdeme v každé druhé kuchyni, za pouhých šestatřicet hodin. "Mravenci vždycky snědli všechno, co jsme kdy nechali na kuchyňském stole. Tak jsme se rozhodli udělat pokus s mrtvou ještěrkou, kterou jsme našli na zahradě, a s kamerou. A takhle to dopadlo," píše autor videa publikovaného na YouTube. V přírodě se tomu říká zdravotní policie.
http://snipurl.com/jesterka




Smysluplné jednotky
KURIOZITA


Je spousta konvertorů, které umějí převádět například metry na stopy, kilometry na míle, litry na pinty nebo třeba kilogramy na libry. To je fajn, ale nebylo by mnohem zábavnější vědět, kolik například vaše hmotnost představuje koček domácích nebo vaše výška tužkových baterií postavených na sebe?

Na webu se konečně objevil konvertor, který umí převádět nudné jednotky na smysluplné. Když například měříte 179 centimetrů a vážíte 69 kilo, pak je to patnáct cédéček položených vedle sebe, 8,1 fotbalového míče nebo 7,8 čínské jídelní hůlky. Vážíte pak jako 42 průměrných učebnic fyziky, 14 koček domácích nebo 3,8 mikrovlnky.
www.sensibleunits.com



Nomen omen
ZÁSAH ABC


Jak se jmenujete? Ne, to není vtíravá ani vyzvídavá otázka. Nemusíte nic říkat, ale v každém případě své jméno zkontrolujte v databázi českých křestních jmen. Věděli jste například, že v Česku žije podle posledního sčítání lidu 28 703 Milošů a 152 Vavřinců? Že nejčastějším ženským jménem je Marie (téměř 333 tisíc) a nejčastějším mužským jménem Jiří (necelých 320 tisíc)? Že třetina obyvatel Česka má některé ze 17 nejčastějších jmen? Nebo že 100. nejčastějším jménem je Daniela, kterých je asi 25 tisíc? Že v Česku žije přibližně tisíc Kristýn, Sofií a Ctiborů? Případně že celkem mají obyvatelé Česka přibližně 5000 jmen, přičemž na konci žebříčku jsou například Vilfrid, Eleonora nebo Fridlína, tedy jména, které má pouze jeden člověk?

To všechno najdete v seznamu křestních jmen na webu. Samozřejmě se také dozvíte, kdy má nositel toho či onoho jména svátek - a pokud nechcete na nikoho z kámošů zapomenout, můžete si objednat každodenní e-mail s informací o aktuálním svátku. Budete-li mít zájem, dozvíte se také, jak konkrétní jména vznikla a co znamenají.
A jejich nositelům můžete na webu rovnou k svátku objednat (a vymyslet) tričko.
Bude na něm třeba: Jmenuji se HERBERT a příště se mi dívej do očí!
http://krestni-jmena.cz



WWW GAMESY
Černé ovce, bílé vrány


Hra má padesát úrovní. Ale každá vám zabere pouhých pět sekund. Právě tolik máte na to, abyste z kruhu tvořeného deseti i více symboly vybrali ten, který mezi ostatní nepatří. Kliknete na něj, dostanete body (při chybné odpovědi body ztratíte) a jede se dál. Je to trénink rychlého postřehu, pohotovosti a vizuální inteligence. Ve vyšších úrovních se vybírání ještě zkomplikuje tím, že objekty začnou rotovat a měnit barvu.
Ale nenechte se rozhodit. Za čtyři minuty a deset sekund je po všem.
http://snipurl.com/unikatni


Na útěku


Máte informaci, která má pro některé lidi cenu zlata. A jsou ochotni ji zaplatit. To je ta dobrá zpráva. Ale Firma udělá všechno, aby vás zastavila a informaci získala zpět. Špatná zpráva je, že vy máte malé žluté auto, zatímco agenti Firmy vás pronásledují v obrovských černých limuzínách. Musíte se dostat z města. Dochází vám benzin a auto vám ničí bezohledné nájezdy limuzín.

Když už to skoro vypadá, že se vám útěk podaří, spadnou závory a vy musíte celou cestu městem a dvěma tunely absolvovat znovu. Hra Na útěku je poprvé k mání ve flashové verzi na serveru Miniclip.
www.miniclip.com/games/on-the-run/en/



Slova i slovíčka
PROGRÁMEK


Která slova používáte častěji než ostatní? Existují programy, které počítají takzvanou frekvenci slov a výsledky vám nabídnou v podrobných grafech. Můžete to však udělat jednodušeji, a hlavně elegantněji. Slova lze znázornit graficky, a to tak, že velikost jejich písma odpovídá tomu, jak často se v daném textu vyskytují. Výslednému obrázku se říká slovní mrak neboli word cloud. Aplikace Wordle takové mraky vyrobí přímo na webu a na počkání, a to z libovolného zadaného textu. Nás v Česku navíc potěší fakt, že Wordle zvládá dobře i háčky a čárky. A navíc výsledné mraky skvěle vypadají, protože si můžete vybrat druh písma, barvy i další parametry. Je to skvělá hračka a v mnoha případech i dobrá pomůcka.
www.wordle.net