Roboruka

Roboruka
Sdílej
 

Osobní klimatizace

USB VYCHYTÁVKA


Horké letní dny jsou fajn, ale jen někde u vody. Jenže určitě přijdou chvíle, kdy se nám zdá horko nesnesitelné. To vyřeší stále populárnější klimatizace. Zvyšuje však spotřebu drahocenné elektrické energie a při nešetrném nastavení teploty se můžeme snadno nastydnout. Proto bychom měli zvolit klimatizovanou košili od japonských tvůrců. Jsou v ní zabudovány dva ventilátory, které příjemně ovívají. Napájení je řešeno přes USB port, takže se košile dá snadno připojit k počítači. Ocení ji jistě i lidé, kteří často cestují. Košili stačí připojit k notebooku a cesta v rozpáleném vlakovém kupé je daleko příjemnější. Bílá klimatizovaná košile se prodává pouze ve velikosti XL za 169 dolarů.

VRATISLAV HARABIŠ




Architektura k zakousnutí

I cukráři mají architektonické sklony. Nevěříte? Tak si zajeďte do Londýna, kde v červenci kralovali majitelé továrny na želatinové dobrůtky Sam Bompass a Harry Parr. Natolik je ohromily místní stavby, že ze sladké gumové hmoty vyrobili zmenšený model katedrály svatého Pavla i moderní terminál letiště Heathrow. A aby toho nebylo málo, uspořádali i speciální želatinovou výstavu Architectural Jelly Design Competition 2008 o nejpovedenější model.

OST




Roboruka
VĚDA


Toto je první komerční robotická ruka. Je tedy určena pro běžné pacienty. Díky speciálnímu vestavěnému systému ji může uživatel ovládat nervovými zakončeními, které mu zůstaly po amputaci. A tak je možné hýbat každým prstem zvlášť nebo synchronně při zvedání předmětů. Zkrátka jako s normální rukou.

OST




Big Brother pro tučňáky

Jako v televizní show VyVolení nebo Big Brother si asi budou připadat tučňáci brýloví na jihoafrickém Robbenově ostrově. Prsty v tom nemají mediální magnáti, ale ochranáři. Počty tučňáka brýlového klesly v minulém století o devadesát procent. Pro zajištění ochrany je třeba znát řadu intimních informací z jejich života. Za normálních okolností by vědci označili několik jedinců "batůžkem" s vysílačkou a podrobně by sledovali každý jejich krok. Teď se jim ale naskytla možnost šmírovat všech 20 tisíc tučňáků na ostrově najednou. Podél jejich stezek namontovali kamery. Speciální software dokáže jednotlivé tučňáky poznat na videu podle rozmístění černé a bílé barvy na těle. Život každého jedince z kolonie tak budou mít vědci jako na dlani. Jen aby tučňáci v záři reflektorů nezačali trpět hvězdnými manýry.

PAVEL LINHART




Na Slunce dopadlo 1500 komet
HVĚZDÁRNA


Že komety mohou spadnout na Slunce, astronomové předpokládali již dávno. Ale že se to bude dít v tak hojném počtu, bylo pro většinu z nich překvapením. O objevy komet tzv. Kreutzovy skupiny se zasloužila astronomická observatoř SOHO, která pořizuje dennodenně už 13 let snímky Slunce. A právě na nich jsou objevovány minikomety, které nejsou jinak viditelné. Tyto snímky komet jsou zároveň i posledními momentkami z jejich života. Na fotografii, pořízené 25. června 2008, byla objevena kometa s pořadovým číslem 1500, která ukončila svoji existenci ve žhavé náruči Slunce.

FRANTIŠEK MARTINEK




VŠEHOCHUŤ
Pekingská akupunktura

Číňané jsou natolik nadšení pořádáním olympiády, že jsou schopni si kvůli ní zapíchat i jehly do hlavy. Tak jako to udělal muž Shengchu. Do své pleše si vpíchnul 2008 akupunkturových bodáků a rovnou se nechal zapsat do Guinnessovy knihy rekordů.

OST




Minidisk s maximální odolností


Miniaturizace je stále populární zvláště ve výpočetní technice. Vždyť první počítače zabíraly celé sály a vyžadovaly výkonné napájecí zdroje. Dnešní miniaturní notebooky jsou mnohonásobně výkonnější a svými rozměry jsou srovnatelné s klasickým sešitem. K miniaturnímu počítači se hodí i miniaturní příslušenství. Na trhu je celá řada flash disků různých tvarů a velikostí. Mezi nejmenšími disky jistě vede Pico, který má rozměry pouze 31,3 × 12,4 × 3,4 mm. Je to tedy opravdu trpaslík, ale pouze svými rozměry! Nabízí totiž kapacitu celých 8 GB, což je opravdu dost pro hromadu fotek, hudby a další důležitá data. Tělo disku je vyrobeno z chromovaného kovu, takže odolá nárazům a vodě. Jde tedy o dokonalý přívěšek na klíče. Kam až bude miniaturizace pokračovat?

VRATISLAV HARABIŠ




Kamera v pilulce
TECHNOLOGIE


Lékaři už našli řadu způsobů, jak se podívat dovnitř lidského těla. Nemyslím tím zrovna skalpel. Například vyšetření jícnu a žaludku se provádí endoskopem, trubičkou, která se pacientovi zasunuje do krku a pomocí soustavy čoček přenáší obraz. Nepříjemné! Lékaři mají k dispozici pohodlnější způsob.

Kameru v pilulce. Používá se už několik let, ale zatím jen k vyšetření střev, protože pilulka spadla do žaludku příliš rychle. Nové kamery můžou lékaři ovládat pomocí magnetu. Mohou posunovat kameru v jícnu nahoru a dolů nebo ji natáčet tak, jak potřebují. Jestli se dá kamera z jícnu vyjmout, nebo zda pacienti po vyšetření "snáší" kamery, však autoři neuvádějí.

PAVEL LINHART




Částečné zatmění Slunce

V letošním roce máme možnost pozorovat jeden z nejzajímavějších nebeských úkazů - zatmění Slunce, které bude u nás viditelné jako částečné. Toto vesmírné představení se odehraje V pátek 1. srpna. "Neviditelný" Měsíc, který bude ten den v novu, začne zakrývat sluneční kotouč v 10 hodin a 51 minut, maximální fáze, kdy bude zakryto 24 procent průměru Slunce, nastane v 11 hodin a 42 minut. Zatmění skončí ve 12 hodin a 33 minut (platí pro 50. stupeň s. š. a 15. stupeň v. d.). V jiných místech se mohou časy lišit až o několik minut. K pozorování úkazu můžete použít například svářečský filtr, bezpečnější je však navštívit některou blízkou hvězdárnu.

FRANTIŠEK MARTINEK




Život ve vajíčku
PŘÍRODA


Většina suchozemských živočichů žije od dvou do deseti let. Některé druhy tuto hranici pokořily. Například želvy a lidé. Na druhé straně však existují ti, komu "stačí" jen jeden rok. Chameleón Furcifer labordi z Madagaskaru je extrémní případ. Většinu času stráví ve vajíčku. To se vyvíjí 8 až 9 měsíců uložené v písku. V listopadu, v období dešťů, se vylíhne malý chameleon a roste neuvěřitelně rychle. Po čtyřech až šesti měsících jsou dospělí a páří se. Samice nakladou vejce a všichni dospělí zahynou. Kruh se uzavře. Po zbytek roku závisí existence tohoto zvláštního druhu na křehkých skořápkách vajec, která tiše spočívají v písku.

PAVEL LINHART