Kočičky máme ládi

Kočičky máme ládi
Sdílej
 

Broučku, ty seš hezoun

KURIOZITA


Znáte ten vtip, který si povídají řidiči, když uhánějí stotřicítkou po dálnici: Co proletí hlavou broučkovi, který narazí do čelního skla auta? Odpověď: Zadeček. Je vám hmyzu líto?

Podívejte se na sbírku fotografií jejich "obličejů". Hmyz sice nemá oči, nos a ústa v tradičním slova smyslu, ale s trochou snahy si je představíte. A když se s pomocí techniky podíváte hodně zblízka (tak jako fotograf Mikroskopické společnosti na univerzitě v Oklahomě), vypadají dost děsivě.

Ohlídejte si, aby tohle nebyla poslední webová stránka, kterou uvidíte, než půjdete spát. Bzučení obyčejného komára by pak mohlo být... řekněme, poněkud stresující.

www.uglybug.org/07dex.shtml



Rok v Antarktidě
VIDEO


Antarktida je z 98 procent pokryta ledem. S výjimkou vědeckých stanic nebyla nikdy osídlená, a to zřejmě ani v dávné minulosti. Jak vypadá rok v Antarktidě, ukazuje video Anthonnyho Powella. Nenatočil ho klasickou videokamerou, ale sestavil ho ze zhruba milionu fotografií, které pořídil během šesti let. Většinu z nich kolem základen McMurdo a Scott.

V zimě tam je čtyři měsíce polární noc, kdy slunce vůbec nevyjde, a v létě zase čtyři měsíce polární den, kdy slunce vůbec nezapadá. Ale nikde jinde neuvidíte tak nádhernou polární záři.
http://snipurl.com/ro-v-antarktide



Co dělají ptáci?
VIDEO


Chcete vidět, jak červenka krmí mláďata? Nebo jak dravec krouží nad lesem a hledá úlovek? Viděli jste už někdy spát sovu? Spousty lidí tyhle pozoruhodné okamžiky viděly a někteří je dokonce zaznamenali na video. Stránka nazvaná Internetová sbírka ptáků jich obsahuje už téměř 30 tisíc. Najdete tu přes pět tisíc ptačích druhů. Na web přispívají stovky lidí, pro které se pozorování ptáků stalo koníčkem a vášní. Vy se k nim můžete připojit aspoň prostřednictvím počítače. A možná vás to chytí taky.
http://ibc.hbw.com/ibc/



Kočičky máme ládi
ZÁSAH ABC


LOLCAT je složenina ze dvou anglických slov, lépe řečeno z jedné slavné internetové zkratky a ze slova cat - kočka. LOL znamená laughing out loud (smát se nahlas) a Angličané i Američané ji používají v esemeskách nebo v e-mailech. Když vám někdo napíše dobrý vtip nebo hlášku, odpovíte krátce LOL, což znamená, že jste se fakt zasmáli.

V internetovém slangu jsou LOLCAT fotografie kočky, do kterých je vložen jakýkoliv vtipný text. Běžné je i to, že v textu jsou gramatické chyby nebo zkratky, které se používají hlavně v esemeskách (například ur místo you are, l8 místo late atd.). Někdy se téhle speciální angličtině říká lolspeak, případně babytalk neboli dětská řeč. To proto, že podobné chyby při mluvení dělají malé děti.

Expanze LOLCAT na internetu přišla po roce 2006. Odhaduje se, že fotografií jsou miliony. A webových stránek, na kterých je nadšenci publikují, jsou minimálně stovky. Nejslavnější se jmenuje I can has cheezburger, což je rovněž v lolspeak a dalo by se to doslova přeložit jako Já moci mám čízburgr. Jen na téhle stránce se objevuje denně osm tisíc nových fotek.

V lednu 2007 ji založil Eric Nakagawa z Havaje se svou přítelkyní. Na první fotce byla šedá kočka s nápisem, podle kterého dostal jméno celý web. Proč se zrovna z téhle praštěné zábavy stal takový hit, je těžké odhadnout. Ale každopádně denně stránku navštíví přes dva miliony lidí z celého světa.

Chytil se také termín LOLCAT a objevily se i odvozeniny: třeba LOLDOG či LOLSTARS. Na fotkách už nejsou pouze kočky, ale třeba psi nebo slavní lidé. Vtipný nápis však zůstal, takže princip je stejný. LOL!
http://icanhascheezburger.com/




Hvězdičky
WWW GAMESY

Že hraní počítačových her ohlupuje mozek? Naopak, podle některých psychologů ho pomáhá bystřit. Dnešní děti prý nejsou o nic pitomější než ty před dvaceti, padesáti nebo sto lety. A to ani nemluvíme o hrách, kde je potřeba zapojit logické uvažování a také základní fyzikální vědomosti.

Jako třeba ve hře, kde po noční obloze poletuje kometa a musí "posbírat" všechny svítící hvězdičky. Řídí se samozřejmě zákony nebeské mechaniky... a také tím, kam v pravý čas kliknete myší.
http://snipurl.com/hvezdicky




V kontaktu
PROGRÁMEK

Komunikujete s kámoši spíš e-mailem, esemeskami, nebo přes IM programy, jak jsou ICQ, Jabber nebo Skype? Podle toho se prý pozná, kolik vám je let. E-mail podle psychologů používají už jen starci (lidi nad dvacet), esemesky starší teenageři (od patnácti do dvaceti), ti mladší dávají přednost počítačovému chatování. Kam patříte vy? Že používáte všechno? Ne, to neznamená, že jste neurčitého věku, ale že se chováte úplně normálně. Většina z nás totiž používá všechny zmíněné formy komunikace. Existuje několik programů, které je umějí spojit do jedné aplikace. Na monitoru pak máte okno, do kterého vám chodí jak všechny IM vzkazy, tak informace o nových e-mailech. Přes některé lze posílat i SMS. Umí to třeba Digsby.
www.digsby.com