Seznamte se s Davem

Seznamte se s Davem
Sdílej
 

Než si pro nás přijde

DVD - DOBRODRUŽNÝ/KOMEDIE/DRAMA


Dvě stárnoucí herecké legendy Morgan Freeman a Jack Nicholson se sešly v sympatické komedii o posledních dnech života. Hrají dva pány pokročilého věku, které do jednoho nemocničního pokoje přivedla smutná diagnóza: nevyléčitelná rakovina. Místo aby čekali na příchod zubaté, rozhodnou se, že si sestaví seznam věcí, které by ještě rádi stihli. A pak už cestují po celém světě, skáčou z letadel, pořádají divoké závody aut... Zkrátka prožijí toho víc než za celý dosavadní život.



HODNOCENÍ: 70 %

+ HERECKÉ VÝKONY HLAVNÍCH PŘEDSTAVITELŮ
- NA DVD MÁLO BONUSŮ

MAGICBOX, USA 2007, 97 MINUT
REŽIE: ROB REINER


Blade Runner
KULT


Los Angeles v roce 2019. Město obstavěné nekonečně vysokými mrakodrapy, mezi kterými se vznášejí tisíce létajících automobilů. Země je zdevastovaná a neustále prší. Takový je svět Blade Runnera. Sleduje příběh Ricka Deckarda (Harrison Ford), detektiva se specializací na rozpoznání člověka od androida (zde se jim říká replikanti).

Deckard stopuje partu uprchlých moderních replikantů od firmy Tyrell a přitom poznává, že rozdíl mezi životem člověka a životem robota už moderní technologie docela setřela. Blade Runner je jedním z nejdůležitějších sci-fi filmů a zároveň polemika, zda může robot cítit a nezávisle myslet. I vizuálně je film po letech aktuální a strhující každým záběrem.

BLADE RUNNER, USA 1982, 117 MINUT
REŽIE: RIDLEY SCOTT



MŮJ FILM
HEJ TY


Pavlína, 14 let

Musím se přiznat, že jsem docela vybíravá. Nebaví mě sledovat jen tak něco, jít třeba do kina naslepo. Hodně mi záleží například na tom, aby děj byl plynulý a napínavý. Z žánrů mě nejvíc baví horory a přírodopisné dokumenty.


Seznamte se s Davem
KINO TIP - KOMEDIE / SCI-FI

TIP ABC

Americký komik Eddie Murphy si vždy liboval v rodinných filmech, ve kterých ztvárnil více než jednu roli (například Zamilovaný profesor, Norbit). Výjimkou není ani komedie Seznamte se s Davem. Hraje v ní vesmírnou loď, která zvenku vypadá jako obyčejné lidského tělo. Ve skutečnosti ji však uvnitř ovládá asi stovka miniaturních mimozemšťanů a potrhlý kapitán Dave, kterého hraje také Murphy. Na Zemi přiletěli, aby odčerpali všechnu vodu a zachránili vlastní planetu. Vše ale dopadne úplně jinak, než plánovali. Potkají totiž bystrého školáka Joshe a jeho bláznivou matku, kteří je přesvědčí, že by nebylo moudré Zemi zničit. Film celou dobu balancuje na hranici levného humoru a zábavný tentokrát bohužel není ani snaživý Murphy.



HODNOCENÍ: 30 %

+ KRÁTKÉ
- TRAPNÉ SCÉNY, HLOUPÁ ZÁPLAETKA

BONTONFILM, USA, 2008, 90 MINUT
REŽIE: BRIAN ROBBINS



Kniha všeobecné nevědomosti
KNIHA - ZÁBAVNĚ NAUČNÁ


Jistě jste se už setkali s knihami, které vám slibují odpovědi na nejzáludnější otázky, třeba kam se ztrácejí ponožky z pračky nebo proč krajíc chleba spadne na podlahu vždy namazanou stranou. Stejným způsobem je sestavená i Kniha všeobecné nevědomosti, ačkoli se z řady takovýchto knih vymyká. Čím? Je bezvadně sestavená ze zajímavých otázek a odpovědí, a navíc je i vtipná. Dozvíte se kupříkladu, že člověk má čtyři nozdry a devět smyslů, že Země má sedm měsíců nebo že Mozartovo křestní jméno nebylo Wolfgang.
Pokud vás takové perličky zajímají, rozhodně touto knihou nestřelíte vedle.


HODNOCENÍ: 80 %

+ VTIPNÉ A ORIGINÁLNÍ POSTŘEHY, VYVRACENÍ MÝTŮ
- NIC PŘEVRATNÉHO

BB/ART, 2008, 240 STRAN
PŘEKLAD: DANIELA FELTOVÁ
AUTOŘI: JOHN LLOYD A JOHN MITCHINSON