Domy naruby

Sdílej
 
Zvláštní vydání Sháníte byt? Naše výjimečná inzertní rubrika vám přináší inzeráty z celého světa. Chcete-li získat některý z těchto domů, zatelefonujte na jakékoliv telefonní číslo a sdělte tam své požadavky.

Nemůžeme sice zaručit, že obyvatelé kvůli vám své domy opustí, můžeme vám ale nabídnout něco málo informací o současných nájemnících a jejich obydlích. Ve skutečnosti by totiž většina z nich své domovy za nic na světě nevyměnila. K obývání prazvláštních věcí je někdy vedla nutnost, ale ve většině případů žijí v těchto domech-nedomech dobrovolně, protože se jim to prostě líbí. Tak tu máme první inzerát: Vyměním cokoliv za něco jiného, značka sběratel. Aha, tohle sem asi nepatří. Dále jsou však už ty slíbené domy. Takže začínáme.

Běžná restaurace

Šílené nápadyZvláště vhodná pro protinožce. Tento dům nabízí ideální podmínky pro aklimatizaci australských turistů. Bohužel nevíme, zda je nutné tuto stavbu osadit i speciálním nábytkem. Automobil stačí však běžný - jak je vidět na obrázku, nemusí jezdit po střeše.

Jste blázni do umělých hmot?

Šílené nápadyDomeček přesně pro vás! Holandský designér Joep van Lieshout postavil tento pojízdný dům z lisovaného plastiku. Trochu to sice vypadá jako kříženec mezi odpadkovým košem a kopečkem zmrzliny, ale obydlí je to v každém případě zajímavé.

Velmi vhodné pro piloty - křídla vlastní

Šílené nápadyKdyž byl dům Jo Ann Usseryové v Benoitu (USA, stát Mississippi) zničen bouří, přestěhovala se tato vynalézavá žena do vyřazeného Boeingu 727. Je jedním ze šesti lidí na světě, jejichž obydlí má kokpit a šest nouzových východů. Náklady na koupi letounu činily 2000 dolarů, stejnou částku majitelka zaplatila za tahač, který boeing dopravil na jeho současné místo.

UFO maskované za dům

Šílené nápadyNávštěvníci z cizích planet se zde mohou cítit jako doma. Tento létající talíř stojí ve Scae¨ru (ve Velké Británii). Není zcela jasné, zda jde celým domem otáčet, a už vůbec nevíme, jestli létá. Je to však stavba mířící do dvacátého prvního století. Tak teď vážně! Tento dům je jeden z těch, které jsou postaveny z přesně tvarovaných nosníků (trochu více je o tom na předchozí dvoustraně). V tomto případě je konstrukce ještě modernější, než je u těchto staveb obvyklé, protože dům se dotýká země jen velice malou plochou.

Mlýn bez mlýnu

Šílené nápadyVrtuli někdo ukradl? Ne, není to chladicí věž jaderné elektrárny, ale větrný mlýn bez pohonné jednotky (vrtule). Žádné rohy, všechno je oblé a dům poskytuje v svého tvaru válce maximální komfort.

Pro zanícené sportovce

Šílené nápadySkóre si určuje sám! Ernie Jones bydlí ve výsledkové tabuli. Tedy přesněji v domečku, odkud se určovaly výsledky kriketových utkání. Nemá tu sice elektřinu ani plyn, ale čísel je zde dostatek.

Upíři a duchové

Šílené nápadyIdeální obydlí pro každého! Není jisté, jestli ke stavbě tohoto hororového domu dohnalo architekta šílenství, nebo nedostatek stavebních parcel. Dům stojí na skále blízko města Cuenca ve Španělsku a současné době se uvažuje o jeho přestavbě na hotel.