Luxusní fotbálek

Luxusní fotbálek
Sdílej
 

Průvan z USB hubu

USB VYCHYTÁVKA


Pomocí USB (univerzálního sériového portu) se dnes dá k počítači připojit téměř cokoliv. Těchto portů není nikdy dost, protože na počítačových stolech se úspěšně hromadí zařízení a různé vychytávky. Zkrotit tolik kabelů může jedině šikovný hub, rozdvojka. V horkých chvilkách se bude jistě hodit USB hub kombinovaný s ventilátorem. Roztomilý a brčálově zelený ventilátor s rozměry 16,8 x 16 x 16 cm stojí v přepočtu pouze 170 korun. Za tuto cenu nabízí kromě zajímavého vzhledu svěží průvan a další čtyři porty.

VRATISLAV HARABIŠ




Luxusní fotbálek
ZÁBAVA


Do hospody se nechodí jen kvůli alkoholu nebo televiznímu fandění, v nejhorším pak kvůli chytrým řečem o politice. Do klubů nás lákají i sportovní aktivity - šipky, kulečník nebo třeba fotbálek. V Británii teď vyrábějí jeho luxusní edici. Hrací stůl je prosklený, hráči jsou z hliníku, takže celek vypadá hodně stylově. Těžko říct, zda se výrobek prosadí i v zaplivaných českých putykách.

OST




Indiánský karneval

První zářijový den sice většina českých školáků neměla velký důvod k radosti, ale jinde ve světě se slavilo. Třeba v newyorském Brooklynu proběhl obrovský indiánský karneval. Z rezervací přijela většina dodnes existujících kmenů a předvedly se v monstrózních kostýmech. Podle očitých svědků si pochod v ničem nezadal s legendárními pouličními plesy v Riu de Janeiro.

OST




Nejmenší had

Biolog Blair Hedges se směle může považovat za lovce nových živočišných druhů. Na svém kontě už jich má 65. Teď se mu podařil další kousek - na ostrově Barbados v Karibském moři spolu s kolegy objevil nejmenší druh hada, kterého nazvali Leptotyphlos carlae. Je tenčí než špageta a stočený by se pohodlně vešel na minci velikosti naší dvacetikoruny. Patří do skupiny hadů, kterým se pro jejich zakrnělé oči říká slepani.

PAVEL LINHART




Hvězdný ostrov NGC 1232
HVĚZDÁRNA


Ve vesmíru existuje obrovské množství hvězdných "ostrovů" - galaxií. Tvoří je desítky až stovky miliard hvězd. Jednou z nich je velká spirální galaxie NGC 1232. Od Země je vzdálena 70 milionů světelných let a najdeme ji v souhvězdí Eridanus. Hvězdy, které obíhají kolem jejího středu, jsou uspořádány do dlouhých spirálních ramen (modrobílá barva na fotografii). Další součástí galaxie jsou oblaka prachu a plynů a tzv. temná hmota, o jejíž povaze astronomové zatím jen spekulují. Fotografie byla pořízena pomocí jednoho z největších dalekohledů světa o průměru 8,2 m, který je součástí tzv. Evropské jižní observatoře.

FRANTIŠEK MARTINEK




VŠEHOCHUŤ
Čínský transportér

Čínský průmysl se může chlubit opravdovým gigantem na pneumatikách. Transportér 42 metrů dlouhý a 7 metrů široký uveze na nápravách až 1000 tun.

Obří citron

Vědci se neustále snaží o co nejvyšší výnos z půdy. Aktuálně si posvítili na citron. Zatím se jim podařilo vyšlechtit rostlinu s plody šestinásobně většími než citrony, které známe; nyní ještě dolaďují chuť.

Prošlý dort za dva tisíce liber

Není to vtip, Britové budou skutečně dražit starý svatební dort. V ledničce strávil 27 let. Ale ne v ledajaké, rovnou v té královské. Dezert totiž pochází ze svatby prince Charlese a lady Diany. Očekávaná cena je dva tisíce liber, což je zhruba šedesát tisíc korun. Dobrou chuť.

OST




E-mailová obálka

E-maily ovládly doslova celý svět. Prostě napíšeme zprávu a za pár okamžiků si ji může přečíst kamarád na druhém konci světa. Na nový e-mail může upozornit svíticí poštovní obálka v USB počítače. Součástí je i dodávaný program, který podporuje G-mail, Yahoo, Outlook, Outlook Expres a POP3. Obálka svítí podle toho, jak je e-mailová schránka zaplněná. Pokud je ve schránce jen několik málo zpráv, svítí zeleně, pokud je plná, červeně. Obslužný program běží na pozadí a s každou novou zprávou rozbliká obálku.

VRATISLAV HARABIŠ




Počasí na Marsu
METEO


Americká sonda Phoenix, která přistála 25. května 2008 v blízkosti severní polární čepičky na planetě Mars, nepátrá jen po vodě a dalších sloučeninách či prvcích potřebných pro život.
Pořizuje také snímky okolního terénu. Meteorologická stanice, která je součástí vybavení sondy, zase měří atmosférický tlak na povrchu rudé planety, rychlost větru a změny teploty. Průměrná teplota se v místě přistání pohybuje od -30 do -80 stupňů Celsia. Proto se nemůžeme divit, že na některých fotografiích pořízených kamerou sondy se na přechlazeném povrchu objevila jinovatka. Po východu slunce tato bílá "ozdoba" okolního terénu zase zmizela.

FRANTIŠEK MARTINEK




Pilulka na výdrž
GENETIKA


PPAR- není náhodně poskládaný shluk písmen, jak by se snad mohlo zdát. Je to zkratka d mohl kompletního názvu genu, který se může za nějaký čas stát strašákem dopingových komisařů. Nedávno se totiž vědcům podařilo úpravou tohoto genu vytvořit "maratonskou myš". Vydržela běhat mnohem déle než ostatní. Navíc se objevily dvě látky, které tento gen přímo ovlivňují. Jedna z nich zvýšila výkonnost myší o 40 procent. Druhá látka fungovala jen při aktivitě hlodavců, dokázala zvýšit jejich výkonnost o 70 procent!

PAVEL LINHART




Světelný meč k počítači

Rytíř Jedi se neobejde bez své zbraně, světelného meče. Nebo alespoň jeho napodobeniny. Jednou z nich je malý světelný meč do USB. Po připojení k počítači se začne nabíjet, pak svítí.
Kromě soubojů může meč sloužit jako stylová lampička k počítači. Správný Jedi si svůj světelný meč sám poskládal, tento se dá koupit za zhruba 760 korun.

VRATISLAV HARABIŠ