Antikoncepce

Sdílej
 
brání narození nechtěných dětí Lze to říct úplně jednoduše. Když se dva lidé mají rádi, ale nechtějí spolu zatím mít dítě, používají antikoncepci. Když se pro miminko rozhodnou, antikoncepce je přestane zajímat a snaží se, aby spermie muže měly volnou cestu k vajíčku ženy.

Současný trend - bez ohledu na to, zda se jedná o osmnáctiletou dívku nebo čtyřicetiletou ženu - směřuje k hormonální antikoncepci, která je moderním prostředkem zabraňujícím otěhotnění. Je velmi spolehlivá a vyhovuje většině pacientek.

Jak funguje hormonální antikoncepce

Hormonální tabletky, které žena užívá během menstruačního cyklu, zamezí dozrání vajíčka. Když vajíčko nedozraje, nemůže se vyloupnout z folikulu a putovat vejcovodem naproti spermiím. Důležité je, aby lékař - gynekolog - dobře znal zdravotní stav své pacientky a vybral pro ni nejvhodnější typ těchto tabletek. Ty jí potom nezpůsobují žádné nepříjemné věci, spíše naopak. Menstruační cyklus je pravidelný, krvácení je krátké a slabé. Tím je také dívka či žena chráněna před větší ztrátou krve a nepřímo tedy i před chudokrevností. Pro některé pacientky bývá menstruace velmi bolestivá - dokonce tak, že nejednou vynechají školní docházku, nemohou sportovat, jsou zkrátka jako nemocné. Hormonální tabletky tyto bolesti odstraňují. Při dlouhodobém užívání chrání ženu před rakovinou vaječníků a sliznice děložní, snižují riziko nezhoubných onemocnění prsu. Hormonální antikoncepci by ale pacientka měla začít užívat až v okamžiku, když má stálého partnera, s nímž žije pravidelným sexuálním životem, což znamená, že spolu mají pohlavní styk alespoň třikrát týdně. V jiném případě lze doporučit například kondom. Je snadno dostupný, spolehlivý a má ještě spoustu dalších předností.


hypothalamus, hypofýza Hypofýza vyšle každý měsíc signál vaječníkům, aby se postaraly o dozrání vajíčka. Užívá-li žena hormonální tabletky, je tento proces zastaven a žádné vajíčko nedozraje ť

Menstruační cyklus

Trvá přibližně 28 dnů, přičemž za první den se považuje první den menstruačního krvácení trvajícího tři až pět dnů. V novém cyklu se sliznice v děloze připravuje na přijetí a zahnízdění oplodněného vajíčka. To zraje ve folikulu nacházejícím se ve vaječníku. Uprostřed cyklu se dozrálé vajíčko uvolní a putuje vejcovodem. Folikul se přemění ve žluté tělísko, připravené v počáteční fázi těhotenství oplodněné vajíčko vyživovat. Není-li však vajíčko oplodněno, žluté tělísko zanikne. Děložní sliznice se odlupuje a odchází z těla ven s menstruační krví. První den krvácení je prvním dnem dalšího cyklu, v němž se vše zase opakuje a tělo ženy se opět připravuje na případné těhotenství. Dojde-li k oplodnění, žluté tělísko ani děložní sliznice nezaniknou, ale "věnují se" výživě a zahnízdění čerstvě oplodněného vajíčka. Žena je těhotná a další menstruační krvácení už se nedostaví. Při užívání hormonální antikoncepce menstruační cyklus pravidelně probíhá, ale žádné vajíčko nedozraje, takže žena nemůže otěhotnět. Z deseti dětí, které se vyvíjejí v bříšku maminky, jich u nás na svět přijde sedm. Tři zbývající jsou děti nechtěné a nikdy se nenarodí. Je to smutné, ale na druhou stranu je toto číslo zatím nejnižší za třicet let. Velkou zásluhu na poklesu potratů (kdy dochází k umělému ukončení těhotenství) má skutečnost, že se u nás během několika posledních roků začala mnohem více využívat antikoncepce.


Oplodněné vajíčko vejcovody, děloha, žluté tělísko, vaječník, hrdlo děložní, pochvaJedním z antikoncepčních prostředků pro ženy je nitroděložní tělísko umístěné v dělozeSplynutím ženské a mužské pohlavní buňky - vajíčka a spermie - dochází k oplodnění, k začátku nového lidského života. Vajíčko vzniká a dozrává ve folikulu ve vejcovodu ženy. Když je zralé, folikul praskne a vajíčko putuje vejcovodem. Potká-li se se spermií, která se do vejcovodu dostala při pohlavním styku, dochází k jejich splynutí (k oplodnění)

KOTRMELCE PROTI OTĚHOTNĚNÍ?

Zmínky o nejstarších metodách antikoncepce pocházejí například už z roku 1850 př. n. l. V Egyptě v té době využívali krokodýlí trus jako součást speciálně připravené pasty, kterou si ženy zaváděly do pochvy a která měla sloužit jako mechanická překážka pro spermie, aby se nedostaly k vajíčku. Později se například doporučovalo ženám, které nechtěly otěhotnět, aby po milostném styku prováděly kotrmelce pozpátku. V literatuře najdeme také stovky různých rostlin, jimž byly přisuzovány zázračné účinky. Některé měly chránit ženy před otěhotněním, jiné jim umožňovaly nežádoucí těhotenství ukončit. Dnešní medicína už je mnohem dál a prostředky chránící ženu před nechtěným otěhotněním jsou mnohem spolehlivější.

VÝVOJ VAJÍČKA

dny menstruačního cyklu - ABV prvních dnech menstruačního cyklu se ve folikulu vyvíjí vajíčko (zrání folikulů řídí FSH). Když dozraje, nastává ovulace (tu vyvolá prudké zvýšení hormonu LH) - vajíčko se 14. den vyloupne z folikulu (A) a putuje vejcovodem. Pokud při tom splyne se spermií, uhnízdí se oplodněné vajíčko v připravené sliznici děložní a žena je těhotná. Při užívání hormonální antikoncepce vajíčko nedozraje (B) a žena nemůže otěhotnět.

PREZERVATIV (kondom)

PREZERVATIV (kondom)Nejčastěji gumový prostředek, který se nasazuje na ztopořený penis před pohlavním stykem. Je to nejznámější a nejrozšířenější metoda mechanické (bariérové) antikoncepce. Zabraňuje proniknutí spermií do těla ženy (spermie zůstanou v kondomu) a kromě toho má ještě další, velké výhody. Chrání totiž muže i ženu před pohlavně přenosnými nemocemi, včetně AIDS.

ANTIKONCEPCE

Jedná se o různé metody zabraňující oplodnění, početí. Některé jsou určeny ženám, jiné mužům. Společným cílem je nedopustit splynutí vajíčka a spermie ve vejcovodu ženy. Existuje několik antikoncepčních metod s různou spolehlivostí, výhodami a nevýhodami. Mezi tyto metody patří přirozená antikoncepce (vycházející ze sledování plodných a neplodných dnů), dále jsou to různé mechanické prostředky (jako například prezervativ pro muže či nitroděložní tělísko pro ženy), a také hormonální antikoncepce, kterou užívají ženy. anti = proti koncepce = početí, oplodnění

Autor

MUDr. Dana Seidlová Ilustrační foto Martin Smrček Kresby archiv