UFO z Číny

UFO z Číny
Sdílej
 

UFO z Číny

Čínský výrobce letadel z Harbinu si dal na chvíli oddech od klasických strojů a přikázal svým vývojářům, aby vytvořili malý létající talíř. A protože jde o Číňany, nebyl to nijak těžký úkol. Prototyp má průměr 1,5 metru, jeho maximální rychlost se pohybuje kolem 80 km/hod., dokáže vystoupat až do výšky 1000 metrů nad mořem a s plnou nádrží uletí až 40 kilometrů. Před vzlétnutím mu můžete nastavit autopilota nebo ho celou dobu ovládat jako model na baterie. Využití tohoto létajícího talíře ani důvod jeho sestavení zatím nebyly zveřejněny.

OST




Bubny do USB
USB VYCHYTÁVKA


Rodiče, ale i sousedé, obvykle nemají dostatečné pochopení, že na velkého bubeníka je potřeba stále a nepřetržitě cvičit. S USB bubenickou sadou lze trénovat denně, aniž by sousedé přišli o sluch nebo o nervy. Bubny se připojí k počítači, na který se také nainstaluje speciální software. V něm lze nastavit zvuky pro jednotlivé bubny a stačí hrát. Reálný zvuk bubnu je generován na počítači, bubeník jej může poslouchat třeba na sluchátkách. Kdo bubny perfektně zvládne, může si také vyzkoušet tři přibalené „bubenické“ počítačové hry. Pořizovací cena USB bubenické sady je 3700 korun.

VRATISLAV HARABIŠ




Golf i v zimě
ARCHITEKTURA


Golfových hřišť, neboli greenů, vyrostlo už i u nás mnoho. Jenže co přes zimu? Na zmrzlém travnatém povrchu se hrát prostě nedá. I proto se v Nizozemsku rozjíždí stavba obří kryté haly, která nabízí 18 tisíc metrů čtverečních zelené hrací plochy. Tahle futuristická budova v sobě bude skrývat i zázemí čítající lázně, hotel či restauraci. Megalomanský projekt by měl být otevřen v průběhu roku 2010.

OST




Nová směna na ISS

Již 18. stálá posádka ve složení Jurij Lončakov (Rusko) a Michael Fincke (USA) odstartuje 12. října k Mezinárodní kosmické stanici (ISS) na palubě ruské kosmické lodi Sojuz TMA-13. Společně s nimi se ke krátkému pobytu na kosmické stanici vydá také další kosmický turista Richard Garriott - syn bývalého amerického astronauta. Kosmická stanice ISS je stále ještě ve výstavbě. Definitivní podobu by měla získat v roce 2010, kdy bude také ukončen provoz amerických raketoplánů.
Na fotografii je krátce po startu ruská raketa Sojuz-FG, která dopravila k ISS kosmickou loď Sojuz TMA-12 (8. dubna 2008).

FRANTIŠEK MARTINEK




Rolling Stones v trávě


Vyplazený jazyk, to je notoricky známý symbol legendární rockové kapely Rolling Stones. Nyní ho máte možnost vidět z ptačí perspektivy nad severofrancouzským zámkem Chambord. V rámci uměleckého happeningu tady vzniklo dílo s názvem Koncert Rolling Stones se nekoná, kdy umělci sestříhali pažit v zámecké zahradě pod různými úhly, a výsledkem je tak obraz úst s vystrčeným jazykem.

OST




Brýle, nebo fotoaparát?

Tyto brýle nabídnou kromě ochrany před sluncem také pořádnou porci zábavy. Jsou vybaveny MP3 přehrávačem se zabudovanými sluchátky. Dále je zde 1.3megapixelový barevný snímač CMOS, malý a hlavně nenápadný fotoaparát. Hudba i fotografie se ukládají na vnitřní 4GB paměť. Brýle jako zdroj energie využívají 240mAh Li-ion baterie, které na jedno nabití vydrží 3–6 hodin. Záleží, jestli přehrávají jen hudbu, nebo se s nimi vášnivě fotí. Brýle pořídíte zhruba za 2300 korun.

VRATISLAV HARABIŠ




VŠEHOCHUŤ


Jogurt pro psy

Lidské jídlo nepatří psům, zní zřejmě nejotřepanější fráze většiny pejskařů.
I proto společnost Yoghund představila jogurt určený pro čtyřnohé hlídače. Je vyroben z čistě přírodních ingrediencí.

Olbřímí matrace

Rychle si odběhněte změřit matraci, na které spíte, ať si ji můžete porovnat s tou největší na světě, která má úctyhodné míry 16 × 19 metrů. Vyrobila ji italská společnost Fabriello a pojme 200 lidí.

Šedesátiletý kult

I když vozů Porsche nebylo v českých městech vidět nikdy hodně, tahle značka pořád existuje. Letos dokonce slaví šedesátiny. Porscháci ale do důchodu ještě nemíří.

OST




Vznikající planetární soustavy
HVĚZDÁRNA


Pomocí velkých dalekohledů dokážou astronomové studovat procesy vzniku planet v doposud nevídaných detailech. Kolem zrozených hvězd existují tzv. prachoplynné protoplanetární disky, z jejichž materiálu planety vznikají. Na kresbě, vytvořené na základě nedávných výzkumů, je patrné, že se uprostřed hnědavého disku již vytvořila mezera.
Většina materiálu se totiž spotřebovala na vytvoření planet. Astronomové však i zde zjistili přítomnost plynu (bílá barva uprostřed). To může znamenat, že zde již byly zformovány planety a nyní pokračuje tzv. vymetání zbývajících plynů. Podobným způsobem vznikla před 4,6 miliardy roků naše sluneční soustava.

FRANTIŠEK MARTINEK