Pusťte si je!

Pusťte si je!
Sdílej
 

Webový jukebox

VAŠE TIPY


Hledat na webu písničky oblíbených zpěváků nebo skupin? Seřadit si je do vlastního playlistu a pouštět si je za sebou i na přeskáčku? A nic za to neplatit a zároveň nedělat nic nelegálního? Ano, to je služba jménem Songza. Tip na ni nám poslal čtenář Filip Krása.
Když se tu zaregistrujete, můžete hledat písničky podle názvů či podle jmen interpretů.Vytvoříte si profil, kde si poskládáte seznam oblíbených písniček. Hudbu si pak pouštíte podle chuti, případně ji sdílíte s kamarády.

Jedinou podmínkou je být stále připojený k internetu (a to slušnou rychlostí). Songza totiž sosá písničky z YouTube. Můžete sledovat i videa. Tenhle originální webový jukebox se ovládá myší i klávesami (šipkami přeskakujete mezi písničkami, mezerník je stop).
www.songza.com


Hvězdy YouTube

KURIOZITA

Jmenují se třeba Mirek Topolánek, Ivan Mládek nebo Barack Obama.
Zkrátka známí lidé, které můžete sledovat v televizi, číst o nich v novinách a také se na ně dívat na YouTube. V jakém pořadí se jejich videoklipy na tomhle serveru objevovaly? Který je nejstarší a který naopak nejčerstvější? To můžete lehce zjistit prostřednictvím hezké aplikace zvané TimeTube. Stačí zadat hledané slovo nebo jméno a nejnavštěvovanější videa se zobrazí na časové ose.
www.dipity.com/mashups/timetube



Góóóól!
VIDEO

Není nic nudnějšího než hokejový zápas, který skončí bezbrankovou remízou. Góly jsou koření hokeje, ale všeho moc škodí. Co řeknete na utkání, ve kterém padne 82 gólů? A to všechny do branky jednoho týmu?

Výsledkem 82:0 skončil dnes už legendární kvalifikační zápas o účast na olympiádě mezi týmy Slovenek a Bulharek. Že to není možné? Přesvědčte se na YouTube, kde je na třech několikaminutových klipech vidět asi deset vstřelených gólů. Hokejoví fanoušci však chtějí vidět všech dvaaosmdesát!
http://bit.ly/hokejistky



Pusťte si je!
ZÁSAH ABC


Co propaguje reklama, jejíž slogan říká: "Vem Aloise na kolo," případně "Vem Boženu do metra." Nevíte? Malá nápověda: Aloisem je míněn autor klasických historických románů Alois Jirásek a Boženou zase... no jasně - nejpopulárnější spisovatelka 19. století Božena Němcová.
A proč byste je měli brát na kolo nebo do metra? Protože si jejich knížky můžete stáhnout ve formátu MP3 a pustit si je do uší hezky z přehrávače. Český rozhlas od září spustil nový projekt s názvem Čtenářský deník. Ve zvukové formě plánuje zveřejnit nahrávky důležitých děl českých klasiků.

Zatím jich je na webu asi patnáct a nabídka se bude rozšiřovat. Audiozáznamy knih nejsou ledajaké. Čtou je svými pěstěnými hlasy přední čeští herci, v některých případech jde o nahrávky ze zlatého rozhlasového fondu.
Každopádně jsou to knihy, které patří mezi takzvanou povinnou četbu, a jsou tedy postrachem každého mladého čtenáře. Školáci nad nahrávkami jásají, učitelé už méně. Vede veřejnoprávní rádio děti k lenosti? Možná ano. Takové pouštění klasiků do sluchátek je méně namáhavé než louskání řádků a otáčení stránek. Ale na druhou stranu, třeba se tak mnozí z nich s povinnou četbou doopravdy seznámí - a nebudou obsahy knih jen opisovat z internetu.
www.rozhlas.cz/ctenarskydenik