Kozí příběh

Kozí příběh
Sdílej
 

Losos pochyb

KNIHA - SCI-FI / HUMOR


Spisovatel Douglas Adams patří k naprosté špičce sci-fi, navíc je jedním z nejvtipnějších autorů napříč žánry. Hlášky z jeho pětidílné série Stopařův průvodce Galaxií jsou známé po celém světě. Po Adamsově smrti v roce 2001 vznikl ze spisovatelovy pozůstalosti základ knihy Losos pochyb. Obsahuje nedokončenou třetí část série o detektivu Dirku Gentlym (pojmenovanou právě Losos pochyb), jednu stopařskou povídku a vybrané Adamsovy přednášky, novinové sloupky a rozhovory s ním. Ani v této knize se sice nedozvíte více o odpovědi na otázku života, vesmíru a vůbec, ale pokud jste Adamsovými fanoušky, jistě vás zaujme.



HODNOCENÍ: 95 %

+ NOVÉ POVÍDKY, PŘEKLAD
- PŘEDEVŠÍM PRO AUTOROVY FANOUŠKY

DOUGLAS ADAMS: LOSOS POCHYB, ARGO 2008, 265 STRAN, PŘEKLAD: JANA HOLLANOVÁ


Černá kočka, bílý kocour
KULT


Filmy Emira Kusturici vyhovují všeobecným představám o tom, jak se žije na Balkáně. Tento režisér totiž plní své snímky bláznivými postavami a situacemi - zrovna v Černé kočce se setkáte s mafiánským bossem, který sní o filmu Casablanca, neúspěšným pašerákem ropy, s jeho nešťastně zamilovaným synem, ale i s prasetem okusujícím rozpadající se trabant.
K tomu se tančí, žongluje se s granáty, mrtví se probouzejí k životu a diváka celým filmem provází skvělá hudba.

Kusturicovy snímky jsou skvělý lék proti špatné náladě a nenajdete moc lidí, kteří by je neměli rádi. Při jejich sledování si asi vzpomenete na některé české filmy, Kusturica totiž studoval režii v Praze - až Černou kočku uvidíte, zjistíte, že se docela nakazil českým smyslem pro humor.

CRNA MAČKA, BELI MAČOR, JUGOSLÁVIE/FRANCIE/NĚMECKO, 1998, 129 MINUT
REŽIE: EMIR KUSTURICA


MŮJ FILM, MOJE KNIHA

Karolína, 15 let

Co se týče knih, musím přiznat, že nejsem velká čtenářka. Vlastně si nejradši čtu různé časopisy. Z filmů mě nejvíc baví komedie, užila jsem si třeba vodáckou Nekecej a pádluj.


Kozí příběh
FILM - ANIMOVANÝ, RODINNÝ


Hodnotit film Kozí příběh je těžké. Musí se totiž přihlédnout k tomu, že to je první celovečerní 3D snímek vytvořený v Česku. Po grafické stránce nemůže konkurovat vizuálně dokonalým animovaným filmům, na které jsme si v posledních letech zvykli. První celovečerní počin mladého režiséra Jana Tománka se spíš snaží zaujmout příběhem inspirovaným starými pražskými pověstmi.
Hlavní hrdina Kuba a jeho koza se připletou ke stavbě Karlova mostu, k sestavování pražského orloje a navštíví i Faustův dům. Problém není ani tak umělá grafika, jako spíš scénář, ve kterém se nesmyslně skáče z jednoho příběhu do druhého, a většinu vtipů ocení pravděpodobně jen ti nejmladší diváci. Doufejme, že další český 3D snímek bude zdařilejší.



HODNOCENÍ: 50 %

+ ORIGINÁLNĚ ZPRACOVANÉ PRAŽSKÉ KULISY
- NEUCELENÝ SCÉNÁŘ, TRAPNÉ VTIPY

BONTONFILM, ČR 2008, 80 MINUT
REŽIE: JAN TOMÁNEK