Utíkej, dinosauře, utíkej!

Utíkej, dinosauře, utíkej!
Sdílej
 

Táhněte. Ne domů, ale králem!

VAŠE TIPY

Šachy jsou královská hra, její jméno pochází z perského slova šáh neboli panovník, ale vznikla až v 15. století v jižní Evropě.

Od konce 19. století jsou šachy považovány za sport, nevynikají v něm však atleti s největšími svaly, nýbrž jedinci s logickým až matematickým myšlením. Nejlepší šachisté jsou považováni za génie. Zda je geniální také Jarda Štěpánek z Brna, nevíme, ale každopádně nám do naší rubriky poslal odkaz na skvělé internetové šachy. Mají elegantní grafické rozhraní a nebude vám vadit, že nehrajete se skutečným spoluhráčem.

Flashové šachy si pamatují všechny vaše tahy, takže si zpětně budete moci vyhodnotit (a počítač vám pomůže), kde jste v prohrané partii udělali chybu. Šachy si můžete nahrát na hard disk (tlačítko Download and Play off -line) a hrát i bez internetu. Hlavně pozor, ať nedostanete mat hned třetím tahem.
www.flashchess3.com



Jak se dělá štrúdl
VIDEO


Správně se říká jablečný závin, ale nikdo tuhle dobrotu nenazve jinak než štrúdl. K autorství se hlásí Rakušané, ale to jim můžeme i nemusíme věřit.
Záviny lze dělat s různými náplněmi ve sladké i slané úpravě, nejklasičtější je však štrúdl jablečný. Na webu najdete desítky receptů, počínaje těmi pro začátečníky (pečou štrúdl z listového těsta) až po vychytané štrúdly podle receptů našich babiček. Majstrštykem štrúdlařů je závin z pivního těsta. Jak se štrúdl peče, se mrkněte na videu.
http://bit.ly/strudl



Navštivte Simpsonovy
KURIOZITA


Je to nejúspěšnější kreslený seriál v americké televizi a zřejmě i na světě.
Vysílá se od konce 80. let, což znamená, že už vzniklo dvacet sérií a bylo odvysíláno přes 420 dílů. Seriál Simpsonovi získal spousty prestižních televizních cen (naposledy Emmy letos v září) a čeká ho zřejmě ještě dlouhá budoucnost. Diváky stále baví. Slavné postavy počínaje Bartem a konče jeho svérázným otcem Homerem vytvořil autor seriálu Matt Groening. Údajně se inspiroval svými rodiči a sourozenci. Zajímavé je, že i když se seriál vysílá už dvacet let a postavy v mnoha dílech slavily nejrůznější narozeniny či výročí, fyzicky nestárnou a vypadají stále stejně.
Napadlo vás někdy, jak byste v Simpsonových vypadali vy? Můžete si to vyzkoušet. Proces zvaný simpsonizace vyžaduje, abyste na dotyčný web nahráli svou digitální fotografii... a pak už jen odpověděli na pár dotazů. Uvidíte, že vám to v simpsoňáckém stylu bude slušet.
www.simpsonizeme.com



Utíkej, dinosauře, utíkej!
ZÁSAH ABC


Dinosauři vyhynuli před 65 miliony let, což je dost dlouho na to, aby vědci nyní mohli vést spory o tom, proč se tak stalo. Jedni tvrdí, že je mohla zabít nějaká hromadná nákaza, jiní si zase myslí, že je zkrátka přestalo bavit se rozmnožovat. Asi nejuznávanější teorií je náhlé vyhynutí po dopadu velkého vesmírného tělesa, nejspíš komety nebo asteroidu. Mohlo mít průměr až deset kilometrů a výbuch způsobený srážkou uvolnil do ovzduší takové množství prachu, že na povrch země skoro přestalo dopadat sluneční záření. A když se prach konečně rozptýlil, byla většina živých tvorů mrtvá.

Zda to tak bylo doopravdy, není jasné, ve hře zvané Dino Run však můžete - v kůži nebezpečného velociraptora - zkusit před vyhynutím utéct. Cestou se posilňujete vajíčky či menšími zvířaty, vyhýbat se naopak musíte těm velkým. A taky se nenechte trefit meteoritem či si dejte pozor na nějakou jinou podobnou lapálii. A před čím prcháte? Před stovky metrů vysokou valící se lavinou ohně a kamení. Cílem je uběhnout v každé úrovni potřebnou vzdálenost. Když se vám to podaří, můžete si "vylepšit" svou DNA a stát se rychlejšími či pohotovějšími. Ale mezi námi... nakonec stejně vyhynete.
http://pixeljam.com/dinorun