Kanye West v Česku: Internetová bouře

Kanye West v Česku: Internetová bouře
Sdílej
 

Kanye West v Česku: Internetová bouře

I do Česka zajíždí čím dál víc světových hudebníků s vysokými nároky. Podobně to podle některých světových serverů vypadalo i s listopadovým koncertem hvězdného rappera Kanyeho Westa.


Třítisícové vstupné příliš nepřekvapilo při pražském dvojkoncertu popové ikony Madonny v září roku 2006. Slyšet ji naživo se i v jejím pokročilém věku rovná zážitku na celý život. Čekalo se, kdo další bude mít stejně drahé vstupenky. Jenže všechny popové hvězdy, které do Prahy mířily, se "spokojily" s průměrnou cenou kolem tisícovky. Například Coldplay, Lenny Kravitz či Kylie Minogue. A tak zarazilo, že tím, kdo se znovu dotkl vysoké hranice, je rapper Kanye West, který Praze zazpívá 24. listopadu. S cenou 119 eur (v době uzávěrky tohoto čísla to bylo 2930 Kč) se zařadil do přehlídky nejdražších koncertů, které kdy na území Česka měly proběhnout. Vycházeli jsme dlouhou dobu z jediné informace o koncertu na webových stránkách worldticketshop.comcz, které se specializují na on-line prodej vstupenek. Situaci navíc rozvířil program společného podzimního turné Kanyeho a s dubstepem koketující zpěvačky Santogold. V jeho rozpisu, zveřejněném 30. září na prestižním hudebním webu pitchforkmedia.com, totiž Praha chyběla.
Pořádek ve zmatku udělaly až oficiální stránky pražské O2 Areny. Tam pořadatel koncert 24. listopadu nejenže potvrdil, ale upravil i ceny vstupného. Ty se teď pohybují od smířlivějších 890 po 1200 korun.
Konec dobrý, Kanyeho se tedy dočkáme. Znovu se ukázalo, že internetu není dobré stoprocentně věřit. Zarážející navíc je, že ještě 7. října byly na worldticketshop.com lístky na tento koncert k mání za oněch 119 eur.

ECHO
Nepřijde vám ubohé, jak pomlouváte metal? Myslím, že byste rozhodně měli víc vážit slova, aspoň pokud nechcete urazit fanoušky rocku, metalu a grunge, ke kterým se řadím i já.

MARTIN, HODONÍN



Ahoj Martine, metal jsme rozhodně nepomlouvali (ABC 19/2008), jen jsme konstatovali, že zatuchl a nikam se nevyvíjí. Stejně jako třeba tebou zmíněný grunge. Progres se teď děje v jiných hudebních žánrech, nejlepším příkladem jsou třeba londýnské urban styly.

Čus, Scuotty




CO POSLOUCHÁ ABC
Tomáš Haimann, reportér

S chutí převelikou si pouštím francouzskou kapelu Noir Désir, hlavně její poslední desku Des visages, des figures. Je to nejlepší soundtrack městského života, album je zvukově vybroušené, ale zároveň ponuré, plné emocí a matematicky přesné, do šestnáctinky promyšlené. Monumentálně končí dvaatřicetiminutovou písní l'Europe.


KRÁTCE
- Hodně jiní rockeři Smashing Pumpkins letos slaví 20 let od svého založení, a možná i proto vydávají své úplně první koncertní DVD. V obchodech by se mělo objevit 11. listopadu a najdete jej podle názvu If All Goes Wrong. Trefné pojmenování k výročí.
- Mariah Carey si znovu zkusí zahrát ve filmu. Po oceňovaném Tennessee si ji do své novinky Push vybral režisér Lee Daniels. Carey si opět střihne drsnou roli - představí se jako sociální pracovnice nakažená virem HIV, která si navíc do života nese hrozivé tajemství z dětství. Přesné datum premiéry zatím nebylo stanoveno.

- Finanční magazín Forbes je svými žebříčky proslavený, nyní sestavil přehled desítky nejbohatších muzikantů za uplynulý rok. Na prvním místě se s výdělkem 115 milionů dolarů umístili The Police. Za nimi je třeba Céline Dion či Justin Timberlake.
- Hudební tip na těchto čtrnáct dní: věční kytaroví pankáči Chumbawamba už sice rádiové hitparády nebourají tak jako za časů jejich hitu Tubthumping, ale je dobré mít je v povědomí. Dnes si je připomeneme pohodovou písničkou She´s Got All the Friends, která v sobě ukrývá nečekaně silnou taneční energii. YouTube vyhledávací slova Chumbawamba, She, Friends. Anebo přímo na www.iabc.cz.