Hudební průmysl, nebo jen kulisy?

Hudební průmysl, nebo jen kulisy?
Sdílej
 

Hudební průmysl, nebo jen kulisy?

Co vlastně v současnosti nabízí hudební průmysl kapelám? Při rozhovoru jsem si ověřil, že už i kvalitního producenta seženou jednoduše, a především bez pomoci vydavatele.


Nahrávání alba byla, je a bude nákladná záležitost. Pohybuje se v řádech statisíců a v dnešní době je producentská ruka nutností k tomu, aby měla deska ve změti ostatní hudby úspěch. Ale rozhodně se nedá říct, že je zárukou kvality. Pokud je kapela špatná, ani sebelepší producent ji nevytáhne na vrchol. Tedy až na výjimky, ze kterých se i dnes ježí chlupy hrůzou.

Kapely, které se upíšou velkým labelům, to mají snazší. Dostanou producenta. Ti ostatní musí jít svou cestou. Ale co je lepší? Když vedle sebe najednou máte někoho, kdo si vás změní k obrazu svému, protože si to vydavatel přeje, nebo někoho, s kým můžete diskutovat a probírat své nápady? Pokud se vám líbí druhá možnost, potřebujete vlastní peníze. A ty, jak říká třeba frontman kapely The. Switch Michal Novák, se nedají vydělat jen prodejem alb. Velmi důležité je podle něj koncertování a merchandising. To znamená prodej triček, buttonů a dalších předmětů s logem kapely. Oni sami si takhle na výrobu desky našetřili.

A co druhá strana, tedy sami producenti? Ecson Waldes, jeden z nejúspěšnějších v Česku, to vidí tak, že dnes mají kapely jednodušší situaci než dříve. Podle něj je běžné, že skupina získá sponzorský dar nebo že se prostě na výrobu nové desky složí jednotliví členové.

Zbývá tedy jen zodpovědět otázku, k čemu vlastně hudební byznys a vydavatelství v současné podobě jsou. Odpověď je velmi jednoduchá...


KRÁTCE
- Předminule jsme hlavní text věnovali pražskému koncertu Kanyeho Westa. Diskuze ukončilo oficiální vyjádření pořadatele, že vystoupení proběhne. Jenže pár dní po odeslání časopisu do tiskárny sám rapper své pražské zastavení zrušil. Ironie žurnalistiky.

- Islandští melancholici Sigur Rós, kteří se letos ukázali i v Česku, mají dva nové filmy. Měly premiéru 10. listopadu v londýnské Covent Garden. První snímek je více abstraktní a zaměřuje se na hudbu kapely a ostrov Island, druhý byl pořízen při natáčení monstrózního opusu Ara Batur v Abbey Road.
- Kapela Chinaski je právě na svém podzimním turné. Za bubny je jistí David Koller (Kollerband, ex-Lucie) a podle několika prvních koncertů se zdá, že Chinaski si nemohli vybrat lépe. Kombinace Kollerových řízných rockových úderů a líbivých melodií Chinaski funguje.
- Hudební tip na těchto čtrnáct dní: 24. listopadu se v pražském klubu Roxy předvede temný triphopový vypravěč s rockovými drápy Tricky. Letos vydal ve světě oceňované a Bristolem ovlivněné album Knowle West Boy, a tak jej máme možnost vidět ve vrcholné formě. Videoklip Council Estate přibližuje odcizenost města, ale hudba jej posouvá k hitovým výšinám. K vidění na www.iabc.cz nebo na YouTube.cz (vyhledávací slova: tricky, council, estate).


CO POSLOUCHÁ ABC

Petra Miklošková, reportérka
Nejčastěji teď krmím ušní bubínky novým hitem Tří sester Čtvrtá sestra v kombinaci s Haleluja Jaromíra Nohavici. Sem tam to proložím Radůzou, Chinaskama a oscarovou hudbou k filmu Kmotr od Nino Roty. Divoký mix, že?


ECHO
Proč tu třeba neřeknete, že Iron Maiden měli zase koncert v Česku?

WOUTY, E-MAIL



No to je ale už dlouho, ne? Jezdí k nám docela často, tak proč to připomínat. Ale pro všechny fandy metalu - během reportáže v hudebním studiu (str. 50-53) jsme nachytali při natáčení kapelu The. Switch. Tak to zkoukněte. Čus!