Ábíčko na mapě

Ábíčko na mapě
Sdílej
 

Sluníčko... popojdi maličko

KURIOZITA


Jakou hvězdu lidé sledují nejpozorněji? Ne, není to Britney Spearsová ani Jaromír Jágr. Řeč je o skutečných vesmírných hvězdách. Tou nejsledovanější je Slunce, které každý den zkoumají tisíce astronomů. Pořizují fotografie povrchu, měří intenzitu záření a provádějí další výzkumy. Teď se však prý trochu "dloubají v nose".

Slunce je v nejklidnější fázi svého jedenáctiletého cyklu a třeba intenzita slunečního větru je nejnižší za posledních padesát let. Ale i tak je pohled na Slunce ohromující. Podívejte se na unikátní fotografie z webu amerického deníku Boston Globe.
http://bit.ly/slunce



WWW GAMESY
Bloky v hlavě


Je spousta druhů her - od nejrůznějších stříleček až po sportovní simulátory. Nejvíc "chytlavé" jsou ale přece jen hry takzvaně "na bednu". Nejrůznější hlavolamy, v nichž musíte postup v každé úrovni pracně vymyslet. Typickým příkladem takové hry je Bloxorz. Kvádr, který "převalujete" prostřednictvím šipek z místa na místo, musíte dopravit do "díry" v hracím plánu. Zdánlivě je to jednoduché, ale po cestě na vás čekají záludnosti. Nemá cenu je všechny popisovat, vše potřebné zjistíte v okamžiku, kdy hru začnete hrát. Celkem má 33 úrovní a prvních pět berte jako rozcvičku, která vás naučí základní triky. Pak začne jít vážně do tuhého!
http://bit.ly/bloxorz



Perspektiva


Postřeh, intuice a intelekt. To jsou nejčastější vlastnosti, které po nás hry vyžadují. Tady ale nejlépe uplatníte představivost a smysl pro prostorové vidění. Tahle hra vám chvílemi poleze na nervy a chvílemi se vám z ní bude točit hlava, ale pokaždé, když dohrajete některou z úrovní, určitě si oddychnete.

Cílem je sestavit ze zdánlivě prostorově uspořádaných barevných čtverečků dvourozměrný obrazec. Je pokaždé jiný a jako nápovědu ho máte v pravém horním rohu herního rámečku, ale pokud nezapojíte představivost, nebude vám to moc platné. Čtverečky ovládáte myší. Jde jen o to najít ten správný "úhel pohledu".
http://www.bobblebrook.com/games/coign-of-vantage



Hledej na webu, zasaď strom
UŽITEČNÝ WEB


Jaký vyhledávač používáte? Nejčastěji asi Seznam nebo Google. Oba jsou v češtině a fungují výborně. Co bychom si bez nich počali! Na druhou stranu, to samé mohou říkat jejich zakladatelé o nás uživatelích. Ivo Lukačovič, Sergey Brin i Larry Page na internetovém vyhledávání postavili fungující firmy a vydělali spousty peněz. Proč ne? S nadsázkou se dá říct, že pokaždé, když nějaký vyhledávač použijeme, jeho majitelům přispějeme do kasičky. Chtěli byste raději pomoci přírodě? Používejte vyhledávač Ecoogler. Za každých deset tisíc použití zasadí provozovatelé tohoto serveru jeden strom v amazonských pralesích nebo na Kanárských ostrovech. Má to ale jednu nevýhodu: výsledky hledání jsou v porovnání se Seznamem i Googlem výrazně horší.
http://www.ecoogler.com



Ábíčko na mapě
ZÁSAH ABC


Co najdete ve vzdálenosti tří kilometrů od Václavského náměstí, 91 kilometrů od Humpolce, 1033 kilometrů od Londýna a 6323 kilometrů od New Yorku? Pokud hádáte, že redakci časopisu ABC, pak máte pravdu. Jak to víme? Zjistili jsme to z internetové mapy. Můžete to udělat taky. Stačí naťukat do prohlížeče adresu http://useamap.com/abicko a hned uvidíte (na mapě i na satelitním snímku), kde redakce sídlí. Dvojkliky levého nebo pravého tlačítka myši můžete měnit měřítko. A když pak kurzor myši "zabodnete" kamkoliv na mapě, program vám automaticky spočítá, jak daleko to do ábíčka je. A nejen to, vypočítá vám i itinerář trasy, jak se případně do naší redakce dostanete.

K čemu je to dobré? Pro nás v redakci k tomu, že už nikomu nemusíme pracně popisovat, kde nás najde a jak k nám dojede. Stačí, když mu pošleme jednoduchou webovou adresu.
Ale stejně můžete postupovat i vy a "přidělit" nějakou podobnou webovou adresu jakékoliv jiné lokalitě. Jak na to? Otevřete server Useamap.com, vyberte na mapě místo a uložte ho pod názvem, který si zvolíte (jedinou podmínkou je, že si ho už před vámi nevybral nikdo jiný). Můžete přidat i krátký popis nebo komentář.

Příklad: Plánujete s kamarády víkendový výlet na hrad v okolí. Najdete si ho na mapě a cíl uložíte na serveru Useamap. Do komentáře napíšete, v kolik vyrazíte, jaký bude program a kdy se z výletu pravděpodobně vrátíte. Link pak pošlete všem účastníkům. Dobré, ne? Na závěr malé varování: pokud máte vlastní blog nebo jinou webovou stránku, nikdy na ně nedávejte žádné soukromé údaje. Adresa či mapa s vyznačením vašeho bydliště takovou soukromou a i potenciálně "nebezpečnou" informací je. Nikdy nevíte, kdo váš blog může číst, a tak dbejte na to, aby kromě kamarádů o vás vaši čtenáři věděli co nejméně.
http://useamap.com