Nieuport XVII Vieux Charles

Sdílej
 
LIGA KITŮ Měřítko: 1:48, Počet dílů: 47, Výrobce: Eduard

Dvouplošník Nieuport XVII (někdy též pro malou plochu spodního křídla označovaný jako jedenapůlplošník) patřil k nejúspěšnějším stíhacím strojům první světové války. Zúčastňoval se vzdušných soubojů od května 1916, kdy byl poprvé nasazen na frontě, až do konce války a řada nieuportů sloužila v mnoha letectvech světa i po roce 1918 (mimo jiné i v Československu). Na Nieuportech XVII bojovala řada leteckých es, přičemž nejvýznamnějším byl legendární stíhač Georges Guynemer. Památce tohoto francouzského pilota je věnována stavebnice plastikového modelu v měřítku 1:48, ze které lze postavit jeden ze dvou Guynemerových nieuportů (Vieux Charles).

Model

Osmačtyřicetkrát zmenšený Nieuport XVII české firmy Eduard lze bez uzardění přiřadit k nejlepším plastikovým modelům. To by samo o sobě zase tak velký zázrak nebyl, neboť ve světové produkci se to kvalitními modely jen hemží. Na firmě Eduard lze ale obdivovat, že se jí podařilo smazat rozdíl v kvalitě mezi plastikovými modely vyrobenými z kovových forem a z forem z jiných hmot. Abychom ale byli spravedliví, musíme podotknout, že i náš výrobce v současné době přechází na kovové lisovací formy vyráběné špičkovou technologií, a já se již nyní těším, až vám budu moci představit model americké airacobry, kterou Eduard letos představoval na veletrhu v Norimberku.

Vraťme se však k nieuportu. Jeho díly jsou zhotoveny kombinovanou technikou takzvaného pozitivního a negativního rytí s jemným znázorněním plátěného, dřevěného i kovového povrchu. Vnitřní plochy trupu mají znázorněnu konstrukci, dobře provedený je kokpit, rotační motor i maketa kulometu Vickers ráže 7,7 mm. Stavebnice je doplněna kvalitním obtiskovým archem.

Stavebnice modelu Nieuport XVII nacházející se na trhu:

Měřítko:
1:72 Nieuport XVII ESCI
- starší model
1:48 Nieuport XVII Vieux Charles
- Eduard
1:48 Nieuport XVII R.F.C.
- Eduard
1:32 Nieuport XVII
- Academy
1:32 Nieuport XVII
- Hobbycraft
1:32 Nieuport XVIIC
- Hobbycraft