Internetový průvodce XIV

Sdílej
 
HERNÍ ZÓNY NA INTERNETU

Internetový průvodce XIVHry na internetu se dají rozdělit do dvou základních skupin. První skupinou her jsou ty, které lze zakoupit jako klasické hry v obchodě a které navíc nabízejí možnost hraní on-line. Druhou skupinu tvoří hry, k jejichž provozu stačí obyčejný prohlížeč.

Hry koupené

Stránka pro výběr hry na serveru www.shockwave.com Naprostá většina nových her dnes umožňuje také hraní po internetu. Po instalaci se stačí připojit k příslušnému serveru a můžete ihned hrát s lidmi z celého světa. Jedním z nejznámějších serverů je www.battle.net, který je zaměřen na hry od firmy Blizzard (např. StarCraft, WarCraft, Diablo). Průměrně se zde nachází přes 25 000 on-line hráčů. Kromě vlastního hraní můžete na domovských stránkách her získat velké množství informací. Podobným způsobem je možné hrát i řadu dalších her od Quake až po Age of Empires II. Zajímá-li vás právě tento druh her, hodně užitečných informací naleznete na českém serveru www.gameclub.cz. Vedle on-line hraní nabízí internet další údaje a doplňky ke hrám (levely, mapy, cheaty, opravné patche, rady začátečníkům apod.). Nejznámější takovéto servery jsou www.hyperlink.cz/navody, www.gamepage.cz, www.gaming.cz, www.game-star.cz nebo mujweb.cz/www/starstrat pro milovníky hry StarCraft a řada dalších.

Bez peněz na internet lez

Vstupní stránka českého serveru www.gaming.czVe druhé skupině internetových her nemusíte hru kupovat, stačí vám běžný prohlížeč internetových stránek. Takto můžete hrát například šachy, poker, mariáš, piškvorky či scrabble. Do této skupiny patří také tzv. puzzle, což jsou logické hry zahrnující nejen elektronickou podobu známé skládačky puzzle, ale i další hlavolamy nebo křížovky. Velký výběr nabízí například server www.shockwave.com. U nás je pravděpodobně nejznámější server hry.atlas.cz, ale lze mu vytknout malý zájem dobrých hráčů, proto bývá těžké zde najít odpovídajícího soupeře. Zahraniční servery mají delší tradici, jsou více zažité a protihráče si zde najde každý, protože se tu denně scházejí tisíce návštěvníků. Pravděpodobně nejhezčí je server games.yahoo.com a univerzální zone.msn.com. Můžete také navštívit libovolnou vyhledávací centrálu a vybrat si ze stovek odkazů v kategorii her. Dalším typem her jsou fotbalové a hokejové manažery. Nejstarší a rozhodně nejlepší je internetová fotbalová liga - www.ifl.cz. Zde si můžete vybrat libovolnou zemi a založit si vlastní fotbalový tým. Hráči se pak mohou se svými fotbalisty zúčastňovat mistrovských soutěží podle obecně platných pravidel.

Dračí doupata

Samostatnou kapitolou jsou hry zvané RPG. V nich se po zaregistrování stáváte postavou ve virtuálním světě a plníte nejrůznější úkoly. Pro dnešní internet jsou charakteristické především hry zvané MUD (multi user dungeon), kterých se zúčastňuje více hráčů najednou, nejste tedy v imaginárním světě sami. K většině z nich se připojujete pomocí telnetu, což je služba internetu umožňující se připojit ke vzdálenému serveru v textovém režimu. Jde tedy o textové hry, ve kterých se pohybujete pomocí psaných příkazů. Jsou převážně v angličtině, přestože již existuje i pár českých. Bližší informace najdete na lit.sh.cvut.cz, dec1.fj fi.cvut.cz/pupu/mudy.html. Dvě hry podobné MUD, ale v češtině a bez telnetovského přístupu jsou na adrese mud.ufo.cz, mud-cz.virtualave.net/Welcome.htm. Možná vám takováto hra bude připadat zpočátku složitá, ale možnost plně ovládat svoji postavu a tvořit vlastní osud vás určitě nadchne tak, že se vám nebude chtít odejít od počítače. Což ostatně platí o většině her.

SLOVNÍČEK POJMŮ

multiplayer games - hry pro více hráčů level - úroveň, nejen v počítačové hře cheat - určitý klíč, jak obejít pravidla počítačové hry, jak si pomoci například k nesmrtelnosti postavy opravný patch - programová záplata, která opraví chybu v původní hře nebo dodá lepší funkčnost RPG - Role Playing Games - virtuální hry na hrdiny, na internetu lze nalézt také obdobu známého Dračího doupěte a řadu dalších simulator - hra, která simuluje konkrétní reálnou činnost, například letecký, golfový, automobilový simulátor

SOUTĚŽ PRO TŘÍDNÍ KOLEKTIVY

Najděte na internetu zpěvník s velkým archivem textů s akordy, s možností vyhledávání a transponování. V hledaném zpěvníku jsou mimo jiné k nalezení texty ze známé Balady pro banditu. Napište jeho internetovou adresu. Odpovídejte prostřednictvím internetu na adresu http://edu.iol.cz, kde naleznete i další informace o projektu, správné odpovědi a vítěze předchozích kol. Cena: multimediální CD Velký slovník cizích slov