Tanečky kolem Wavu

Tanečky kolem Wavu
Sdílej
 

Tanečky kolem Wavu

Zřejmě nejslavnější rozhlasovou stanicí v Česku je už několik měsíců Radio Wave. Důvodem není masová poslechovost, ale neustálé úvahy, jak dlouho ještě Wave vydrží a jak moc a komu je trnem v oku.


Spuštěním rozhlasové stanice pro mladé splnil 13. ledna 2006 Český rozhlas (ČRo) jedno ze svých poslání jako médium veřejné služby. Ale hned od startu se rojily potíže - Wave se dal naladit pouze v Praze a ve středních Čechách a působil vlastně jen jako konkurence zavedeného Rádia 1. Navíc "ukradl" frekvenci jiné regionální stanici ČRo. "Kdybychom rozjeli vysílání jenom na internetu nebo na digitálním vysílání, nebyl by příjem v Praze zase tak vysoký," řekl tehdy serveru DigiZone programový ředitel ČRo Jaromír Ostrý. A tím bylo zaděláno na zásadní problém, který vyvrcholil po řadě výroků a hádek loni 1. září, kdy Wave odešlo z analogového vysílání a naladit jej můžeme pouze digitálně. Tedy prostřednictvím internetu nebo satelitní sítě. Mohlo by se zdát, že když rádio opustí analogové vlny, bude pod menším dohledem. Ale jeho kontrolní orgán - Rada Českého rozhlasu (RČRo) -na něj míří pořád. Někdy se zdá, jako by chtěla život stanice za každou cenu ukončit. Například loni v říjnu se vážně zabývala nařčením Radia Wave z propagace fašismu kvůli odvysílání skladby Swastika Eyes skupiny Primal Scream (viz hudební tip).
Vtip byl v tom, že obvinění bylo postaveno na školácky odfláknutém a nezvládnutém překladu jednoduchého textu. Od té doby proběhla řada happeningů na podporu stanice, posledním z nich byl pražský narozeninový koncert letos 13. ledna, kde bez nároku na honorář zahráli elektronici MIDI Lidi či projekt Please the Trees.


KRÁTCE
- Jazzový ansámbl Illustratosphere kolem zpěváka Dana Bárty letos slaví své desáté narozeniny. A proto se rozhodl pro vcelku velké turné: 23. ledna odehrají koncert v bruselském Moliérově divadle a od 20. února do 6. března jim bude patřit celé Česko.

- Němečtí dinosauři elektronické hudby Kraftwerk, kteří už od 70. let pracovali s analogovými nástroji, se rozloučili s dalším kolegou. Z kapely odešel Florian Schneider, předposlední zakládající člen. Z původní sestavy tak v Kraftwerku zůstává jen hlavní mozek Ralf Hütter.
- Norská "tak-trochu-jiné-disko" kapela Röyksopp oznámila vydání třetí řadové desky. Album Junior by mělo vyjít v průběhu letošního března, ochutnávky zdarma můžete nasát už nyní na webových stránkách kapely.
- Hudební tip na těchto čtrnáct dní: jak vůbec zní písnička Swastika Eyes, která vzbudila diletantskou nelibost Rady Českého rozhlasu? Protože jde o jednu ze zásadních skladeb skotských Primal Scream z roku 2000, je to dost pádný důvod předvést si ji i tady. K vidění na www.iabc.cz či na YouTube.cz (vyhledávací slova: primal, scream, swastika, eyes).


CO POSLOUCHÁ ABC
Pavel Novák, grafik

Mám rád německý label !K7 především pro jeho kompilace, protože nabízejí více hudebních vlivů než jen album jedné skupiny. Jinak dávám přednost klidnějšímu rytmu a jazzovým vlivům v tvorbě projektů Jazzanova, Tosca, Kruder & Dorfmeister nebo Stereotyp aka Moerth.


ECHO
Existuje program, který vymaže z písničky zpěv? Dá se případně stáhnout zdarma? JIRKA VLACH


Ahoj Jirko, tuhle funkci nabízejí především profesionální producentské programy. Ale můžeš zkusit některý z karaoke softwarů, ty by měly být k dostání ve většině obchodů s PC technikou a hrami.

Čus, Scuotty