Voda jako jeden z živlů

Sdílej
 
CELOROČNÍ SOUTĚŽ Ahoj, kluci a holky,

jméno vítěze soutěžního zadání v č. 7 již určitě znáte z informací Rádia na polštáři nebo z vodních internetových stránek. Je jím Jaroslav Křivánek z Modré u Uherského Hradiště, který vyhrál soubor vodních videokazet. POZOR! V červenci a v srpnu si dáme přestávku v celoroční soutěži a pokračovat budeme zase až v září. Místo toho budete mít možnost zúčastnit se celoprázdninové vodní soutěže literární, výtvarné a fotografické (vyhlášena bude v čísle 13) a soutěže se zvláštními pokusy a úkoly, která bude vyhlášena v čísle 15.

Odpovědi z minulého zadání

Vodoměrka Gerris lacustris1. Voda v přírodě. Hlavní příčinou koloběhu vody v přírodě (hydrologického oběhu Země) je sluneční energie. Z celkového množství této energie dopadající na zemský povrch jí koloběh vody na Zemi spotřebuje přibližně 23 % (20 - 25 %). 2. Voda a rostliny. a) Jev, kdy se na jedné rostlině vyskytují dva různé typy listů (např. u lakušníku vodního, který má nad hladinou listy s laločnatou listovou čepelí, ale listy ponořené pod hladinu jsou niťovité), se nazývá heterofilie neboli různolistost. b) Oba typy listů slouží lakušníku vodnímu k fotosyntéze, ale niťovité listy (ponořené) využívají k fotosyntéze jinou část slunečního spektra a kromě fotosyntézy slouží i čerpání živin. 3. Voda a živočichové. Některé druhy hmyzu využívají povrchového napětí vodní hladiny, které je způsobeno přitažlivými silami mezi molekulami vody. Na vodní hladině tak vzniká jakási pevná blanka, po jejímž povrchu se mohou pohybovat. Z našeho hmyzu takto žijí zástupci řádu ploštic - bruslařka obecná a vodoměrka štíhlá (viz obr. nahoře). Oba druhy rychle pobíhají po vodní hladině a loví drobný hmyz, který na ni padl. 4. Voda a člověk. Na otázku, zdali je zdravé se pravidelně umývat, nelze odpovědět jednoznačně. Pokožce příliš častě mytí (zejména mýdlem) nesvědčí, na druhou stranu se bez potřebných hygienických návyků neobejdeme, bez mytí nás ohrožuje celá řada různých nemocí, mýt se a udržovat se v čistotě je nutné i z důvodů společenských. 5. Voda v domácnosti. Na splachování záchodu spotřebuje člověk zhruba 40 l vody za den. Ušetřit lze používáním regulovatelných splachovadel nebo odděleného splachovadla na velké a malé spláchnutí. 6. Znečištění vody. Na konci minulého století se na venkově dešťové vody zneškodňovaly převážně vsakováním (pouze při přívalech odtékaly po povrchu). Odpadní vody v dnešním pojetí prakticky neexistovaly (suché záchody, minimální koupání, neexistence praček). Jejich menší množství (mytí, vaření, praní) se obvykle také likvidovalo vsakováním. Pro mnohé činnosti (praní, umývání) se využíval přímo vodní tok.

A teď již nové otázky:

Voda v přírodě 1. Voda v přírodě
a) Co je hlavním zdrojem vláhy v atmosféře Země? b) Uveďte rychlost, teplotu a barvu vody, pokles či zvýšení hladiny, případný pach a výskyt živých organismů (listonoh, beruška vodní, blešivec, šidélko atd.) ve vámi pozorovaném potoce nebo řece.
Voda a rostliny 2. Voda a rostliny
břízabřízaDokážeš odhadnout, kolik vody (přibližně) vypaří svými listy asi 20 let stará bříza (viz obrázek) během jediného dne? Možnosti: a) 10 l b) 100 l c) 1000 l
Voda a živočichové 3. Voda a živočichové
Který pavouk žije pod vodou a jak je to možné? Vysky-tuje se někde ve vašem okolí?
Voda a člověk 4. Voda a člověk
Pokuste se odhadnout, jaké množství vody se odpaří z lidského těla za jeden den. Možnosti: a) 200 ml b) 500 ml c) 1000 ml
Voda v domácnosti 5. Voda v domácnosti
Co je to úsporná sprcha a jak funguje?
Znečištění vody 6. Znečištění vody
Jaké jsou kladné a jaké záporné účinky přehrad z hlediska ochrany přírody a ochrany životního prostředí člověka?

Ze zadaných témat si opět vyberte alespoň tři (můžete však odpovědět na všech šest) a odpovědi zašlete na adresu ABC nejpozději do 22. června. Nezapomeňte uvést své jméno, adresu a heslo VODA. V Českém rozhlase 2 bude vítěz tohoto soutěžního zadání a zajímavosti k celému vodnímu tématu uvedeny ve středu 5. července v pořadu Rádio na polštáři. Na internetových stránkách vodní informační kampaně budou výsledky uvedeny již od začátku července.