Sněžnice - Byl tu Yetti?

Sněžnice - Byl tu Yetti?
Sdílej
 
Omrzely vás nekonečné fronty na vlek a nudí vás snowboardování? Zkuste sněžnice a objevte nové kouzlo zimní krajiny. A žádný strach, adrenalin bude!

Sněžnice ocení téměř každý: milovníci přírody vyhledávající klid a opuštěnou krajinu, fotografové pídící se za super snímky, freeridisté, kteří se potřebují dostat na kopec, i vojáci při průzkumech v těžko přístupném terénu. Sněžnice umožňují překonat hluboký a měkký sníh, nástrahy lesa i prudkých svahů, kam se pěšky nebo na lyžích nemáte šanci dostat.

Začínáme na Altaji


Buďme upřímní. Sněžnice nejsou nic nového pod sluncem. Archeologické nálezy na Altaji a u Bajkalu nás vedou šest tisíc let do minulosti. Ale proč se neinspirovat u předků. Zvlášť když je to jeden z nejdůležitějších vynálezů severní polokoule.

Používal se nejen při každodenních činnostech, ale významnou roli sehrál i při stěhování národů ze střední Asie na Sibiř, při osídlovaní Laponska a překonávání Beringovy úžiny. Po objevení Ameriky je Evropané převzali od indiánů a používali je - jak jinak - při pochodech, lovu a boji. Teprve ve 20. století se používání sněžnic změnilo z čistě praktického na rekreační. Do nové éry vstupují sněžnice v 70. letech minulého století v USA: tisícileté zkušenosti skloubené s moderními materiály a vyspělými technologiemi dávají vzniknout novému, funkčnímu designu.

Medvědí tlapa a bobří ocas


První sněžnice byly primitivní konstrukce z proutí, trávy a vrbového vázání, dlouhé až dva metry, tedy neohrabané a těžké. Postupně je zdokonalovali Eskymáci a indiáni. Vyvinuly se dva základní tvary: medvědí tlapy - kratší, širší a zakulacené (tzn. stabilnější) - a bobřího ocasu tvarem podobné kapce - podlouhlé, se zúženou zadní částí, která slouží jako kormidlo a zaručuje dobré vedení stopy. Dnes můžeme najít jejich rozmanité odnože, vyrobené z lehkého kovu a plastu, a navíc vybavené různými typy vázání podle účelu použití. Jsou, na rozdíl od svých předchůdkyň (které se mimochodem pro vyznavače retra stále vyrábějí), lehké, stabilní, snadno ovladatelné, s protiskluzovými hroty, pohodlné a s dlouhou životností. Pro všechna tato plus jejich popularita prudce stoupá.

Popis sněžnice (pdf)


Tip ABC


Sněžnice pořídíte v ceně od necelých dvou do deseti tisíc korun podle kvality provedení i účelu použití. Než se rozhodnete do nich investovat, otestujte si, jestli vás budou bavit. Půjčit se dají v outdoorových obchodech už od 50 Kč na den. Nezapomeňte na teplé boty, návleky a teleskopické hole (do vysokého sněhu se sněhovými talíři), termosku s teplým čajem, kvalitní čelovku a pro všechny případy GPS navigátor.

Snowshoeing

Neboli chůze se sněžnicemi. Má více než šestitisíciletou tradici. Zatímco v minulosti pomáhala při každodenní činnosti (lovu, boji) a sehrála důležitou roli při stěhování národů, dnes je to rekreační disciplína a má i své mistrovství světa. Popularitu si vydobyla tím, že ji může provozovat prakticky kdokoli.


Proč obout sněžnice

* nezávislost na běžeckých stopách
* nepotřebujete žádné speciální vybavení
* vynikající skladnost
* stop frontám u vleků
* objevování odlehlých, nedostupných končin
* v členitém a lesnatém terénu mnohdy rychlejší než lyže
* můžete nést i těžký batoh nebo táhnout saně
* univerzální použití: pro nelyžaře i sportovce, dobrodruhy, fotografy, freeridisty, zkušené i nezkušené, děti i dospělé


ROZHOVOR

Sněžnice vyrábíte už deset let. Jak vás napadlo vsadit při podnikání právě na ně?

Sněžnice jsem chtěl pro sebe a v Česku byly jen proutěné. Tak jsem přemýšlel o materiálech a pak jsem někde v americkém časopise uviděl ty moderní. Pravda, nebyly vůbec povedené, takže jsem vymyslel jiný tvar rámu i vázání a potom už to šlo.

Jak se vyrábějí? Máte vlastní tým projektantů i "výrobní linku"? Inspirujete se v zahraničí?

Projektant, konstruktér a spoustu dalšího jsem já v jedné osobě. Mám vystudovanou střední průmyslovku a tam byla konstrukce a technologie to hlavní. Vyrábím je ve vlastní dílně a lakuji je v kooperaci, protože nemám vlastní práškovou lakovnu - ani bych ji plně nevyužil.

Jaké mají vaše sněžnice přednosti před výrobky světoznámých značek?

Sasquetch jsou konstruovány do našich hor. I mezi indiány se vyvinula spousta typů podle toho, v jakém prostředí žili. Dále servis, protože se vyrábějí v Česku.

Kolik párů ročně prodáte?

Podle množství sněhu, v průměru několik set párů.

Kdo si sněžnice kupuje?

Dobrodruzi, milovníci přírody - té bez lidí, fotografové, ale i lidé, kteří už nemohou třeba vinou úrazu lyžovat. Myslivci, lesáci, ale i záchranáři či servisáci vysokého napětí.

Padnou vaše modely na každou nohu?

Padnou na pohorky velikosti asi pět až dvanáct. Lépe vyzkoušet, ale rozsah je velký.

Máte zpětnou vazbu od uživatelů? Zohledňujete jejich připomínky a požadavky při vývoji dalších modelů?

Mám a snažím se naslouchat dobrým postřehům.

V čem sněžnice předčí lyže nebo snowboard?

Na snowboardu nevylezete na kopec, když je hodně sněhu, a v hustém lese jste na sněžnicích rychlejší než na běžkách či skialpech. Nemusíte se na nich učit... Po pár metrech jste mistr.

Ktere lokality jsou v Česku pro sněžnicování nejlepší?

Celý pohraniční pás hor.

Máte oblíbené místo, kam byste se bez sněžnic v zimě nedostal?

Rád na nich chodím kdekoli mimo cesty co nejdál od civilizace.


Martin Voženílek (33)

povolání výrobce sněžnic
vzdělání strojní průmyslovka
bydliště vesnice u Chocně
oblíbená hudba od jazzu po bigbít
oblíbený film Klub rváčů, Pat a Mat
oblíbená osobnost Erazim Kohák
koníčky lyže, SNB, horské kolo, windsurfing, kánoe, focení