Vznášedlo

Sdílej
 
NÁPAD

Balonek, krabička od filmu, cédéčko a jednoduché vznášedlo je na světěZkonstruovat takové vznášedlo, aby vás uvezlo, není jednoduchá věc. Potřebujete k tomu silný ventilátor, který bude stroj nadnášet, a druhý silný ventilátor, který ho uvede do pohybu. Malé vznášedlo si ale můžete vyrobit i doma během několika minut.

Potřeby

Pro základní desku vznášedla můžete použít staré cédéčko, kus polystyrenu, popř. i starou gramodesku (singl). Dále budete potřebovat krabičku od filmu (dá se nahradit i šroubovacím umělohmotným uzávěrem láhve), nafukovací balonek a lepidlo.

Výroba

Do krabičky od filmu vyvrtejte dírku o průměru asi 1,5 mm. Takto upravenou krabičku nalepte doprostřed cédéčka a navlékněte na ni balonek. Když balonek skrz dírku v krabičce nafouknete a položíte CD na hladkou plochu stolu, vznášedlo bude připraveno. Teď stačí jen cvrnknout do cédéčka a vznášedlo bude lehce klouzat po stole.

Princip vznášedla

Vzduch unikající z balonku vytváří pod cédéčkem vzduchový polštář, po kterém může vznášedlo snadno klouzat. Mezi stolem a cédéčkem se totiž vyruší třecí síla, která by je jinak brzdila.

Autor

Miroslav Kolář